Vitamin Untuk Gout | Vitamin Kurangkan Asid Urik Dalam Darah

Vitamin Untuk Gout dan Vitamin Kurangkan Asid Urik Dalam Darah

Sebelum ni kita dah belajar dah pasal mekanisme Gout macam mana dia terjadi di sini >> Bagaimana Serangan Gout Berlaku? Ada banyak faktor dan punca kenapa gout terjadi. Pesakit gout memang kena jaga pemakanan. Sebab pemakanan lah yang mempengaruhi kehadiran asid urik dalam darah. Tips pemakanan untuk pesakit Gout ade di sini >> 9 Cara Kurangkan Serangan Gout dan pilih lah makanan yang patut dielakkan oleh pesakit gout. So sekarang ni, ada ke cara atau vitamin untuk kurangkan kekerapan gout daripada berulang?

Berikut adalah senarai Vitamin yang dapat membantu mengurangkan asid urik dalam darah. Bila asid urik berkurang dan terkawal, maka serangan gout tentu sahaja akan berkurang juga. Jika mungkin dulu sampai kene 10 kali setahun, dengan mengamalkan supplement, serangan gout semakin berkurang.

Vitamin Untuk Gout

1. Vitamin C

Vitamin C sangat membantu mengurangkan penghasilan asid urik (by inhibiting enzyme xanthine oxidase). Enzyme xanthine ni lah yang menghasilkan asid urik. Maka, jika kita selalu makan vitamin C, kuranglah risiko penghasilan asid urik tu. Bila asid urik kurang, maka kuranglah risiko kena gout. Vitamin C juga mempunya sifat anti-radang (anti-inflammatory) untuk mengurangkan bengkak. Vitamin C sangat fragile dan mudah musnah, jadi kena selalu makan vitamin ni. Sebab tu lah kita digallakkan makan sayur dan buah sebab banyak kandung vitamin C dalam sayur dan buah.

2. Alfafa Sprout

Alfafa adalah sejenis sayur macam taugeh. Masukkan alfafa dalam sayur salad kita. Kadang kala bila makan alfafa, akan ada effect serangan sebab alfafa sangat berkesan untuk dissolvekan crystal pada joint. AJdi teruskan je alfafa ni sampai lah kesemua crystal pada joint larut kembali kesemuanya dan dikumuhkan oleh badan. Lama-lama badan kumuh, maka lama-lama hilanglah asid urik dalam badan tu.

3. Minyak Ikan Omega 3

Omega 3 memang kaya dengan DHA dan EPA. Omega juga mampu mengurangkan radang. Ia suppress the production of Cytokine, TNF-alpha and PGE2.

4. B complex

B complex sangat membantu menghasilkan sel darah merah dalam badan kita. Dan B complex membantu mengoptimumkan metabolisme asid urik dalam hati supaya mudah dikumuhkan keluar. Semakin banyak asid urik keluar, maka semakin kurang risiko serangan gout.

5. Kalsium Magnesium, Manganese, Copper, Zinc, Boron

Kesemua mineral ini sangat bagus untuk mengurangkan kerosakan sendi. Mineral ni semua ada dalam Multivitamin Vita-Lea Shaklee.

6. Resveratrol (Vivix Shaklee)

Resveratrol mampu mengurangkan bengkak dan inflammation pada sendi dan membina semula tisu yang rosak.

Cara Merawat Gout, Rawatan Semulajadi Gout, Vitamin Untuk Gout, Ubat Sakit Gout, Cara Kurangkan Asid Urik Dalam Darah

Mungkin Ke Penyakit Gout Pulih?

Bergantung pada tahap asid urik dalam darah. Nak pulih sepenuhnya, memang la sangat mengambil masa. Ubat doktor jangan ditinggal. Semua follow up doktor perlu diikut. Vitamin diambil untuk sebagai topup nutrisi kesihatan. Ia mungkin pulih bila mana kandungan asid urik dalam darah adalah normal. Bila normal, ia bermaksud tak ada lagi crystal yang dissolve, dan tiada lagi penghasilan asid urik yang berlebihan.

Testimonial Penghidap Gout Jauh Lebih Baik dengan Vitamin Shaklee

Vitamin Untuk Gout, Ubat Sakit Gout, Cara Kurangkan Asid Urik Dalam Darah Ubat Bagi Gout

Testimonial Penghidap Gout 1

Vitamin Untuk Gout, Ubat Sakit Gout, Cara Kurangkan Asid Urik Dalam Darah Ubat bengkak Gout dan sendi

Testimonial Penghidap Gout 2

Vitamin Untuk Gout, Ubat Sakit Gout, Cara Kurangkan Asid Urik Dalam Darah Ubat Bengkak Gout

Testimonial Penghidap Gout 3

Vitamin Untuk Gout, Ubat Sakit Gout, Cara Kurangkan Asid Urik Dalam Darah Ubat Gout Berkesan

Testimonial Penghidap Gout 4

Dalam masa yang sama, disebabkan penyakit ini berpunca dari tingginya asid urik dalam badan, maka beberapa tips kesihatan tetap juga perlu diamalkan. Ini kerana pemakanan sangat memainkan peranan yang penting dalam mengawal keadaan pesakit gout daripada menjadi lebih teruk.

Boleh baca link berikut untuk tips menarik bagi pesakit gout:

Makanan Yang Patut Dielakkan Jika Ada Gout 

Asid Urik Tinggi Menjadi Punca Terjadinya Gout

Intipati entry ini merupakan input bersama Dr. Anya Tan.

error: Content is protected !!