Menyesal Saya Join MLM

Seriously banyak betul forum-forum dan blog-blog yang cerita pasal penyesalan mereka join MLM. Perkataan MLM, menjadi sangat taboo bagi kita. Dengar jek MLM, confirm!! 90% dari kita memang takkan join. Banyak sangat kisah tragedi yang di share di alam maya ni. Sangat lah bagus sharing-sharing tersebut kerana ia sangat membuka mata supaya menjadi peringatan kepada kawan-kawan lain.

Secara amnya, ade beberapa ciri perniagaan yang memang sekilas pandang pon memang confirm dapat tau ia adalah MLM. Masukkan dalam otak dan cubalah digest sedikit sebanyak. InsyaAllah otak bijak kita akan mampu berfikir dengan sangat rasional.

Saya senaraikan serba sedikit ya:

1) harga yang seriously and ridiculously mahal gila sampai tak logik dek akal menerimanya

2) produk yang seriously out-of-our-mind-to-know-how-it-is-work, yet harganya melampau mahal.

3) tak pasal-pasal kene buat pinjaman beribu-ribu untuk beli product mahupun keahlian mereka. Malah seriously mereka diajar cara untuk buat pinjaman eventhough dah kena blacklisted by bank.

4) tayang kereta mewah dan rumah mewah, sebab tanda kemewahan adalah salah satu PUSH FACTOR yang valid untuk almost all of us.

5) terlalu sikit kebaikan product yang di sharing. Maksud kata, benefit produk tidak diutamakan, tetapi lebih mengutamakan “bonus”, “income”, “gaji”, ” pendapatan”, berapa juta boleh dapat dalam business tu.

6) lebih teruk lagi, tak perlu jual barang. Duduk goyang kaki pon boleh dapat duit. (Astargfirullah, dalam akad jual beli dalam Islam @ mualamalat sekalipon, jika tiada barang atau servis yang diniagakan, sah-sah ia adalah haram). Nauzubillah.

Seriously juga, alhamdulillah saya memang tak masuk MLM yang ada ciri-ciri di atas. Pernah sekali masa di universiti, ada kawan hai-hai-bye-bye saya (read as kawan biasa, bukan bestfriend), tiba-tiba mesej dan nak pinjam RM500.

Terkejut badak saya dibuatnya.

As a student tentulah saya takde duit sebanyak tu. Malah kalau ditakdirkan ade sekalipun, sudah tentu saya pon takkan boleh nak pinjamkan kat kawan. Logik ape, masih belajar kot. Bila ditanya, rupanya beliau mahu join satu business ni dan perlukan RM2,500 untuk menjadi ahli.

Ok, terkejut gajah saya dibuatnya.

Selepas basuh-basuh minda beliau, alhamdulillah, beliau tak berjaya meminjam dari saya. Hahaha. Tapi tak pastilah kalau beliau ade pinjam dari orang lain. Heheheh. Dan saya dengar-dengar selepas itu, business tu tak ke mana pon. Sedih sangat.

Semoga kawan-kawan saya semua bijak-bijak belaka dalam memilih business yang bakal mereka ceburi. Hakikatnya dunia ini memang kejam, memang kita tak termampu nak menampung kos sara hidup yang tinggi, tanpa ada part time job.

To work smart or to work hard, the choice is in our hand.

Lepas ni saya ceritkan bagaimana saya boleh terjebak dalam Shaklee dan bagaimana ia memberi kesan ke dalam hidup saya.

20140420-190820.jpg

Anak-anak adalah PUSH FACTOR saya.

Dapatkan update terbaru mengenai promosi dan maklumat mengenai produk Shaklee dengan memasukkan nama dan email pada borang di bawah.

[grwebform wid=”1667503″ css=”on/off”]

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge