Kita Makan Banyak Plastik Berbahaya!

Hidup kita ni penuh dengan plastik. Memang banyak, kat rumah pon banyak plastik, kat luar apatah lagi. Kalau dianggarkan, kira-kira ada sampai 330 tan plastik dikeluarkan pada tahun 2013. Boleh rujuk link kat sini berapa banyak plastik dikeluarkan >> http://www.plasticseurope.org/

Cube perhati jek sekitar kita. Apa jek benda yang tak ada plastik. Kat rumah kita segenap sudut ada, dalam kereta, kat opis, kat kedai-kedai kita makan. Penuh plastik jek hidup kita ni. Baju kita pon sebenarnya ada plastik. Cer belek pulak cermin mata – pooon dari plastik.

Komputer?

Telefon/Handphone?

Toys?

Barang-barang  untuk makanan apatah lagi.

Tu tak termasuk, bekas-bekas makanan kita, bekas-bekas minuman kita termasuklah bekas air jus, kicap, cheese, roti-roti, buah-buah hatta sayur pon kita dok bungkus dalam plastik.

<

So Apa Masalahnya Dengan Plastik? Hidup jek pon.

Well, masalahnya kita tak sedar yang kita dah makan banyak plastik berbahaya!

Sedar tak sedar jek sebenarnya banyak dah kita salah gunakan plastik. Sebab apa? Sebab ia macam senang, macam mudah. Tapi bila kena kanser sakit bagai, kita salahkan vitamin yang baru kita amik 1 bulan…. Ops!

Tak percaya?

Cuba perhatikan jek la persekitaran kita.

Sarapan pagi, beli air tapau air panas dalam plastik biasa (bukan jenis HDPE). Selamba minum air panas tu guna straw yang bukan jenis Polypropylene. Makanan pulak, kita tapau mee goreng mamak panas-panas dalam bekas polisterin jenis styrofoam food trays.

Fuh, itu baru kejadian di pagi hari. Belum masuk tengah hari, malam dan plastik-plastik yang lain kita guna.

Dalam group masak memasak, diperhatikan pulak ramai orang kukus mengukus guna bekas plastik yang kita sendiri tak tahu elok dan sesuai tak untuk suhu panas. Paling kerap kita nampak, orang kukus makanan guna bekas aiskrim. Sedangkan bekas aiskrim mungkin tak sesuai untuk suhu tinggi.

Keliru nak guna bekas yang macam mana? Kat bawah ni ada sedikit sebanyak guide yang mana sesuai untuk suhu panas,, dan yang mana sesuai untuk suhu sejuk, serta yang mana tak sesuai langsung digunakan untuk makanan.

<

Kenali Plastik Anda

 

>

Type #1

NamaType #1 PETE – Singkatan kepada Polyethylene terephthalate ethylene
Ciri-ciri PlastikJernih dan nipis
KegunaanAir mineral, Minumam bergas dan minuman jus, Botol syampoo, Bekas botol pencuci, Botol-botol mentega kacang, botol minyak masak
Keselamatan dalam makananPlastik ini selamat digunakan untuk makanan tetapi ia tak boleh digunakan berulang kali dan tak tahan suhu panas. Guna hanya sekali sahaja
Bahan Kimia Leaching Ok. Bahan kimia tidak terbebas ke dalam makanan yang disimpan, melainkan jika ia diguna berulang kali atau didedah pada suhu panas. Guna hanaya sekali sahaja.

 

<

Type #2

            
NamaType #2 HDPE – High density polyethylene, diperbuat daripada petroleum
Ciri-ciri PlastikTebal dan opaque (bukan transparence)
KegunaanBekas untuk susu, peluntur, pencuci, syampoo, dan beg-beg plastik
Keselamatan dalam makananSelamat digunakan untuk makanan dan boleh reuse penggunaan, tapi limitkan juga reuse
Bahan Kimia Leaching *Nasi impit dalam plastik jenis opaque ni selamat dimakan tanpa chemical leaching

<

 

 

 

Type #3

NamaType #3 PVC or V – Polyvinyl chloride
Ciri-ciri PlastikKeras tapi flexible
KegunaanPaip, plastic sampah PVC, plastic salut  wayar, hose getah paip air
Keselamatan dalam makananTidak sesuai digunakan untuk makanan
Bahan Kimia Leaching Mengandungi bahan kimia berbahaya dioxin dan juga karsinogen yang boleh menyebabkan kanser. Mengandungi phthalates. Kesemua bahan kimia ini boleh mengganggu kesuburan

<

Type #4

 

NamaType #4  LDPE: Low density polyethylene.
Ciri-ciri PlastikLembut dan flexible
KegunaanBanyak digunakan dalam plastik pasaraya, ziplock plastik, plastic wrap untuk makanan dan juga botol-botol makanan
Keselamatan dalam makananSesuai untuk makanan dan boleh reuse penggunaan.
Bahan Kimia Leaching Chemical resistance, bahan kimia tak leaching. Meskipon selamat, ia tak sebagus HDPE and PETE

 

<

Type #5

 

NamaType #5  PP – Polypropylene
Ciri-ciri PlastikKeras tapi flexible
KegunaanBanyak digunakan untuk bekas-bekas makanan termasuk butter dan yogurt, straw. Kitchenware, toys dan botol bayi
Keselamatan dalam makananSesuai untuk makanan dan boleh reuse penggunaan tapi tak boleh menggunakan microwave
Bahan Kimia Leaching Chemical resistance, bahan kimia tak leaching. Meskipon selamat, ia tak sebagus HDPE and PETE

<

Type #6

NamaType #6  PS: Polystyrene
Ciri-ciri PlastikRapuh dan mudah pecah
KegunaanDigunakan untuk  styrofoam bekas makanan, egg cartons, cawan pakai buang, mangkuk dan pinggan pakai buang yang jenis opaque and bowls, carry-out containers and opaque
Keselamatan dalam makananTidak selamat digunakan untuk makanan
Bahan Kimia Leaching Boleh leaching kan bahan kimia yang dikenali sebagai styrene (sejenis neutoxin)

<

Type #7

NamaType #7  Anything from #1 to #6
Ciri-ciri PlastikRapuh dan mudah pecah
KegunaanSippy cup untuk bayi, balang untuk babyfood, botol bersaiz 5 gallon, pinggan makan plastik dan sudu plastik, plstik dalam tin makanan, microwave ovenware
Keselamatan dalam makananMengandungi polycarbonate, bio-based plastics, co-polyester, acrylic, polyamide and plastic mixtures like styrene-acrylonitrile resin (SAN) dan BPA.
Bahan Kimia Leaching Sangat tak bagus untuk makanan apatah lagi untuk kids. Lagi lama makanan tu dalam bekas ni, lagi banyak chemical boleh leaching dalam makanan

Itu baru jenis-jenis plastik yang kita kene kenal. Lepas ni kalau beli apa-apa, make sure perhatikan kod nombor plastik ya.

<

Apa Pulak BPA?

BPA atau bisphenol A ni digunakan dalam bahan nak buat bekas-bekas plastik. Banyak sangat digunakan dalam bekas air yang besar warna biru tu, untuk water cooler. Ia juga banyak dalam bekas tin makanan sebagai lining dalam tin. Bahayanya BPA ni adalah kerana ia menyerupai hormon estrogen, dan jika terdedah kepada BPA ni walau sedikit pon, akan sangat berbahaya kepada kesihatan manusia termasuklah mengubah sistem immune badan, kesuburan, meningkatkan saiz prostat, obesiti, penebat kepada insulin, hyperactive dan mengurangkan kemahiran pembelajaran. Boleh rujuk di sini >> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Pengganti BPA?

Bila dah dic=scover yang BPA ni tak bagus, mereka buat pulak pengganti BPA dan label plastik tu sebagai BPA-FREE. Tapi jangan tertipu, sebab ada juga kajian bahawa pengganti BPA ni pun ada hormon active sama jek macam BPA. Boleh baca sini >> http://ehp.niehs.nih.gov/1408989/

So apa nak buat semua pon bahaya?

Ok pertama sekali, memang jauhkan semua plastik label #3, #6 dan #7. Jangan guna langsung. Sebab itu yang paling bahaya.

Kalau katakan kena juga guna bekas plastik, pilihlah yang #1, #4 dan #5. Dan ikutlah langkah-langkah berikut:

  • Jangan letak makanan panas dalam bekas tersebut. Jangan panaskan makanan jugak dalam bekas plastik. Terutamanya dalam microwave dan pengukus makanan.
  • Gunakan plastik untuk makanan sejuk. Meskipon PP dan HDPE selamat digunakan untuk kukus makanan panas, kalau boleh elakkan lebih baik.
  • Jangan microwave makanan dalam bekas plastik, walaupon ditulis kat situ “MICROWAVE SAFE”. Tukar semua ke bekas kaca barulah masuk microwave.
  • Cover makanan dengan tisu compare dengan plastic wrap untuk dipanaskan dalam microwave.
  • Jangan letakkan makanan yag banyak minyak, berasid (seperti sauce)
  • Jangan gunakan bekas yang pecah, berbau, melekat atau calar. Semua ni boleh jadikan bahan kimia keluar dari bekas plastik ke dalam makanan.
  • Tukar semua plastik dengan GELAS! Atau STAINLESS STEEL atau KAYU!
  • Bawa bekas botol stainless steel, dan kurangkan pembelian botol minuman dalam plastik. Pastikan juga bekas stainless steel tu tak ada lines @ lapisan BPA. Ia mungkin agak mahal, tapi kesihatan lagi mahal beb.
  • Selalulah bawak sudu dan garfu sendiri dalam beg. Supaya kita tak perlu guna sudu dan garfu yang mungkin dibuat dari PVC.. euu..
  • Jangan minum air water cooler. Lagi-lagi yang gunakan bekas biru besar tu. Type #7 punya plastik tu. Sangat bahaya.

Dah tu kalau nak bagi jiran sebelah rumah, nak bagi pakai bekas apa? Ala….bagilah pakai bekas kaca. Nanti beliau berilah balik berisi makanan lain kan kan kan.

Nak kukus kek? Boleh tapi cek dulu code plastik tu. Adakah ia #3? #6? atau #7. Kalau iya, buanglah. Ia berbahaya. Kalau tak ada code? juga buanglah. Better pakai loyang ataupon stainless steel

All the best on your plastic-free journey!

Rujukan:

http://www.everydayroadtohealthy.com/2010/12/08/110/

http://www2.ulprospector.com/pm/HDPE.asp

[1] https://vitamin.ibucergas.com/category/vitamin-untuk-ibu-bersalin/
[2] https://vitamin.ibucergas.com/set-bersalin-shaklee-alahai-murahnya-harga/
[3] https://vitamin.ibucergas.com/harga-set-menyusu-shaklee-amat-berpatutan-juga/
[4] https://vitamin.ibucergas.com/cara-berhenti-merokok/
[5] https://vitamin.ibucergas.com/derita-sakit-bengkak-tonsil-ubat-sakit-tonsil-semulajadi/
[6] https://vitamin.ibucergas.com/cara-hilangkan-gelgata-kaligata-atau-urtikaria-urticaria-atau-hives/

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge