Pesakit kencing manis sering dibelenggu kerisauan tentang makanan untuk kencing manis. Sungguh, boleh dikatakan bila sahaja seseorang itu doktor sahkan menghidap kencing manis, sama ada Jenis 1 mahu pun Jenis 2, pesakit terus jadi takut-takut nak makan. Sedangkan hakikatnya, tak kiralah sakit atau tak, pemakanan yang baik dah sihat tetap perlu diteruskan. Bukanlah dengan terus menidakkan makanan itu dan ini. Malah, menghidap penyakit kencing manis juga sebenarnya tidak menghalang kita dari terus menikmati makanan kegemaran kita, cuma kita perlu bijak mengatur pelan makanan. InyaAllah, sakit kencing manis akan boleh terkawal:-D.

Kali ini saya ingin ceritakan tentang makanan untuk kencing manis. Apa yang kita makan dan bila waktu kita makan memainkan peranan yang sangat penting untuk pesakit kencing manis.

1) Waktu Makan Sangat Penting

Kerana bacaan gula dalam darah biasanya akan naik mendadak sejurus selepas pesakit kencing manis makan. Jika sebelum makan bacaan gula dalam darah adalah 90 – 130 mg/dl (5 mmol/l – 7 mmol/l), selepas makan purata bacaan gula dalam darah seharusnya kurang daripada 180 mg/dl (iaitu 5 mmol/l) . Ini dinamakan bacaan gula dalam darah yang agak terkawal. Jadi biasanya doktor akan sarankan supaya setiap hari kena maintainkan sebegini. Caranya ialah, dengan mengawal pemakanan harian, setiap hari. Jika contohnya kita makan banyak pada hari ini (konon raya open house), dan esok pula makan sikit (konon diet), bacaan gula dalam darah memang akan sangat mudah fluctuate dan tak stabil. Ia akan mudah naik mendadak. Jadi adalah lebih baik kawal pemakanan setiap hari dengan nutrisi yang cukup seimbang setiap hari untuk stabil kan gula dalam darah.

Tips Waktu Makan Untuk Pesakit Kencing Manis

 • Jangan skip makanan (pastikan ambil makanan setiap waktu makan) dan konsisten setiap hari
 • Pastikan makanan berkhasiat untuk waktu-waktu makan tu, jika tak nak makan berat, ambil makanan yang sihat seperti sayuran, buah-buahan dan protein
 • Jika tengah sibuk dan waktu melimitkan anda untuk makan, pastikan ade snack ringan yang berkhasiat untuk anda alas perut.
 • Jangan biarkan diri terlalu lapar. Jika sedang travel, pastikan juga makan mengikut waktu. Biskut dan buah sangat membantu dalam perjalanan.

2) Apa Makanan Yang Boleh Dimakan dan Berapa Banyak yang Boleh Diambil oleh Pesakit Kencing Manis

Sangat disarankan untuk seseorang pesakit kencing manis memilih makanan yang kurang mengandungi lemak tepu (saturated fat), mengandungi protein, dan kaya dengan fiber atau serat serta rendah kandungan gula dan juga garam. Sama seperti perkara basic, berbalik kepada piramid makanan :mrgreen:.

Dari segi kuantiti dan jumlah makanan yang boleh diambi oleh pesakit kencing manis pula, adalah seperti berikut.

Jumlah Kalori Sehari Pesakit Kencing Manis
1,200 – 1,600
 • Wanita bertubuh kecil dan selalu bersenam
 • wanita bertubuh kecil atau sederhana yang ingin mengurangkan berat badan
 • Wanita bertubuh sederhana dan tidak selalu bersenam
1,600 – 2,000
 • Wanita bertubuh besar dan ingin turunkan berat badan
 • lelaki bersaiz kecil dan berat biasa
 • lelaki bersaiz sederhana dan kurang bersenam
 • lelaki bersaiz sederhana atau bersaiz besar yang ingin turunkan berat badan
2,000 – 2,400
 • lelaki bersaiz sederhana atau bersaiz besar yang aktif bersukan
 • lelaki bersaiz sederhana yang berban sihat
 • wanita bertubuh kecil atau sederhana yang banyak bersukan dan sangat aktif (termasuk ibu yang menyusukan anak

makanan untuk kencing manis

>

 makanan untuk kencing manis

Pada saya, kumpulan makanan yang dicatatkan seperti mana di dalam gambar di atas sangat menyelerakan dan insyaAllah sangat sihat. Jadi bukan lah mitos yang menyatakan kalau kencing manis, semua benda tak boleh makan. Itu silap ya.

>

makanan untuk kencing manis

Ini pula dari segi pembahagian hidangan di dalam pinggan makanan kita. Kuantiti juga perlu lah seimbang seperti mana yang disyorkan dalam gambar di atas. 

>>

Alternatif untuk mereka yang tak larat makan ubat kencing manis, boleh klik link di bawah ini.

TAK LARAT MAKAN UBAT KENCING MANIS

Bagaimana Insulin Berfungsi

Petua Turunkan Bacaan Kencing Manis

9 Tanda Kencing Manis Tak Terkawal

Tanda tanda Awal Diabetes

Makanan Yang Sesuai DImakan Oleh Pesakit Kencing Manis

 

 

 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

Promosi Vivix Shaklee Klik Di Sini Harga Vivix Shaklee Beli Vivix Shaklee

Cara Beli Vivix Shaklee (KLIK SINI)

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar Shaklee sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE dan SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee. “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook” 

error: Content is protected !!