vitamin semulajadi

Di pasaran terdapat dua jenis vitamin dan supplemen yang dijual iaitu vitamin semulajadi dan vitamin sintetik. Vitamin semulajadi adalah vitamin yang diekstrak daripada bahan yang semulajadi manakala vitamin sintetik adalah vitamin buatan yang dibuat manusia melalui tindak balas kimia. Contohnya formula empirik vitamin C adalah C6H8O6. Vitamin C sintetik dihasilkan melalui tindak balas kimia dari apa-apa bahan yang mengandungi oksigen, hydrogen dan carbon yang membentuk bahan kimia yang mempunyai formula C6H8O6.

Ramai pengguna di Malaysia tidak tahu mengenai perbezaan vitamin semulajadi dan vitamin sintetik di mana mereka cenderung untuk membeli vitamin sintetik yang harganya lebih murah berbanding harga vitamin semulajadi. Bagi mereka, kenapa perlu beli vitamin yang mahal sedangkan terdapat vitamin yang murah.

 vitamin semulajadi

Pengambilan vitamin semulajadi amat penting dan kesedaran perlu diwujudkan kerana:

Sumber vitamin – Sumber vitamin semulajadi adalah daripada bahan semulajadi itu sendiri. Contohnya vitamin C di ekstrak daripada limau. Sumber bagi vitamin sintetik pula adalah daripada tindak balas kimia.

Kesan pada tubuh – Sumber vitamin sintetik akan beri kesan sampingan kepada tubuh anda kerana ia diperbuat daripada bahan kimia manakala vitamin semulajadi pula di perbuat daripada bahan semulajadi di mana ia akan menambah baik kesihatan tubuh badan anda.

Masa untuk tindak balas – Apabila kita makan vitamin semulajadi, ia akan bertindak balas pantas dengan badan kerana ia mempunyai keserasian dengan tubuh badan  Maksudnya, vitamin tersebut akan diserap dengan segera. Berbeza dengan vitamin sintetik, ia mengambil masa untuk diserap kerana ia tidak serasi dengan tubuh badan kerana ia adalah bahan kimia. Silap-silap vitamin tersebut tidak diserap langsung.

Kesan jangka panjang – Bagi pengambilan vitamin semulajadi, kesan jangka panjangnya adalah positif kerana ia tidak melibatkan tindak balas kimia yang luar biasa. Berbeza dengan pengambilan vitamin sintetik, ia akan beri kesan jangka panjang yang tidak elok kepada tubuh badan anda kerana tindak balas kimia yang di ambil badan untuk menyerap vitamin sintetik yang di perbuat daripada bahan kimia. Antara kesan jangka panjang hasil daripada pengambilan vitamin sintetik adalah penyakit kanser.

Harga yang mampu milik – Ramai tidak mahu membeli vitamin semulajadi kerana harganya yang mahal berbanding dengan harga vitamin sintetik. Namun, kita perlu sedar bahawa harga bagi vitamin semulajadi sebenarnya mampu milik dan tidak membebankan. Kesihatan yang baik adalah antara perlaburan yang menguntungkan.

 >

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!