Pemakanan Ibu Berpantang yang Sihat

Pemakanan Ibu Berpantang

Keliru dengan Pemakanan Ibu Berpantang? Tak tahu bagaimana pemilihan Diet dan Pemakanan Ibu Bersalin? Berikut secara am apa yang ibu bersalin perlukan ya.

[✔] Makan makanan yang berkhasiat
Meskipun susu ibu sangatlah ajaib yang sangat berkhasiat untuk baby meskipun ibu bersalin tu tak makan dengan sempurna, kalori yang terlalu rendah boleh menyebabkan quality dan kuantiti susu ibu terjejas tau. Nutrisi dalam badan ibu sendiri makin hari akan semakin terjejas. So ini akan menyebabkan kesihatan ibu terjejas. Sekaligus menjejaskan juga produktiviti susu ibu.

[✔] Usah risau jumlah kalori makanan anda
Secara amnya ibu bersalin dan menyusukan memerlukan lebih 500 kalori berbanding wanita yang tidak menyusukan. Best kan. Heheh. Purata kalori yang diperlukan adalah dalam anggaran 2,000 hingga 2,500 kalori sehari. Perlu kira ke kandungan kalori? Hehe.. tak payah la. Makan jek kalau lapar. Hehe. Cuma ambil makanan yang berkhasit dan kaya dengan nutrisi. Bukan melantak makana berlemak berminyak dan kolestrol tinggi.

[✔] Targetkan penurunan berat badan yang perlahan, tetapi konsisten
Jangan crash diet. Sebab pengambilan kalori yang terlampau rendah boleh menjejaskan penghasilan susu. Adalah normal mendapat balik berat anak dara @ berat sebelum mengandung selepas anak @ bayi yang dilahirkan tu berusia setahun.

[✔] Pelbagaikan makanan yang berkhasiat
Pastikan dalam diet harian mengandungi karbohidrat, protein dan lemak baik. Bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran amat baik berbanding makanan penuh kanji dan juga gula.

[✔] Pilih lemak yang baik
Limitkan dan hadkan pengambilan transfat dan juga lemak tepu. Lemak tepu banyak terdapat dalam daging berlemak, susu penuh krim, minyak kelapa sawit. Sebaiknya dapatkan minyak sihat seperti minyak zaitun, minyak ikan yang kaya dengan DHA dan EPA, avocado, kekacang dan juga minyak bunga matahari.

[✔] Minum banyak air dan kurangkan pengambilan kafein
Untuk ibu bersalin yang menyusukan anak, secara puratanya kita memerlukan air sehingga 2, 3 liter sehari, termasuk dari buah-buahan dan makanan yang diambil seperti sup. Jangan sampai rasa haus. Haus adalah tanda awal dehidration. Tanda paling senang nak tengok kita ni cukup air atau tidak adalah dengan melihat warna urin. Kalau jernih dan tidak kuning, kira ok lah tu.
Nak minum kopi? Oh ok sahaja, tiada masalah. Cuma jangan berlebihan. Sebab aka nada trace kopi tu nanti dalam susu ibu. Sedangkan system penghadaman bayi masih terlalu muda dan tak matang lagi untuk menghadam kopi tadi. Kang kembung atau angin, kita jugak susah. So, pantau lah, Kalau baby ok, boleh lah terus, Cuma ingat, jangan overdose ya.

[✔] Akhir sekali, Makanlah vitamin dan supplemen
Sebenarnya setiap ibu bersalin amatlah digalakkan untuk teruskan vitamin ibu hamil @ mengandung yang dibekalkan oleh doctor semasa hamil dulu, lebih-lebih lagi jika ibu bersalin itu menyusukan anak. Vitamin itu bukanlah pengganti makanan. Sekurang-kurangnya ia topupkan segala vitamin dan mineral yang mungkin tak cukup diterima badan.

Kami di Shaklee menawarkan Vitamin Ibu Bersalin yang berpatutan untuk anda cuba. Boleh klik link di bawah ya.

HARGA SET BERSALIN MURAH

KEPENTINGAN VITAMIN SELEPAS BERSALIN

SET BERSALIN PILIHAN IBU MODEN

TESTIMONIAL SET BERSALIN SHAKLEE

 TESTIMONIAL VITAMIN IBU BERSALIN SHAKLEE

SENARAI SET BERPANTANG SHAKLEE

 LAGI TESTIMONIAL SET BERSALIN SHAKLEE

 <

Shaklee dah 20 tahun di Malaysia. Disahkan halal dan diiktiraf KKM dan badan Islam disahkan JAKIM. Cubalah. Pasti tak menyesal 8)

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge