Ubat Sakit Tonsil Shaklee

Rawatan Kelegaan Tonsil yang Bengkak, Apa Ubat Sakit Tonsil ni Sebenarnya?

Berikut adalah beberapa cara yang boleh meredakan rasa bengkak sementara di rumah, sebelum saya mengenali Garlic Complex Shaklee.

  1. Kumur-kumur dengan air garam yang hangat (hanya untuk anak umur 8 tahun ke atas dan dewasa). 1 cawan air (240 ml) dicampurkan dengan 5 gram garam halus.
  2. Minum air sedikit panas, atau minum air sejuk (mana-mana yang selesa)
  3. Makan aiskrim  untuk kebaskan tekak
  4. Ambil ubat tahan sakit (ibuprofen) jika sakit tak tahan sangat – pastikan mendapatkan nasihat doktor juga.
  5. Gunakan humidifier semasa tidur
  6. Hisap lozenges macam stepsil atau Difflam untuk melegakan bengkak sementara.

Pengalaman Saya Yang Sering Bengkak Tonsil dan Berjaya Merawatnya dengan Semulajadi

Saya sangat kerap dijangkiti tonsilitis. Bila tonsil tu start bengkak, bangun pagi jek dah rasa tekak dah tak best dah. Biasanya jadi sebab berjangkit dari anak saya yang masih menyusu. Dia pulak berjangkit dari kawan-kawan di taska. Kadangkala anak saya dah baik, saya pulak dijangkiti dari rakan di opis, dan kena pulak pada anak saya. Memang terlalu kerap. Seminggu baik, 2 minggu sakit balik. Memang seksa. Dah la nak telan makanan pun sakit. Rasa kembang jek tekak tu. Sampaikan bila saya jumpe doktor, doktor pon tengok rekod saya terlalu kerap kena tonsilitis tu. Kadang doktor bagi antibiotik sampai 2 minggu lamanya supaya ia tak berulang.

Disebabkan rasa buntu dan rasa asyik makan antibiotik banyak sangat, saya pon beralih kepada antibiotik semulajadi, iaitu BAWANG PUTIH. Tapi tidak lah saya lalu nak makan bawang putih begitu jek. Apa yang saya buat adalah, saya masukkan bawang putih dengan kuantiti yang agak banyak dalam masakan saya. Di samping itu, saya makan juga Garlic Complex Shaklee.

Alhamdulillah sejak mengenali Shaklee, saya merasakan sistem imun badan saya semakin kuat. Bukan setakat tidak dijangkiti tonsil. malah saya lebih jarang demam berbanding dahulu. Baru saya tahu rupanya Garlic Complex merupakan salah satu daripada makanan tambahan yang diperkenalkan Shaklee untuk memantapkan sistem pertahanan dan imun sistem tubuh. Berikut adalah petikan daripada majalah i-Sihat November 2013.

 

ubat tonsil untuk kanak-kanak ubat sakit tonsil ubat sakit tonsil kanak-kanak

 

shaklee elakkan tonsil dibedan dibuang cara elakkan bedah tonsil ubat sakit tonsil

ubat shaklee sakit tonsil ubat sakit tonsil shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge