Bila dah mengandung, memang banyak la jugak pantang larangnya. Maklumlah, kita nak buat baby inside. Bukan nak buat anak patung. Hehehe. Siapa lah yang tak teringin anak sihat, cerdik lagi comelz kan? Jom tengok apa yang patut dielakkan dalam pemakanan ibu mengandung ya :D

Pemakanan Ibu Mengandung

A big NO-NO to alkohol ya!
Elakkan alkohol semasa mengandung. Alkohol sangat berkait rapat dengan kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan berpotensi untuk terencat akal, kecacatan kelahiran, dan berat bayi yang rendah.

Hadkan pengambilan kaffein tidak lebih dari 300 mg setiap hari
Secara purata secawan kopi 8 oz mempunyai kira-kira 150 mg kafein, dan teh hitam pula biasanya mempunyai kira-kira 80 mg kaffein. 12 oz air soda bikarbonat pula mengandungi 30-60 mg kafein kaffeirn. Malah, coklat juga mengandungi kafein di mana jumlah kafein dalam coklat adalah lebih kurang sama dengan 1/4 cawan kopi.

Kurangkan lemak dalam makanan
Lemak hendaklah dikurangkan sehingga 30 %  dari jumlah kalori harian ibu mengandung. Contohnya bagi ibu mengandung yang memerlukan 2000 kalori sehari, lemak yang patut diambiul hanyalah 65 mg sahaja. Pilih lemak baik ya.

Kurangkan kolestrol
Hadkan pengambilan kolesterol kepada hanya 300 mg atau kurang setiap hari.

Elakkan ikan laut dalam
Jangan makan ikan jerung, ikan sardin, ikan todak, ikan kembung raja, atau tilefish (juga dipanggil cerca putih), kerana ikan-ikan besar laut dalam ini biasanya mengandungi tahap merkuri yang tinggi.

Elakkan pengambilan keju tertentu
Elakkan keju lembut seperti feta, Brie, Camembert, biru-celah, dan keju gaya Mexico. Keju ini biasanya tidak dipasteurized dan boleh menyebabkan jangkitan Listeria. Keju lain seperti keju keras, keju diproses, keju krim, keju, atau yogurt.

Elakkan makan makanan mentah
Elakkan ikan mentah, terutama kerang seperti tiram dan kima.

 <

Kami di Shaklee Malaysia dah pun 20 tahun (dan 50 tahun worlwide) memberikan pilihan terbaik untuk Ibu Mengandung. Bacaan lanjut tentang Shaklee dan Ibu Mengandung boleh didapati di link di bawah ini.

<

Senarai Vitamin yang Perlu Diambil oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung 

Set Mengandung Shaklee – Terbaik Buat Ibu Mengandung

Tabiat Pemakanan yang Baik Buat Ibu Mengandung

Vitamin Paling Diperlukan Untuk Ibu Hamil/ Mengandung

<

Shaklee dah 20 tahun di Malaysia. Disahkan halal dan diiktiraf KKM dan badan Islam disahkan JAKIM. Cubalah. Pasti tak menyesal 8)

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

<

<

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

error: Content is protected !!