Berikut adalah 4 tips kesuburan lelaki penting untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

 

Tips # 1 Berhenti Merokok

Yang ni memang ramailah lelaki memang susah sangat nak berhenti kan. Hehe. So diharapkan jika ada masalah untuk mendapatkan anak tu, bawak-bawaklah berhenti merokok ya. Sebab merokok sememangnya menjejaskan kesuburan anda. Seriously. Dah banyak kajian dijalankan terhadap sperma seorang lelaki yang merokok. Didapati merokok menjejaskan kesihatan sel sperma termasuklah bilangan sperma yang sihat, bentuk sperma dan juga keupayaan berenang sperma itu sendiri.

Tips # 2 Elakkan terdedah dengan suasana panas

Organ-organ pembiakan lelaki berada di luar badan adalah supaya memastikan mereka pada suhu yang lebih rendah daripada 98.6 F, suhu normal badan kita. Ini kerana suhu tinggi boleh merosakkan sperma. So lelaki memang tidak berapa digalakkan untuk berendam lama-lama dalam bath tub air panas atau sauna. Jangan duduk dengan komputer riba anda di pangkuan anda. Sebaliknya, meletakkan komputer riba di atas meja atau meja.

Tips # 3 Dapatkan Berat Badan Yang Ideal

Terlalu berat atau terlalu kurus juga sebenarnya boleh mengganggu keseimbangan hormone. Dalam satu kajian, lelaki dengan BMI kurang daripada 20 mempunyai kepekatan sperma yang rendah dan jumlah sperma 28.1% lebih rendah. Dalam satu kajian yang berasingan, lelaki dengan obesity, mempunyai tahap testosteron yang lebih rendah. Bila BMI meningkat, kadar kiraan sperma didapati merosot. Sebagai contoh, bagi orang-orang yang mempunyai BMI normal, 5.32% telah didapati mempunyai bilangan sperma rendah. Pada lelaki gemuk, 9.52% mempunyai kiraan sperma yang rendah, dan di kalangan lelaki obes, 15.62% mempunyai bilangan sperma rendah.

Tips # 4 Tambahkan Antioksidan Dalam Menu Harian

Antioksidan bukan sahaja boleh mencegah kanser dan penyakit jantung, malah ia juga terbukti meningkatkan kesuburan. Antioksidan adalah agen yang menghalang radikal-radikal bebas yang boleh mengakibatkan kerosakan sel-sel badan. Radikal bebas sebenarnya wujud dalam badan kita secara semulajadi yang berpunca daripada bahan kimia toksik, radiasi, asap rokok mahupun pencemaran. So, harus diingat bahawa sperma juga adalah sel-sel badan. Maka, antioksidan memang berfungsi secara langsung terhadap sperma juga. Kajian mendapati bahawa lelaki yang mengambil antioksidan dalam menu harian mempunyai kadar DNA sperma rosak jauh lebih sedikit berbanding mereka yang tidak menitik beratkan antioksidan dalam menu harian. Ini sekaligus meningkatkan kadar keberjayaan untuk hamil.

Antara mineral dan antioksidan yang membantu meningkatkan kualiti sperma adalah:

  1.  Zink – terdapat dalam tiram, ketam, daging merah, ayam, dan kacang.
  2. Vitamin C – terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, dengan tahap tertinggi yang
  3. terdapat dalam merah lada, kiwi, oren dan limau gedang.
  4. Selenium – yang didapati dalam jumlah yang tinggi dalam kacang Brazil (1 oz menyediakan 780% daripada nilai harian disyorkan). Juga terdapat dalam tuna, cod, daging lembu, ayam belanda dan ayam.
  5. Vitamin E – terdapat dalam kacang, biji, minyak, dan sayur-sayuran berdaun.
  6. Asid Folik – didapati di dalam hati daging lembu, sayur-sayuran berdaun hijau, buah-buahan, kacang, dan kacang, dan sering dalam bijirin diperkaya.
  7. Lycopene – ditemui dalam tomato, aprikot, limau gedang merah jambu, dan tembikai.

Kalau nak lelaki menjadi lebih subur, boleh juga hadiahkan vitamin cinta Shaklee. Vit E & Zinc memang dah terbukti berupaya meningkatkan stamina lelaki, memekatkan air mani & menghasilkan sperma yang handsome & aktif. Hubungi kami untuk mendapatkan vitamin cinta Shaklee anda dengan harga istimewa beserta aturan makan yang betul.

 

 

Koleksi Testimonial Set Kesuburan Lelaki Shaklee

dan 

 Cara Tambah Sperma Suami 

Pengedar Shaklee Lelaki Malaysia TeamCergas

>

<

Testimonial Set Kesuburan Shaklee

Set Kesuburan Lelaki - Testimonial Set Kesuburan Shaklee - TTC - Set Ibu Hamil - Produk Shaklee Untuk Kesuburan

 

error: Content is protected !!