Kenapa Shaklee Tak Dijual Di Farmasi?

Then, kenapa ia tak dijual di Farmasi?

Adakah Shaklee ni sama macam syarikat scam-scam MLM yang lain?

Kenapa Shaklee Bermula Sebagai MLM?

Company ni ditubuhkan oleh Dr. Forrest C. Shaklee, di San Francisco. Masa tu beliau discover Shaklee Vitamin bersama 2 orang anak dia pada tahun 1956. Shaklee sendiri decide untuk jualkan produk Shaklee ini secara MLM business marketing. (Ya, nature dia dari dahulu sebagai MLM). Maka ia masuk ke Malaysia juga sebagai MLM, dan berada di bawah Akta Jualan Langsung Malaysia.

Shaklee sekarang ada dijual di US, Mexico, Japan, Malaysia, Indonesia, Taiwan dan China, dan sekarang dah pun claim ada seramai 750,000 pengedar dan customer seluruh dunia.

Produk-produk Shaklee terdiri daripada produk pencuci rumah dan baju yang biodegradable (mesra alam), produk pengawalan berat badan, produk kecantikan, dan juga vitamin-vitamin kesihatan. Dr. Shaklee sendiri menekankan bahawa produk Shaklee ni “natural” dan “environmental friendly”. Bersesuaian dengan motto Shaklee;

“Always Safe”

“Always Green”

“Always Works”

Then, kenapa ia tak dijual di Farmasi?

Disebab kan oleh undang-undang Malaysia sendiri sebab ia dijual secara MLM, maka tidaklah boleh masuk ke Farmasi. Di Singapura, memang tidak dibenarkan sama sekali Shaklee ni dijual secara MLM, maka, mereka boleh menjual di Farmasi. Tu haa ada je di Farmasi di Singapura. Dan harganya juga jauh lebih mahal. Ini juga menjawab isu “tak semua produk MLM adalah mahal untuk membayar pengedar”.

Boleh tinjau pautan di bawah, di mana Master Nana pergi ke Singapura dan menemukan produk Shaklee di kaunter-kaunter farmasi.

SHAKLEE DI AIRPORT SINGAPORE Tadi saje lah lalu dekat farmasi dalam airport Changi nih.. Sekali nampak lah Shaklee…

Nai-post ni Nana Macarona noong Miyerkules, Nobyembre 16, 2016

Tak dapat baca? Ini saya print screen pulak;

 

 

Harganya juga jauh lebih mahal.

P/s: Kesimpulannya, tak semestinya supplement yang BAGUS tu tak masuk farmasi, sebab mungkin company tertakluk dengan undang-undang negara.. So sila lah dapatkan Shaklee daripada SID anda.

Nak tau lagi milestone Syarikat Shaklee sejak 1956? Tengok ini.

Senarai Harga Produk Shaklee 2017

Adakah Shaklee ni sama macam syarikat scam-scam MLM yang lain?

Jawapannya anda boleh fikir bila baca points berikut pulak

1. Shaklee Digunakan Oleh Atlet Olimpik

Lagi satu bukti bahawa Shaklee digunapakai oleh atlet peringkat antarabangsa, anda boleh layari website-website berikut. Pingat emas yang dikumpul oleh atlet yang mengamalkan Shaklee, ada sebanyak 54 pingat emas!

http://athletes.shaklee.com
http://360yourlife.com/category-health/best-athletes-choose-shaklee/

>

PENCAPAIAN ATLET YANG MENGGUNAKAN PRODUK SHAKLEE

Screenshot 2014-08-21 12.35.07

2. Shaklee digunakan oleh angkasawan NASA

Sejak 1993 sehinggalah tamat program NASA shuttle, Shaklee sendiriyang membekalkan pihak NASA sejenis air yang dirumus khas untuk kekalkan dehydration, iaitu Performance Drink untuk digunakan oleh angkasawan NASA. Rujukan boleh didapati di rujukan berikut:.[1][2][3][4][5]

ff7c8cca0727c605281c96f6e9189fc2

Kelly-twins-Roger-Barnett

Captains Mark dan Scott Kelly – Kembar Astronout NASA

>

mark-kelly-hi-rez

Captain Mark Kelly bersama Vitalizer Shaklee, bergambar di angkasa lepas.

>

<

3. Shaklee published 125 kajian saintifik yang di peer reviewed

Di Shaklee, komitment mereka memang lah dengan menjalankan semua ujian klinikal dan juga kajian saintifik tentang semua produk yang mereka pasarkan. Malah, semua strategy kajian saintifik ni dah lama dah buat pon, lebih 30 tahun lamanya. Sampai ke hari ini, memang ada lebih 100 manuskrip kajian saintifik atau dipanggil sebagai peer-reviewed scientific journals yang diterbitkan oleh publisher yang diiktiraf. (updated : 131 dah sekarang)
Boleh ke laman web berikut untuk kesemua senarai kertas kajian saintifik Shaklee >> Complete Research Archive.

http://healthresource.shaklee.com/clinical-research-study-archive/

Kajian Saintifik Shaklee

<

<

6. Shaklee ada Landmark Study yang mana kajian ini dijalankan oleh pihak ketiga. 

Apakah Landmark Study ni? Ia merupakan Shaklee Dietary Supplement Study yang dijalankan oleh pihak ketiga iaitu oleh seorang Nutritionist Epidemiologist Dr. Gladys Block, seorang PhD dari University UC-Berkeley, School of Public Health, UC-Berkeley. Pihak University UC-Berkeley sendiri yang menjalankan kesemua ekperimen, data dan analysis dan hanya mereka yang control 100% terhadap sample yang diberikan. Dalam erti kata lain, ujian darah dan soal jawab semua dilakukan oleh pihak Universiti.

Screenshot 2017-02-21 21.47.10

Sample adalah seramai 602 orang yang langsung tak makan supplement, 176 orang makan supplement multivitamin yang mana data diambil daripada National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2002 dan NHANES III 1988-1994, dan seramai 278 orang mengambil supplement yang dibuat oleh Shaklee Coorporation, yang mana 278 orang ni dah makan Shaklee selama lebih 20 tahun lamanya. Kajian ini kemudiannya di terbitkan di dalam Nutrition Journal 2007 6:30 DOI: 10.1186/1475-2891-6-30

<

Full Research paper Boleh Download di Sini (Open Access)

(https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-6-30)

>

Hasilnya amat mengejutkan di mana, pengguna Shaklee yang makan supplement ini alam jangka masa yang panjang, ternyata lebih sihat berbanding mereka yang langsung tak makan supplement dan yang makan supplement jenama lain.

Pengguna Shaklee yang dalam sample eksperimen ini ternyata:

  1. Mempunyai kurang risiko sakit jantung (sebab tinggi HDL level dan rendah LDL level dan rendah C-reactive protein)
  2. Mempunyai nutrient level dalam darah yang optimum
  3. Mempunyai level zat beri (iron) dan Vitamin D yang selamat
  4. Mempunyai kurang risiko penyakit kencing manis, jantung, stroke dan emphysema (iaitu salah satu masalah pernafasan disebabkan kerosakan dalam rongga paru-paru)

Screenshot 2017-02-21 21.50.10

Landmark Study

 

Jadi, Shaklee tetap berbeza berbanding produk bogus atau produk yang dijual secara semberono. Anda cubalah sendiri produk ini secara konsisten. Anda nak cuba?

4 comments

  1. Alhamdulillah penerangan di sini lengkap dan panjang. semoga mereka yang menuduh Shaklee sbg scam di luar sana dapat menerima info-info ini dan tak meroyan yang bukan-bukan lagi ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge