Kenapa Kene pilih Sumber Kalsium Terbaik? 

Ramai je kat dunia ni memang makan vitamin atau suplement kalsium. Lagi-lagi la ibu hamil. Memang penting sangat kalsium untuk kita semua, termasuk ibu hamil. Tetapi ramai tidak tahu sebenarnya penting sangat kalsium tu seimbang dengan magnesium.

Ostematrix Kalsium Bukan Sekadar Kalsium biasa. Ia ada kesemua vitamin dan mineral yang diperlukan untuk penyerapan optimum dalam tubuh.

Ostematrix shaklee vitamin untuk tulang kuat Kalsium Terbaik Untuk Tulang Patah

 

 

Apa Jadi Kalau Salah Pilih Vitamin Kalsium? 

Ramai tak tau, kalsium ni memerlukan Vitamin D, Magnesium dan juga Vitamin dan mineral lain untuk diserap ke dalam sel tulang kita. Kalau salah memilih suplemen kalsium, kalsium daripada supplemen yang tidak dapat diserap dengan baik oleh sel dan akhirnya akan mendap di luar sel (extracellular). Semua ni boleh menyebabkan:

1) Nephrocalcinosis:

  • Nephrocalcinosis ialah keadaan di aman kalsium meningkat di buah pinggang. Ini menyebabkan kerosakan buah pinggang disebabkan penyerapan kalsium yang tak optimum ke dalam sel. Jadi memang betullah kalau makan vitamin banyak-banyak (yang mana vitamin tu tak elok), akan merosakkan buah pinggang. Sebab salah pilih vitamin, memang akan jadikan kalsium mendap dalam buah pinggang.

2) Salur Darah Menjadi Keras : 

  • Ini disebabkan oleh kalsium berlebihan yang mendap lalu yang menyebabkan salur jantung tak lagi fleksible dan ia menjadi keras.
  • Side effectnya ialah, ramai pengguna kalsium berbentuk suplement dan yang telah berumur mendapat kesan berikut: Tekanan darah sistolik tinggi, diastolic rendah (salur jantung tidak boleh relaks semasa diastolik)

3) Batu Karang

  • Kalau makan vitamin banyak-banyak nanti kena sakit batu karang. Ye betul, sekiranya vitamin itu tak diserap dengan baik dalam badan kita, memang akan sebabkan batu karang. Ini disebabkan oleh kalsium berlebihan yang tak diserap oleh badan akan berinteraksi dengan molekul lain di dalam badan seperti vitamin C menyebabkan pembentukan batu karang jenis calcium oxalate (80% kes batu karang ialah dari jenis ini).

4) Osteoarthritis dan Calcinosis

  • Calcinosis ialah keadaan di mana kalsium mendap di bahagian tisu-tisu badan.

  • Osteoarthritis pulak adalah degradasi @  kemerosotan joint cartilage atau tulang-tulang rawan yang ada di bahagian tulang. Biasanya pada umur yang dah pun meningkat. Ia menyebabkan rasa sendi keras, terutaranya pada lutut. Osteoarthritis memang akan menghadkan pergerakan.

5) Otot Juga Boleh Menjadi Kejang (Cramp)

  • Disebabkan salah memilih vitamin kalsium, lebihan kalsium yang tak diserap juga akan menyebabkan otot menjadi cramp.

Ostematrix Kalsium Bukan Sekadar Kalsium biasa. Ia ada kesemua vitamin dan mineral yang diperlukan untuk penyerapan optimum dalam tubuh.

Ostematrix shaklee vitamin untuk tulang Kalsium Terbaik Untuk Tulang

Jadi, Boleh ke Makan Vitamin Kalsium?

  • Kesimpulannya ambil kalsium daripada pemakanan seperti kekacang, sayuran hijau serta hasil tenusu. Ini memang paling baik dan paling optimum. Tak perlu suplemen kecuali memang dah kalsium deficiency seperti mana cadangan doktor.
  • Magnesium sangat penting dan sangat diperlukan dengan kuantiti yang secukupnya sebab ia penting untuk mengimbangi kalsium.
  • Amalkan sayuran hijau, badam, avokado dan dark chocholate (tanpa gula) untuk meningkatkan magnesium.
  • Tingkatkan pengambilan vitamin D melalui pendedahan terhadap cahaya matahari dan jika tidak mampu melalui suplemen.
  • Makan makanan tinggi vitamin K2. Vitamin K2 banyak terdapat dalam haiwan dan juga makanan yang fermented macam natto. Antara haiwan yang kaya dengan K2 adalah, hati, organ dan juag kuning telur.
  • Berjumpalah dengan doktor anda untuk pemeriksaan density kalsium dan density tulang (pemeriksaan darah, x-ray, bone densitometry).

Kenapa Ostematrix adalah vitamin Kalsium Yang paling baik?

Ok, ini dibuktikan dengan Landmark Study yang Shaklee jalankan ke atas orang yang makan vitamin-vitamin Shaklee untuk lebih 20 tahun. Ya lebih 20 tahun. Boleh baca pasal Landmark study ni di sini >> Landmark Study Shaklee.

278 sample yang makan Shaklee ketika itu mengambil kesemua vitamin di bawah ini secara konsisten.

 

 

Nah, hasilnya memang makan vitamin Shaklee untuk jagka masa panjang dibuktikan jauh lebih baik dari segi kesihatan jantung, kesihatan otak dan biological stress. Malah kurang risiko terkena Diabetes, dan juga risiko darah tinggi.

Ostematrix shaklee 2 Kalsium Terbaik Untuk Ibu Hamil

 

Kenapa perlu memilih Produk Shaklee? 

Shaklee sangat diyakini kerana:

  1. Shaklee sudah 100 tahun di pasaran iaitu sejak 1915 di mana Multivitamin pertama di dunia dihasilkan.
  2. Shaklee digunakan oleh para atlet Sukan Olimpik
  3. Shaklee digunakan oleh angkasawan NASA
  4. Shaklee published 125 kajian saintifik yang di peer reviewed (updated : 131 dah sekarang)
  5. Shaklee ada Landmark Study yang mana kajian ini dijalankan selama 20 tahun lamanya.
  6. Shaklee ada banyak patent untuk kesemua vitamin mereka.

Boleh baca lebih lanjut berkenaan prestasi Shaklee di link bawah ini:

sejarah-shaklee

error: Content is protected !!