Panduan Penyusuan Susu Ibu

Faedah Susu Ibu Untuk Bayi
Alhamdulillah semakin ramai yang memilih untuk menyusukan bayi mereka. Semakin banyak kempen dan kesedaran wujud di kalangan masyarakat tentang kebaikan susu ibu. Tak apa bagi mereka yang masih belum berjaya, insyaAllah jika bukan untuk anak kali ini, mudah-mudahan Allah berikan cara dan jalan untuk anak-anak seterusnya. Maka, usah terlalu stress ya. Rezeki anak itu ada, buat buat yang terbaik dan termampu. Ada ramai dan banyak kumpulan sokongan Penyusuan Susu Ibu sekarang ni. So, boleh lah riki-riki untuk dapatkan panduan terbaik. InsyaAllah.

>

Antara faedah susu ibu kepada bayi adalah:

 1. Susu ibu mengandungi kolostrom (makanan bayi yang kaya dengan khasiat) yang terhasil pada hari ke 3 – 5. Ianya sangat pekat, melekit seperti air gula dan sangat kekuningan. Ia sangat kaya dengan IgA (iaitu sejenis antibody) untuk melawan penyakit.
 2. Kolostrom juga sangat baik untuk mengurangkan alahan dan juga mengurangkan risiko jaundis.
 3. Susu ibu mempunyai segala nutrient yang lengkap dan juga mempunyai suhu yang sangat sesuai untuk bayi yang baru lahir.
 4. Mengurangkan risiko diabetes kepada bayi meskipun bayi sepenuhnya susu ibu montel-montel belaka. Hehe! :mrgreen:
 5. Menggalakkan perkembangan IQ yang tinggi di kalangan bayi.
 6. Susu ibu sangat mudah dihadamkan oleh perut bayi yang masih sangat halus dan lembut, lebih-lebih lagi untuk bayi pramatang.

>

Antara faedah susu ibu kepada bayi adalah:

 1. Membantu mengecutkan rahim dengan lebih cepat – lantas mengurangkan pendarahan dalam rahim selepas bersalin.
 2. Membantu mengurangkan risiko kanser rahim, kanser ovari dan juga kanser payudara.
 3. Mengeratkan kasih sayang antara ibu dan bayi (most important dan sangat best!):wink:
 4. Penyusuan secara ekslusif boleh membantu menjarakkan kelahiran bayi secara semulajadi.
 5. Menjimatkan wang kerana susu  ibu adalah percuma, tetapi sangat tak ternilai.
 6. Sangat mudah disediakan dan tidak merumitkan (bagi yang direct feeding).

<

Tips Penyusuan Susu Ibu Ini dibawakan khas oleh Kedai Vitamin IbuCergas. Perlukan kaunseling berdasarkan pengalaman? Boleh juga hubungi saya. InsyaAllah saya cube membantu apa yang mampu.

Shaklee dah 20 tahun di Malaysia. Disahkan halal dan diiktiraf KKM dan badan Islam disahkan JAKIM. Cubalah. Pasti tak menyesal 8)

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”


error: Content is protected !!