Pengganti Gula Untuk Pesakit Kencing Manis, Diabetes dan Kanser 

Kita sedia maklum, bila mana kita dah ada penyakit kencing manis (diabetes) dan kanser, kita akan mula berhati-hati dengan pengambilan gula. Antara sebabnya adalah, gula akan menyebabkan bacaan gula yang tinggi di kalangan pesakit kencing manis. Untuk penghidap kanser pula, gula adalah agent inflammation (agen radang @ agen bengkak). Jadi ia dipercayai akan menyebabkan keadaan kanser bertambah teruk.

Perlu ke Pengganti Gula Putih Tiruan? 

Dahulu memang famous sangat pengganti gula tiruan (artificial sweetener). Tapi lama kelamaan bila semakin banyak kajian dibuat, rupanya gula tiruan (artificial sweetener) ni berbahaya dan ada side effect yang tak baik untuk badan. Bukan tu je, malah side effect yang lebih teruk berbanding gula putih itu sendiri.

Tapi jangan risau, rupanya dah ada dah pengganti gula yang jauh lebih semulajadi dah dipasaran. Alhamdulillah kajian demi kajian akhirnya kita dah ada pengganti gula putih yang jauh lebih selamat. Dan yang paling best, ia memang semulajadi pulak tu.

Kenapa Gula Berbahaya?

Gula memang dipanggil kalori kosong. Bukan sebab dia tiada kalori, tapi sebab ia tak ada benefit langsung untuk badan. Gula tak ada protein, tak ada asid lemak yang diperlukan badan, tak ada vitamin dan juga tak ada mineral. Jadi memang gula tak diperlukan langsung dalam diet sebenarnya.

Malah, gula akan celarukan hormon dalam badan dan menyebabkan kita rasa cepat lapar dan tak puas rasa nak makan. Sebab tu lah gula craving akan menyebabkan kita menjadi gemok dan obesiti (12).

Gula juga akan kacau bilau kan metabolisma badan, menyebabkan peningkatan insulin dan akhirnya akan menyebabkan banyak lemak disimpan dalam badan. Memang terlalu banyak kajian pasal gula dan obesity ni (34).

Malah memang ada kajian yang menyatakan bahawa kalau kita ambik terlalu banyak gula dalam diet, akan menyebabkan banyak risiko penyakit berbahaya yang lain seperti sakit jantung, kencing manis dan juga kanser (567). Lagi pulak, gula ni memang menyebabkan ketagihan.

Gula menyebabkan dopamine dalam otak dilepaskan, membuatkan kita rasa puas, sama puas macam ketagihan dadah. Sebab tu lah gula boleh sebabkan craving dan menjadikan kita rasa nak lagi, lagi… dan lagi (8).

Pengganti Gula Putih, Tapi Selamat dan Masih Semulajadi

1. Stevia

Stevia ni dah lama dah approved by FDA sebagai pemanis rendah kalori yang ada sifat anti-oksidan dan juga anti-diabetes. Ia memang rendah kalori walaupun manis dan memang ia semulajadi sebab ia sendiri adalah diperbuat dari daun stevia – dan ia mahal!

Stevia ada keupayaan untuk meningkatkan kesan insulin ke atas cell membrane. Jadi ia bagus untuk bantu kurangkan glukos dalam darah sebab keupayaan insulin ke atas sel meningkat. Stevia juga membantu meningkatkan penghasilan insulin dan stabilkan gula dalam darah.

Cara terbaik makan stevia adalah dengan tanam daunnya sendiri dan gunakan sebagai pengganti manisan dan makanan.

Pengganti Gula terbaik Untuk Pesakit Kencing Manis dan Diabetes dan Kanser

Pengganti Gula terbaik Untuk Pesakit Kencing Manis dan Diabetes dan Kanser

 

2. Xylitol

Xylitol adalah sejenis gula alkohol yang manisnya sama dengan gula putih. Tapi xylitol ni diperbuat dari pada jagung ataupun birch wood. Xylitol juga ada dalam banyak jenis buah dan sayur. Xylitol mempunyai 2.4 kalori per gram, iaitu 40% lebih rendah berbanding gula biasa. Xylitol juga tak naikkan paras gula dalam darah dan dan trigger penghasilan insulin.

Kenapa Xylitol ni lebih baik berbanding gula? Gula berbahaya sebab tinggi kandungan fructose. Xylitol ni pulak memang tak ada fructose. Malah Xylitol ni ada banyak faedah yang lain. Xylitol ni bantu dalam penjagaan gigi (sebab tu banyak Xylitol ni digunakan dalam produk gigi).

Xylitol juga membantu mengurangkan risiko kaviti gigi dan pereputan gigi (17181920).. Paling best Xylitol juga membantu penyerapan kalsium. Sebab itulah Xylitol ni jugabagus untuk tulang dalam mengurangkan risiko osteoporosis (21222324).

 

3. Erythritol

Erythritol ni pon sama merupakan sugar alkohol macam Xylitol , cuma kandungan kalori nya jauh lebih rendah. Hanya 0.24 kalori je per gram. Rasanya pulak memang hampir sama sangat-sangat dengan gula biasa. Dan dia tak rasa after tase pahit macam stevia tu.

Yang paling best, badan kita tak ada enzim yang boleh pecahkan Erythritol ni. Maksidnya, ia takkan diserap dalam darah. Ia terus keluar melalui air kencing langsung tak berubah (25).

Sebab tu lah Erythritol tak naikkan langsung paras gula dalam darah. Erythritol pon tak tingkatkan insulin, kolestrol mahupun paras triglyceride (26).

Sebab tu la Erythritol ni di-consider sangat selamat untuk digunakan sebagai pengganti gula semulajadi (272829).

Saya pengguna Erythritol

Saya sebagai penulis artikel ini sendiri pernah menggunakan Eryhtritol ni. Memang ia manis semulajadi dan rasa sama seperti gula. Ia sesuai digunakan untuk dibuat kek dan bakeri. Malah dari segi sukatan juga memang tak perlu beza dengan gula biasa. Jadi memang mudah untuk gantikan sebagai bahan pengganti gula dalam masakan.

Jenama yang saya jumpa adalah jenama LAKANTO dan ada siiktiraf oleh JAKIM Malaysia.

Pengganti Gula Paling Bagus Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis, Diabetes, Stevia dan Madu

Pengganti Gula Paling Bagus Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis, Diabetes, Stevia dan Madu

Ada cop Halal dari JAKIM. Sangat recommended.

 

Pengganti Gula Paling Bagus Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis, Diabetes, Stevia dan Madu
Struktur die pon memang sebijik macam gula. Sesuai sangat sebagai pengganti gula sebenar.

 

Pengganti Gula Paling Bagus Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis, Diabetes, Stevia dan Madu

 

Pengganti Gula Paling Bagus Sesuai Untuk Pesakit Kencing Manis, Diabetes, Stevia dan Madu

Saya dah cek alamat company ni FIMA INSTANCO di laman web Halal JAKIM. Memang legit halal. Alhamdulillah.

So, boleh klik ke LAZADA di link bawah ni kalau nak beli. Selamat Mencuba!!?

https://www.lazada.com.my/lakanto/?searchredirect=lakanto

Malah LAKANTO boleh dibeli di Farmasi i-Caring seluruh negara. Berikut adalah Facebook page LakantoMalaysia

https://www.facebook.com/LakantoMalaysia/

 

 

Vitamin Untuk Pengidap Kencing Manis Shaklee

 

 

 

 

 

 

 

Promosi Vivix Shaklee Klik Di Sini Harga Vivix Shaklee Beli Vivix Shaklee

Cara Beli Vivix Shaklee (KLIK SINI)

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar Shaklee sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE dan SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee. “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook” 

 

 

 

error: Content is protected !!