Jika kekurangan hemoglobin, sebaiknya jangan terlalu buru-buru mengambil suplemen penambah darah untuk meningkatkan hemoglobin darah. Sebagai langkah awal mengatasi kurang darah, anda boleh memilih cara yang lebih berkesan  dengan mengamalkan makanan sihat. Berikut ini merupakan 6 makanan terbaik untuk meningkatkan Hemoglobin Darah.

>
1. KUNING TELUR

Antara cara meningkatkan hemoglobin darah ialah dengan mengamalkan makan  telur. Anda boleh merebus 1 kuning telur ayam kampung bersama 60 gram daun bawang merah dan campurkan air secukupnya setelah itu, kemudian dimakan atau diamalkan secara teratur 2 kali sehari secara teratur.

<

2. SEREAL ROTI/OAT

Ketiga makanan ini memberikan 20 persen zat besi jika Anda mengamalakannya setiap hari. Gandum membuat badan lebih sehat sehingga perlu dimasukan ke dalam daftar diet Anda. Gandum juga mempunyai banyak kandungan zat besi yang mengurangkan risiko anda terkena kekurangan hemoglobin darah.

<

3. KACANG ALMOND

Beberapa jenis kacang dapat meningkatkan hemoglobin darah, terutamanya kacang almond. 1 ons kacang almond setiap hari memberikan 6 persen zat besi ke dalam tubuh. Di samping itu, harga kacang almond adalah lebih murah daripada kacang-kacang lain.

<

4. BUAH-BUAHAN

Buah-buahan seperti kismis, plum, apel, anggur dan melon, tidak hanya melancarkan aliran darah, tapi juga menambah jumlah sel darah merah. Buah jeruk dan limau juga menambahkan zat besi ke tubuh kita.

<

5. SAYURAN

Sayuran merupakan salah satu makanan penambah darah. Akan tetapi, tidak semua sayuran dapat mengurangkan anemia. Sayuran penambah darah antara lain bayam, ubi, kacang polong hijau, kacang merah, kol, lobak, kentang, brokoli dan sawi. Dari sekian banyak sayuran, ubi adalah obat alami terbaik untuk meningkatkan jumlah sel darah merah. Ubi mengandung zat besi, mengaktifkan sel-sel darah merah dan menambah oksigen ke dalam darah.

<

>

Untuk pengetahuan pembaca, Vitalea Multivitamin boleh membantu meningkatkan hemoglobin darah terutamanya pada ibu hamil.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

  • Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*
  • Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.*
  • Untuk wanita, ia menggalakkan kesihatan tulang, payudara, imun sistem badan, kesihatan jantung, kesihatan organ pembiakan, kesihatan kulit, kuku dan rambut.

>

VITALEA dalam Set Ibu Mengandung

<

Daging dapat meningkatkan hemoglobin darah dan kaya zat besi. Selain itu, daging mudah diserap oleh usus sehingga tidak menyebabkan pencernaan tersumbat. Namun, jangan berlebihan makan daging kerana ia dapat membuat risiko serangan jantung bertambah.Makanlah daging rendah lemak dengan menu diet yang seimbang.

<

>

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!