Nak dapatkan kuku cantik tak semestinya perlu ke manicure pon. Kalau nutrisi badan kita serba serbi lengkap, insyaAllah tak perlu pon ke salon. Cantik belaka atas bawah depan belakang. Kali ni nak cerita makanan dan vitamin yang boleh diambil untuk pastikan kuku sihat, cantik dan bersinar.

Bila kuku cantik, ia dah cukup menggambarkan keseluruhan kesihatan seseorang tu. Sebabnya kalau kuku tak cantik, sahlah ade nutrient yang badan kita sebenarnya tak cukup. Berikut adalah nutrient yang amat penting untuk mendapatkan kuku yang cantik sebagai bonus kepada kesihatan yang optimum. Badan sihat, insyaAllah kuku pon jadi bonus sihat.

>

1) Biotin ( Vitamin B7)
Biotion memang dikaji mampun untuk menguatkan kuku yang rapuh. Bila badan kita cukup biotin, insyaAllah kuku tak mudah pecah, retak atau merekah. Jadi kuku pon mudah panjang dengan cantik dan berkilat (opss, Islam tak benarkan kita berkuku panjang ya).

>

2) Zat Besi (Iron)
Kuku yang mudah pecah (retak) menunjukkan bahawa badan kekurangan zat besi. Makanlah makanan yang kaya dengan iron seperti kekacang, sayur-sayurkan hijau serti spinach (sawi), tempe dan aprikot.

>

3) Zinc
Kalau tiba-tiba di kuku kita tu ade putih-putih bintik, maknanya badan kita kekurangan zinc. Makin banyak bintik putih ni, maknanya memang makin teruk kita kekurangan zinc dalam badan. Bila penuh kuku ni dengan putih-putih ni, kuku akan mudah pecah, berubah bentuk yang tak cantik dan retak. Makanan yang kaya dengan zinc adalah kacang tanah, asparagus, biji labu (pumpkin seeds), pisang, maple syrup dan oat.

Sebenarnya kalau badan kita serba serbi cukup nutrisi, InsyaAllah kuku akan cantik berkilat jek. Tak kelam, tak malap. Cuba tengok kaki suami-suami dan kebanyakan lelaki. Sebab kebanyakan lelaki yang memang tak jaga nutrisi, memang ketara sangat kuku mereka bukan sahaja tebal semacam, gelap pulak tu tak cerah dan tak secantik kuku perempuan. Hehehehe.

Nah, boleh bagi siapa yang kuku tak cantik tu vitamin-vitamin kat bawah ni. Bukan sahaja kuku makin cantik. Badan pon insyaAllah akan jadi makin sihat. Cukup 1 Vitamin ni jek, serba serbi semua ada untuk keperluan lengkap nutrisi harian. Makan 2 biji sehari, sebotol ade 120 biji tahan 2 bulan jadinya.

JK Niaga Beli Sekarang

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

  • Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*
  • Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.*
  • Untuk wanita, ia menggalakkan kesihatan tulang, payudara, imun sistem badan, kesihatan jantung, kesihatan organ pembiakan, kesihatan kulit, kuku dan rambut.
error: Content is protected !!