Apa Yang Dimaksudkan Dengan Platlet Rendah (Darah Putih Rendah/Kurang)

Darah kita ni ada macam-macam jenis sel. Sel ini ada dalam cecair yang dipanggil sebagai plasma.

Sel darah terdiri daripada:
• Sel darah merah
• Sel darah putih
• Platlets atau thrombocytes

Bila mana kita jatih atau tercedera, platlet darah kita ni akan berkumpul (clumping) dan membentuk gumpalan untuk mengelakkan pendarah daripada terus berlaku. Tu yang akhirnya darah akan berhenti keluar dan membeku. Bila mana kita tak cukup platlet dalam darah kita, badan kita takkan akan berhenti berdarah. Pembekuan darah tak akan berlaku.

Penyakit kurang platlet darah ni dipanggil sebagai thrombocytopenia. Keadaan pesakit adalah berbeza. Ada yang mild, ada yang teruk dan ada yang chronic; bergantung kepada apa yang menyebabkan thrombocytopenia ni terjadi.

Ada setengah orang, simptom platlet rendah ni sampaikan pendarahan teruk dan boleh menyebabkan kematian jika tak dirawat. Ade orang lain tak ada apa-apa simptom.

Ada juga keadaan macam leukemia, menjadikan penyebab berlakunya thrombocytopenia. Jadi, apa-apa pon, kene rujuk balik pada doktor kenapa perkara-perkara ni terjadi.

Apa Simptom-simptom Platelet Darah Yang Rendah (Platlet Kurang Dalam Darah)?

Macam mana pon, memang kene buat ujian, walaupun tak ada simptom yang ketara. Kadang disebabkan mengandung juga boleh menyebabkan platlet jadi rendah. Tapi yang ni biasanya tak ada simptom ketara.

Antara simptom yang patut diambil perhatian adalah:

• Lebam-lebam di badan keluar berwarna merah atau purple atau coklat. Ia dipanggil sebagai called “purpura”
• Ruam atau bintik-bintik merah atau ungu dipanggil sebagai “petechiae”
• Hidung berdarah
• Gusi berdarah
• Berdarah dari luka yang mana luka tu macam tak baik baik dan jangka masa yang lama
• Period mentrual yang banyak
• Berdarah melalui punggung (tempat keluar najis)
• Berdarah dalam najis
• Berdarah dalam air kencing

Dan dalam kes yang lebih serious, pendarahan dalaman yang mungkin boleh dikesan melalui:
• Darah dalam air kencing
• Darah dalam najis
• Muntah berdarah

Dalam kes ini, memang kene sangat-sangat berjumpa dengan doktor sebab internal bleeding (pendarahan dalaman) adalah berbahaya.

Apa Penyebab Platlet Berkurang dalam Darah?

Ada banyak sangat penyebab. Dan Google bukan lah tempat untuk discuss pasal penyakit ini. Kene rujuk doktor masing-masing untuk ketahu apa penyebab Platlet berkurang dalam darah.

Apa Nak Buat Kalau Platelet Dalam Darah Berkurang?

Tak semua orang perlu ada rawatan doktor. Sebab setiap kes berbeza. Memang kene rujuk doktor masing-masing. Ada kes yang mana platlet akan kembali normal. Tapi untuk kes yang memang perlukan pantauan doktor, doktor akan suggest rawatan yang bersesuaian.

Vitamin Untuk Naikkan Paras Platlet Dalam Darah

Vitamin-vitamin boleh diambil sebagai makanan tambahan untuk berikan nutrisi yang baik kepada badan. Walaubagaimanapun, sekiranya pesakit memang masih dalam rawatan doktor, perlu sangat bertanyakan kepada doktor masing-masing sebelum mengambil sebarang supplement dan vitamin.

Testimonial Shaklee sebagai Makanan Tambahan Untuk Meningkatkan Platelet Dalam Darah

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

Tingkatkan Sel Darah Putih Tingkatkan Platlet Dalam Darah

 

 

Promosi Vivix Shaklee Klik Di Sini Harga Vivix Shaklee Beli Vivix Shaklee

error: Content is protected !!