Kesan Kurang Tidur kepada Jerawat

Adakah tidur menjejaskan jerawat?

jerawat

Ya, tersangat menjejaskan tau. Bukan secara directlah, tapi secara indirect. Tidur ni seumpama macam kita memerlukan air. Tapi macam mana secara indirect ni boleh menyebabkan kemunculan jerawat ye?

Saya seorang ibu yang sangat sibuk. Bagi saya tidur amat membazirkan masa. Malah kalau boleh, saya hanya perlukan tidur maksimum 3 jam sahaja. Selebihnya, saya harus bekerja. Terutama sekali pada musim Hari Raya ni. Dengan order kek yang menimbun, dengan open house untuk rakan-rakan, saudara dan ahli kerluarga, saya banyak gunakan masa tidur saya untuk memasak. Masak rendang, lontong, kek, pudding, pavlova. You name it!

Jerawat Jadi Semakin Teruk

Tapi semakin hari saya semakin sedar bahawa, jerawat saya semakin teruk. Semakin banyak, dan oil cyst juga semakin membesar. Malu, stress, mengantuk di pejabat dan adakalanya saya rasa macam a bit dumb (terasa otak lambat nak pick up) bila baca buku. Dan yang paling teruk adalah, berat saya meningkat 6 kilo dalam masa 2 bulan ni. Salah satu punca adalah mungkin kerana tidur yang tak menentu dan tidur yang tak mencukupi. (okeh, banyak asbab-musabab kenapa berat badan saya naik, makan contohnya..hihi)

Then satu hari saya katakan pada Ayah Iman tentang keadaan saya ni. Ayah Iman cadangkan saya supaya tidur dari jam 1030 malam, sehingga pukul 6. Huh?? Selama ni saya tidur jam 230 pagi dan bangun 530 pagi. Saya terlalu merasakan bahawa ianya adalah suatu anjakan yang terlalu besar dalam hidup saya.

Hari pertama, pukul 1030 malam, terkebil-kebil mata saya (sebab tak mengantuk langsung). Tapi akhirnya terlelap juga. Pukul 430 pagi saya tak boleh tidur dah (sebab tak biasa tidur lama-lama). Hari kedua, agak mudah sedikit. Hari ketiga lebih mudah lagi. Di sebelah pagi selepas sarapan pagi saya sentiasa mengambil Vitamin C Sustained Release, Vita-lea, Vitamin B Complex, Alfafa dan Kalsium. Selepas 4 hari, kulit saya terasa anjal. No blackhead, white head and stupid head! Pergh.. memang berbeza.

Ayah Iman kata, tak guna juga kalau ambil pelbagai jenis vitamin pun kalau tidur tak cukup.  Tidur yang tak cukup menyebabkan depression, stress dan menyebabkan kita gemuk! Kalau dah namanya stress, mulalah cik jerawat pun tumbuh. Tu yang kita kena cek balik dari akar umbinya dulu sebelum nak belanja beribun riban pada kosmetik dan ubat-ubatan, pastu salahkan ubat-ubat tu tak berkesan pula. Haih. Hatta kalau ambil kolagen beribu ringgit sekalipun, kalau kita sendiri tak beri masa untuk kulit tu renew masa kita tidur, tak guna juga. >

Ingin Kecutkan Jerawat

Hurm…pengajaran untuk diriku jua. Tapi Alhamdulillah, mulai hari ni, jadual tidur saya tidak boleh diganggu. Hehe. Nak cuba rasakan perubahan kulit berjerawat anda? Mari join saya cuba Shaklee. Tapi ingat juga untuk jaga pemakanan dan tidur anda ya.

Tunggu Dulu!!

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Yang Menderita Jerawat Teruk Selama 7 Tahun Berjaya Mendapatkan Kulit Cantik, Gebu dan Lebih Cerah. Hanya di Group IbuCergas dan Ireach

Berikut adalah Set Vitamin dan Set Luaran Yang beliau Ambil Untuk Mendapatkan Kulit Cantik, Gebu, dan Lebih Cerah. Pengambilan set adalah berdasarkan konsutansi. Kerana setiap kulit adalah unik dan setiap kes adaah berbeza. 

Set kulit Cantik, Gebu dan Leih Putih

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge