Ibu dan ayah anda sering mengadu sakit dan sering mencari ubat sakit lutut?? Alhamdulillah ibu saya berjaya solat 20 rakaat ketika Ramadhan lepas. menderita osteoarthritis akibat sering jatuh sejak umur 30 an. Sekarang beliau berumur 62 (tahun 2014), dan sangat kuat berjalan dan boleh berdiri lama tanpa sebarang masalah.  ubat sakit lutut

Kadang kala ia dikenali juga sebagai osteoarthritis. Ia juga tidak hanya melibatkan sakit lutut, malah melibatkan semua sendi dalam tubu kita termasuklah leher, bahu, pergelangan tangan, pinggang, dan siku, di mana semua sendi menghubungkan tulang. Selalu juga ia dikatakan sebagai bahagian yang wear-and-tear iaitu bahagian yang merosot akibat penuaan. Osteoarthritis biasanya terjadi apabila span cartilage (tulang rawan – tulang yang lembut) pada bahagian sendi tu semakin menipis akibat penuaan. 

<

ubat sakit lutut

Kiri, sendi yang sihat dan kanan, kerosakan sendi akibat cartilage (tulang rawan) yang rosak dan dimamah usia

 <

Apabila Osteoarthritis ni mula menyerang, biasanya ia akan terus perlahan-lahan menjadi semakin sakit dan semakin teruk, dan kebiasaanya tiada ubat untuk merawat sepenuhnya keadaan Osteoarthritis ini apabila ia mula menyerang. Ini kerana ia merupakan faktor penuaan dan juga kerosakan yang tidak dikawal. Walaubagaimanapun, dengan penjagaan yang betul dan juga pemakanan yang sihat dapat memperlahankan simptom penyakit ini, mengurangkan kesakitan dan juga memperbaiki fungsi sendi, daripada menjadi semakin teruk. 

<

Apakah simptom Osteoarthritis ? 

Simptom Osteoarthritis  biasanya terjadi secara perlahan-lahan dan lama-kelamaan akan menjadi semakin teruk. Antara simptom Osteoarthritis  adalah:

 1. Kesakitan. Sendi akan sakit apabila bergerak
 2. Bengkak. Sendi akan rasa bengkak dan mungkin sedikit membesar
 3. Kejang. Sendi akan rasa kejang terutama apabila bangun pagi dari tidur atau pun jika tidak bergerak seberapa ketika.
 4. Hilang fleksibiliti. iaitu tak bebas untuk bergerak sepenuhnya, tidak seperti ketika muda.
 5. Rasa perlanggaran. Terasa ada kesan bergesel di bahagian sendi yang menyebabkan ketakselesaan.
 6. Rasa tulang tersembul. Mungkin akan terasa lebihan tulang di bahagian sendi, atau lebihan ketulan di bahagian yang bengkak.

<

Bagaimana Osteoarthritis boleh berlaku?

Osteoarthritis berlaku apabila tulang rawan di bahagian hujung tulang pada sendi anda merosot dari masa ke masa. Tulang rawan adalah tisu licin yang kukuh yang membolehkan mulang melakukan gerakan hampir tanpa geseran. Dalam osteoarthritis, permukaan licin tulang rawan menjadi kasar. Akhirnya, jika tulang rawan semakin merosot, apa yang terjadi adalah tulang akan bergesel antara satu sama lain laku menyebabkan kesakitan.

>

Faktor-faktor yang M.eningkatkan Risiko Osteoarthritis adalah?

 1. Faktor Usia. Semakin tua kita, semakin tinggi kadar Osteoarthritis sekiranya diet yang optimum tidak diamalkan.
 2. Jantina. Wanita lebih berisiko untuk menghidap Osteoarthritis berbanding lelaki.
 3. Kecacatan tulang. Sekiranya ada individu yang mengalami kecacatan tulang atau tulang rawan yang tidak normal, risiko Osteoarthritis semakin meningkat.
 4. Kecederaan Sendi. Biasanya terjadi kepada hali sukan ataupun disebabkan oleh kemalangan.
 5. Obesiti. Sekiranya berat badan sangat berat, ia memberikan lebihan beban kepada sendi terutamanya sendi kaki, dan lutut.
 6. Sesetengah pekerjaan. Jenis pekerjaan juga boleh meningkatkan risiko Osteoarthritis, seprti pegawai keselamatan dan juga saleperson yang terlalu kerap berdiri.
 7. Penyakit lain. Diabetes, underactive thyroid, gout juga meningkatkan risiko untuk menghidap Osteoarthritis.

<

Vitamin dan supplement yang boleh membantu Osteoarthritis selain Ubat Sakit Lutut?

Dalam Shaklee, kami mencadangkan pengambilan Omegaguard, Ostematrix dan juga Advance Joint Health Tablet. Sekiranya ade budget lebih, ambillah Vivix juga baik untuk sendi. Adalah sangat baik untuk mulakan pengambilan vitamin dan supplement ini sewaktu mula untuk mengurangkan risiko terjadinya Osteoarthritis di masa tua. Ini kerana bila keadaan Osteoarthritis sudah tersangat teruk dan bengkak juga sudah semakin teruk, memang agak sukar untuk melihat kesan vitamin dan suppment dalam masa yang sekejap. Supplement bukan ubat, vitamin juga bukan ubat. Maka, bukan semestinya ia terus berkesan terhadap semua individu. Sabar dan konsisten itu penting. Sekiranya keadaan telah berubah menjadi sangat teruk, kemungkin besar penyelesaian adalah dengan melakukan pembedahan dimana bahagian tulang di sendi digantikan dengan besai seperti mana gambar rajah di bawah ini.

<

ubat sakit lutut

<

ubat sakit lutut

Ubat Sakit Lutut, Sakit Sendi Dan Lutut, Sakit Sendi Lutut Dan Siku, Penawar Sakit Sendi Dan Lutut, Shaklee Sakit Sendi Dan Lutut, Harga Set Shaklee Untuk Sakit Sendi Dan Lutut

Kami mencadangkan pengambilan Omegaguard, Ostematrix dan juga Advance Joint Health Tablet. Sekiranya ade budget lebih, ambillah Vivix juga baik untuk sendi. Boleh baca bukti penggunaaan dan testimonial mereka yang berasa sangat gembira dengan penggunakan produk Shakee untuk menyokong sakit lutut mereka.

<

TESTIMONIAL PENGGUNA VITAMIN UNTUK SAKIT LUTUT SHAKLEE (Klik Sini) 

<

<

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

Promosi Vivix Shaklee Klik Di Sini Harga Vivix Shaklee Beli Vivix Shaklee

Cara Beli Vivix Shaklee (KLIK SINI)

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar Shaklee sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE dan SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee. “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook” 

 

Carian berkaitan:

 • cara atasi gout
 • cara buang asid urik
 • cara hilangkan gout
 • cara mencegah gout
 • cara menghilangkan gout
 • cara mengubat gout
 • cara merawat gout
 • cara rawatan gout
 • petua hilangkan gout
 • ubat gaut cara kampung
 • asd urik
 • petua gout
 • penawar gout
 • ubat gout cara kampung
 • petua hilangkan sakit gout
 • cara menghilangkan gout>

 

error: Content is protected !!