Vitamin Untuk Stress dan Kemurungan

Saya ada ceritakan tentang Depression atau Stress dan Kemurungan dalam entry DI SINI.

vitamin untuk stress dan kemurungan

<

Jadi sekiranya berkaitan Shaklee pula, mungkin ada yang mencari Vitamin Untuk Stress dan Kemurungan. Perlu diingat ya, vitamin dan supplement adalah bukan ubat. Ia adalah nutrisi yang terdapat secara semulajadi dalam makanan. Ia merupakan topup atau tambahan nutrisi yang ditambah untuk menampung nutrisi harian yang tak cukup melalui gizi makanan yang kita ambil setiap hari. Fakta yang harus diterima, tak semua orang mampu (dari segi disiplin) untuk betul-betul makan seimbang sejajar dengan keperluan nutrisi harian. Seriously.

Sebagai contoh, vitamin untuk stress dan kemurungan yang biasanya dicadangkan adalah, vitamin B. Tetapi Vitamin B ini merupakan vitamin larut air, dan tak disimpan dalam badan. Maksud kata, sekiranya lebih, ia akan keluar dari air kencing. Malah, ia juga mungkin rosak sekiranya kita terlalu banyak mengambil makanan yang mengandungi gula ringkas, nicotine (dari rokok), alkohol dan juga caffein. Vitamin lain yang sesuai untuk mengatasi stress dan kemurungan adalah Vitamin C dan Vitamin E.

<

Vitamin B12
Vitamin B 12 amat penting untuk fungsi saraf . Ia sangat membantu dalam menangani stress, tekanan dan kekeliruan serta nyanyuk. Ia tidak diperolehi dari sayur-sayuran. Ia banyak didapati daripada produk susu dan daging serta dalam bijirin yang diperkayakan dengan nutrisi. Biasanya golongan tua merupakan golongan yang mengalami kekurangan Vitamin B 12 sebab golongan ini mula kekurangan asid hidroklorik dalam perut mereka untuk menyerap vitamin dengan optimum. Golongan lain yang berisiko tinggi kekurangan vitamin B 12 ialah mereka yang merupakan vegetarian.

<

Vitamin B6 
Vitamin B6 sangat penting untuk memetabolismakan asid amino yang penting untuk mengsintesiskan dopamine dan juga serotonin dalam sistem saraf kita. Tujuannya untuk meningkatkan hormon tenang dan seronok. Kekurangan vitamin B6 ini boleh menyebabkan tekanan dan juga kekeliruan. Vitamin B6 boleh didapati di dalam daging merah, ikan, ayam, dan bijirin penuh. Ia juga terdapat dalam pisang, kulit kentang, sawi, biji matahari, avocado, tomato, kacang, walnut, dan soya. Dosage vitamin B6 diperlukan ialah kurang dari 100mg sehari. Terlalu banyak Vitamin B6 juga tidak elok. Ia boleh merosakan saraf di tangan dan kaki.

*(dopamine – sejenis hormon dalam otak yang bertindak sebagai neurotransmitter – iaitu bahan kimia yang menghantar isyarat dari satu sel ke sel yang lain)
*(serotonin- hormon yang mengawal mood)

<

Vitamin B5, B3 dan B1
Vitamin B5 boleh dijumpai dalam kentang, brokoli, yogurt, ayam, avocadi, dan bijirin penuh. Ia baik untuk regulatekan balik fungsi kelenjar adrenaline. Vitamin B3 pula membantu menghasilkan serotonin tadi dan berfungsi untuk menenangkan mood. Kekurangan Vitamin B3 boleh menyebabkan seseorang itu rasa tak tentu arah, dan tak selesa. Vitamin B1 pula sangat membantu untuk menukarkan gula kepada tenaga. Kekurangan Vitamin B1 boleh menyebabkan kemurungan.

<

Vitamin C dan Vitamin E
Vitamin C dan Vitamin E merupakan antioksidan kuat yang dapat meneutralkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel tubuh badan. Disebabkan stress dan kemurungan sememangkan lebih menggalakkan penghasilan radikal bebas, vitamin antioksidan ini sangatlah penting untuk mengawalnya. Contoh buah yang kaya dengan antioksidan ini adalah strawberries, parsley, brokoli, buah oren, buah laici, dan betik. Makanan yang kaya dengan Vitamin E pula ialah kacang hazelnut, kacang almod, minyak sayuran, popcorn, kekacang dan kuning telur.

<

Produk Shaklee ada Vitamin Untuk Stress dan Kemurungan. Ia terdiri daripada Vitamin C Sustained Released, Vitamin B Complex dan juga Vitamin E.

vitamin untuk stress dan kemurungan-vert

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!