Kepentingan Vitamin E Dalam Kehidupan Seharian

Bersempena dengan bulan Promosi Vitamin E Shaklee Beli 6 Percuma 1 saya nak kongsi mengenai kepentingan vitamin E. Vitamin E sangat sinonim dengan kecantikan dan awet muda. Ia juga dipanggil ‘Tokoferol’ dan mempunyai sifat yang larut dalam lemak sepertimana vitamin A dan vitamin D. Sumber vitamin E mudah didapati kerana ia terdapat pada makanan seharian yang kita makan terutamanya sayuran dan buah. Cuma cara masakan orang Melayu yang suka menggoreng dan rebus lama-lama menyebabkan vitamin E pada makanan akan hilang zat nya. Majoriti tak mengambil kisah mengenai sumber vitamin yang diambil hari-hari kerana mentaliti yang makan kerana lapar. Jika ingin betul-betul menjaga kesihatan, setiap yang kita makan hendaklah diketahui nutrisinya.

Antara perkara yang ketara jika ingin tahu sumber vitamin E harian kita cukup atau tidak boleh dilihat dengan tahap penyembuhan luka. Jika kekurangan vitamin E, luka akan jadi lambat sembuh dan lebih teruk lagi akan membawa kepada komplikasi lain seperti kudis dan jangkitan bakteria. Jadi sangatlah penting memastikan sumber vitamin E harian adalah cukup sekurang-kurangnya 7mg atau boleh mengambil kapsul vitamin E Shaklee bagi yang sangat sibuk hingga tak sempat untuk makan.

 >

>vitamin-e-benefit-skin-1

<

Berikut adalah beberapa sumber makanan yang mempunyai vitamin E

 1. Kacang Badam – antara sumber vitamin E yang tertinggi. Setiap 100 gram badan memberi 26.2 mg vitamin E
 2. Bayam – lebih diketahui kaya dengan zat besi tapi sebenarnya bayam juga sarat dengan vitamin E.
 3. Brokoli – dikenali sebagai sayur yang mempunyai tahap alkali yang tinggi dan mempunyai khasiat yang terbaik. Vitamin E merupakan salah satu sumber vitamin E yang terkandung dalam brokoli.
 4. Betik – sangat kaya dengan vitamin C dan E.
 5. Tomato – secara umumnya tomato mengandungi vitamin E, C, zat besi dan serat. Mengamalkan memakan tomato dapat memberi kecantikan kepada kulit

Terdapat banyak lagi jenis dan sumber makanan vitamin E. Walaubagaimanapun, jika inginkan kesan pada kulit terutamanya yang mempunyai masalah parut, sangat disyorkan mengambil vitamin E Shaklee. Setiap kapsul mengandungi lebih 320mg vitamin E. Banyak testimoni hasil dari pengambilan vitamin E Shaklee memberi kecantikan kepada kulit. Biasanya digabungkan dengan vitamin C Shaklee untuk kesan yang lebih optimum. Ia memberi kesan yang kekal sebab proses penyembuhan dan kecantikan adalah bermula dari dalam dengan pembaikan dan pembentukan sel-sel.

<

983682_694323860603740_1375674770088913531_n

 >

Manfaat dan fungsi vitamin E

Vitamin E sangat sinonim dengan kesihatan dan kecantikan kulit. Ramai tak tahu yang vitamin E sebenarnya mempunyai fungsi lain yang tidak kurang pentingnya kepada tubuh manusia. Berikut adalah kepentingan vitamin E kepada tubuh manusia.

Sistem imunisasi – vitamin E mampu memberi peningkatan kepada daya tahan tubuh, mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung.

Kesihatan kulit – berperanan menjaga dan meningkatkan kelembapan kulit, melambatkan proses penuaan, melindungi kulit dari kerosakan akibat dari sinaran radiasi ultra ungu serta mempercepatkan proses penyembuhan luka.

Sebagai antioksidan – Vitamin E sememangnya terkenal dengan sifat anti0ksidan dengan melindungi struktur sel yang penting terutamanya membran sel dari kerosakan akibat daripada adanya radikal bebas. Cara vitamin E berfungsi adalah dengan mencari, beriaksi dan merosak rantaian reaksi radikal bebas.

Zat pelindung – melindungi sel darah merah yang mengangkut oksigen ke seluruh jaringan tubuh daripada kerosakan. Selain itu, vitamin E dapat mengimbangi lebihan vitamin A dalam badan serta melindungi vitamin A daripada kerosakan. Vitamin ini juga mampu untuk melindungi tubuh dari bahan kimia dan logam yang boleh menyebabkan pembentukan radikal bebas akibat daripada pengambilan bermacam jenis ubat.

 

>

Berikut pula adalah risiko kesihatan akibat daripada kekurangan vitamin E

 • Bagi ibu yang mengandung, kekurangan vitamin E memberi risiko kepada kelahiran bayi pra-matang atau bayi lahir dengan berat yang rendah.
 • Berisiko mempunyai masalah kesuburan
 • Sukar untuk memberi perhatian dan fokus kepada sesuatu kerja
 • Mudah mengalami tekanan atau stress
 • Kulit kelihatan lebih kusam
 • Libido rendah
 • Mungkin boleh mempengaruhi sistem saraf dan mata
 • Risiko penyakit jantung dan kanser lebih tinggi

>

vitamin e shakleeDengan adanya artikel ini harap dapat memberi kesedaran bahawa keperluan vitamin E kepada badan adalah perkara yang seharusnya tak diambil mudah. Dengan adanya vitamin E Shaklee,  tak perlu lagi rungsing memikirkan cara untuk mendapatkan sumber vitamin E kerana dengan mengambil kapsul vitamin E Shaklee sudah cukup memberi anda keperluan vitamin E yang diperlukan tubuh.

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan promosi Shaklee bulan Jun beli 6 percuma 1 vitamin E Shaklee. Jika nak dapatkan lebih banyak penjimatan boleh mendaftar menjadi ahli dan berkongsi kebaikan vitamin E Shaklee dengan kaum keluarga dan rakan-rakan yang ingin mendapatkan kelebihan vitamin E.

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!