Minyak Ikan Terbaik, Jauh dari Bahan Kimia Dan Toksin

Bukan mudah nak carik minyak ikan yang terbaik, lagi-lagi dok memikirkan nak beri pada anak-anak kita yang masih kecil. Sebab kebanyakan minyak ikan mempunyai kandungan toksik dan PCB (polychlorinated biphenyls) yang tinggi.

Kenapa Kita Perlu Minyak Ikan?

Sebab minyak ikan dan supplement minyak ikan kaya dengan asid lemak Omega-3 yang sangat bagus untuk pesakit jantung, dan juga bengkak di bahagian sendi. Malah, minyak ikan diklasifikasikan sebagai makanan, dan bukannya dadah. Sebab itu lah supplement minyak ikan memang menjadi pilihan ramai orang tak kira untuk kanak-kanak, dan juga dewasa.

Tapi, sumber minyak ikan juga sangat perlu dititikberatkan sebab kebanyakan ikan laut dalam memang terdedah kepada pelbagai jenis bahan kimia bertoksin termasuklah merkuri, arsenic, cadmium, dioxin dan PCB dan banyak lagi bahan toksin lain.

Minyak Ikan terbaik sepatutnya mengandungi sehingga 7 spectrum asid lemak Omega-3

Asid lemak Omega 3 dipanggil sebagai asid lemak perlu sebab kita perlu ambil asid lemak ni dari makanan harian kita sebab badan kita tak boleh nak menghasilkan asid lemak Omega 3 ni secara semulajadi. Mana nak dapat asid lemak perlu Omega 3 ni? Antaranya adalah dari minyak sayur-sayuran, flaxseed, kacang walnut, dan minyak canola. Sumber lain asid lemak omega 3 adalah bijirin penuh, kekacang dan sayur-sayur hijau.

Tetapi minyak ikan adalah sumber asid lemak Omega 3 terbaik sebab ia mengandungi kesemua 7 spectrum asid lemak Omega 3 termasuklah  3 yang terpenting iaitu;

 • EPA (eicosapentaenoic acid),
 • DHA docosahexaenoic acid),
 • ALA (Alpha Linolenic Acid),

Dosage harian yang diperlukan adalah 0.1 mg EPA dan 0.2 mg DHA setiap hari untuk seorang dewasa biasa, namun dosage adalah berbeza-beza mengikut umur dan jantina. Antara ikan yang kaya dengan asid lemak Omega 3 adalah ikan tuna laut sejuk, mackerel, salmon dan juga ikan kod.

Macam mana nak pastikan minyak ikan tu terbaik dan bebas dari kontaminasi toksin?

Sebab itu kenalah memilih pengilang yang betul-betul melakukan ujian dan saringan ketat untuk membuang toksin yang ada dalam minyak ikan tersebut.

Untuk Omegaguard Shaklee, pihak pengilang sendiri memberi pernyataan bahawa mereka menggunakan kaedah proses penyulingan proprietary tiga melekul (proprietary triple molecular distillation) yang mana proses ini menghapuskan methylmercury dan toksin lain yang wujud dalam ikan.

Ia bukan sahaja menyingkirkan bahan kontaminasi dalam minyak ikan, malah ia juga menghalang pembentukan trans lemak merbahaya dalam minyak ikan, menyuling sehingga betul-betul minyak ikan tulen sahaja yang ada dalam proses tersebut.

Proses penyulingan proprietary tiga melekul (proprietary triple molecular distillation) dalam Omegaguard Shaklee

Apa beza Minyak Ikan dengan Minyak Hati Ikan?

Tetapi banyak supplement di pasaran sebenarnya menyediakan Minyak Hati Ikan, dan bukannya Minyak Ikan semulajadi. Jangan salah faham sebab Minyak Hati Ikan langsung tak sama dengan Minyak Ikan. Mereka adalah dua benda yang berbeza.

 

Sumber Izzy Adlina Blog

Di atas adalah perbandingan antara Minyak Ikan Omegaguard Shaklee dengan beberapa jenama terkemuka lain; yang menunjukkan kandungan EPA dan DHA yang terkandung dalam setiap jenama minyak ikan. Boleh disimpulkan bahawa kandungan EPA dan DHA yang terkandung dalam Omegaguard Shaklee adalah tinggi, berbanding jenama popular lain.

Berbalik kepada perbezaan Minyak Ikan dan Minyak Hati Ikan, Minyak ikan diperolehi dari daging ikan itu sendiri, dan dari sumber ikan laut dalam. Minyak ikan kaya dengan asid lemak Omega 3 seperti EPA dan DHA (dalam lebih kurang 18%EPA dan 12%DHA) tetapi agak kurang Vitamin A dan Vitamin D.

Manakala Minyak Hati Ikan pula diektrak dari hati ikan kod. Ia kurang kandungan asid lemak Omega 3 (hanya sekitar 8% EPA dan 10% DHA) tetapi sangat kaya dengan Vitamin A dan Vitamin D. Sebab itulah Minyak Hati Ikan sangat popular di Eropah teruatamanya waktu musim sejuk dan bersalji kerana waktu itu, cahaya matahari agak kurang di sana.

Untuk keadaan kita di Malaysia, purata cahaya matahari yang kita terima lebih dari mencukupi. Makan kita tak memerlukan tambahan Vitamin D dalam supplement harian kita. Tetapi kita masih memerlukan Asid Lemak Perlu Omega 3 dalam dalam diet harian. 

Sebab itu kita perlu berhati-hati dalam memilih supplement Minyak Ikan. Pilihlah yang terbaik, dan juga berbaloi untuk poket anda. Di bawah saya senaraikan beberapa kebaikan Minyak Ikan Omegaguard Shaklee.

Kebaikan Omega Guard Shaklee:

 1. Mengurangkankan kolesterol
 2. Membantu mengurangkan risiko sakit jantung
 3. Mengurangkan radang sendi
 4. Mengurangkan tekanan darah
 5. Menggalakkkan pertumbuhan mental untuk dewasa dan kanak-kanak
 6. Meningkatkan daya ingatan dan keupayaan pembelajaran
 7. Mengurangkan risiko kanser payudara,prostat dan usus
 8. Membantu di dalam pembakaran lemak

Cara Kurangkan Kolestrol, Cara Mengurangkan Kolestrol, Cara Turunkan Kolesterol, Fish Oil Terbaik, Fungsi Omega Guard Shaklee, Fungsi Omega Shaklee, Harga Omega 3 Shaklee, Harga Omega Guard, Jenama Minyak Ikan Yang Terbaik, Jenama Omega 3 Terbaik, Kebaikan Fish Oil, Kebaikan Omega 3 Fish Oil, Kebaikan Omega 3, Kebaikan Omega Guard Shaklee, Kebaikan Omega Shaklee, Kelebihan Fish Oil, Kelebihan Omega 3, Kelebihan Omega Guard Shaklee, Kelebihan Omega Shaklee, Kesan Kolesterol Tinggi, Khasiat Minyak Ikan Omega 3, Khasiat Omega 3 Fish Oil, Khasiat Omega 3 Shaklee, Khasiat Omega Guard Shaklee, Khasiat Omega Guard, Khasiat Omega Shaklee, Kurangkan Kolestrol, Makanan Kurangkan Kolestrol, Minyak Ikan Elken, Minyak Ikan Omega 3 Terbaik, Minyak Ikan Omega 3, Minyak Ikan Shaklee, Minyak Omega 3, Minyak Omega, Minyak Terbaik, Omega 3 Kebaikan, Omega 3 Shaklee, Omega 3 Terbaik, Omega 3 Untuk Apa, Omega Guard Shaklee, Omega Guard, Omega Shaklee, Omegaguard Shaklee, Petua Kurangkan Kolestrol, Petua Turunkan Kolesterol, Produk Minda Yang Paling Berkesan, Produk Omega 3 Terbaik, Produk Omega 3 Yang Terbaik, Shaklee Omega Guard, Testimoni Omega Guard Shaklee,

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

Cara Kurangkan Kolestrol,
Cara Mengurangkan Kolestrol,
Cara Turunkan Kolesterol,
Fish Oil Terbaik,
Fungsi Omega Guard Shaklee,
Fungsi Omega Shaklee,
Harga Omega 3 Shaklee,
Harga Omega Guard,
Jenama Minyak Ikan Yang Terbaik,
Jenama Omega 3 Terbaik,
Kebaikan Fish Oil,
Kebaikan Omega 3 Fish Oil,
Kebaikan Omega 3,
Kebaikan Omega Guard Shaklee,
Kebaikan Omega Shaklee,
Kelebihan Fish Oil,
Kelebihan Omega 3,
Kelebihan Omega Guard Shaklee,
Kelebihan Omega Shaklee,
Kesan Kolesterol Tinggi,
Khasiat Minyak Ikan Omega 3,
Khasiat Omega 3 Fish Oil,
Khasiat Omega 3 Shaklee,
Khasiat Omega Guard Shaklee,
Khasiat Omega Guard,
Khasiat Omega Shaklee,
Kurangkan Kolestrol,
Makanan Kurangkan Kolestrol,
Minyak Ikan Elken,
Minyak Ikan Omega 3 Terbaik,
Minyak Ikan Omega 3,
Minyak Ikan Shaklee,
Minyak Omega 3,
Minyak Omega,
Minyak Terbaik,
Omega 3 Kebaikan,
Omega 3 Shaklee,
Omega 3 Terbaik,
Omega 3 Untuk Apa,
Omega Guard Shaklee,
Omega Guard,
Omega Shaklee,
Omegaguard Shaklee,
Petua Kurangkan Kolestrol,
Petua Turunkan Kolesterol,
Produk Minda Yang Paling Berkesan,
Produk Omega 3 Terbaik,
Produk Omega 3 Yang Terbaik,
Shaklee Omega Guard,
Testimoni Omega Guard Shaklee,

error: Content is protected !!