Alhamdulillah, berkurang dah kekerapan merokok 2 jejaka ini. Dengan ikhtiar Vivix Shaklee, memang berkurang banyak sangat.

Testimonial Testimoni Berhenti Merokok Dengan Vivix Shaklee - Cara Berhenti Merokok 1

 

Banyak lagi Testimonial Berhenti Merokok >> DI SINI

Lihat Banyak Lagi Testimonial Berhenti Merokok Dengan Vivix DI SINI  

Lihat Banyak Lagi Testimonial Berhenti Merokok Dengan Vivix DI SINI

 

 

 

 

Ceritera berkenaan kawan saya ini, memang membuka hati..

Kenapa Kita Susah Sangat Nak Berhenti Merokok

  • Bangun pagi nak masuk toilet je pekena rokok sebatang…
  • Nak meneran membuang air besar pon nak kena rokok sepam…
  • Start kereta panas enjin pun nak merokok…
  • Dalam kereta sebelum sampai ofis merokok…
  • Lepas bekpes rokok lagi…
  • Tengah cari idea untuk kerje pon hisap lagi sebatang…
  • Boring takde kerja pn rokok dulu seround…
  • Sebelum sepak bola atau bersukan pon rokok lagi..
  • Dah penat bersukan pon, rokok sebatang lagi..
  • Tension dan stress pon, ambik lagi sebatang rokok…

Biasanya camtulah life as smokers. Ini punya jenis, dipanggil Heavy Smokers. Mahunya sampai 20 batang sehari..2 kotak sehari. Sampai satu peringkat, hisap rokok dah tak rasa apa. Nak muntah pon ada. Ye tak?

Itu bermakna sudah tepu. Kalau orang gila, mungkin dia boleh pergi main dadah. Nauzubillah…

Kami perokok sendiri rasa takut dengan diri sendiri…

Tetapi kenapa tak berhenti? Kenapa? Why???

Kerana ketagihan. Kita masih lekat dengan merokok sebab ketagihan. Ketagihan apa? Yerp. Ketagihan nikotin.

Testimonial Testimoni Berhenti Merokok Dengan Vivix Shaklee - Cara Berhenti Merokok 1 - Tips Berhenti Merokok (23)

 

Terlalu Banyak Withdrawal Effect Dalam Proses Nak Berhenti Merokok ni

Withdrawal symptom ni temporary effect selepas kita cuba berhenti merokok. Jangan lah rasa pelik la tiba2 ia berlaku. Sebab memang ia normal.

1. Stress

Antara perkara kita kena handle adalah elakkan stress. Bila stress memang kita akan teringat kat rokok kita balik. Kita teringat balik feel bersama rokok dan asap itu hahaha. Ni bukan perkara main-main. So pada peringkat awal kalau boleh elakkan berada dalam lingkungan stress.

2. Sakit kepala

Ade orang rasa sakit kepala teruk. Ada orang tak rasa apa-apa. Ada orang sampai kene warded migrain. Mungkin sebab stress so bersedialah untuk sakit kepala.

3. Pendek nafas

Ni paling tak larat. Ada sesetengah orang sampai rasa macam ni. Azab weh. Dalam keadaan normal kita memang rasa pendek nafas ni, macam nafas tak cukup. Kita tarik nafas rasa cam tak abes tarik, oksigen tak lekat. Mula rasa down semacam. Rasa nak mati pun ada.

Sebenarnya nak berhenti merokok ni memang memerlukan persediaan mental yang kuat. Korang bayang la berapa ramai orang hisap rokok ni? Ayah, adik-beradik, kawan2 selalu jumpa 80% smoker lah.

Kalau berhenti macammana nak berdepan dengan rakan-rakan perokok lain? Goyang beb.

Sebab tu kena asuh secara psikologi jugak. Bukan takat pakai berhenti je. Memang mencabar la nak bertahan lama. Alhamdulillah berkat usaha sekian tahun, berkat doa ibu tersayang, berkat doa isteri tersayang, berkat lahir anak2 yang sihat, sebenarnya boleh je berhenti merokok ni.

<

Faedah Berhenti Merokok

 

20 Minutes Selepas Berhenti Merokok

Effect berhenti merokok ni memang cepat sebenarnya, cume kita jarang appreciate sebab kita tak nampak. Tau tak selepas hanya 20 minit dari rokok terakhir yang anda hisap, degup jantung mula dah jadi normal kembali. Masa menghisap rokok tu, sebenarnya kadar degupan jantung memang sangat meningkat. (CDC, 2004).

<

2 Jam Selepas Berhenti Merokok

Selepas 2 jam pulak, degupan jantung dan juga tekanan darah menurun ke paras normal paling ketara, hujung jari akan rasa lebih hangat berbanding masa tengah merokok. Hujung-hujung jari kaki pon makin hangat disebabkan pengaliran darah menjadi lancar. Tapi ada beberapa withdrawal effect awal (kesan akibat berhenti merokok) mula terasa, iaitu;

  • Rasa lapar sangat
  • Rasa debar-debar, tension dan frust
  • Pening dan susah nak tidur

<

12 Jam Selepas Berhenti Merokok

Selepas 12 jam pulak, kandungan bahan kimia karbon monoksida akan sangat berkurang dalam darah dan kandungan oksigen dalam darah pulak akan meningkat ke paras yang normal. Ramai yang tak tahu yang bila kita merokok, tobacco yang dibakar akan melepas kan gas karbon monoksida. Jika gas ini banyak disedut, karbon monoksida ni akan masuk dalam sel darah. Kepekatan gas yang tinggi akan menyebabkan sel darah merah susah untuk membawa oksigen dalam darah dan meningkatkan risiko kepada masalah cardiovaskular atau penyakit berkaitan jantung.  (CDC, 2004).278_quit-smoking-timeline_3

24 Jam Selepas Berhenti merokok

Kadar serangan sakit jantung di kalangan perokok adalah 70 % lebih tinggi berbanding nonsmokers. Selepas hanya 24 jam berhenti merokok, chances untuk kene sakit serangan sakit jantung tu dah pun menurun!

<

48 Jam Selepas Berhenti Merokok

Bayangkanlah, tanpa disedari, dalam masa 2 hari (28 jam berhenti merokok), tiba-tiba deria rasa kita start untuk kembali pulih. Makan terasa lebih sedap, deria bau terasa lebih peka! Sedangkan rasa perokok sebenarnya dah kurang peka dengan deria rasa dan bau mereka. (Cleveland Clinic, 2007).

<

3 Hari Selepas Berhenti Merokok

Paling hebat adalah wakti ini, sebab masa nilah semua nikotin yang diambil 3 hari lepas dah dikeluarkan sepenuhnya dari badan kita. Malangnya, masa ni lah biasnaya perokok akan mula rasa kesan withdrawal effect yang akan memuncak. Masa ni akan rasa mual teruk, muntah, demam, sakit kepala, kejang dan sebagainya. Ada yang sampai tak boleh bangun sebab migrain teruk. Jangan putus asa, terus berhenti dan belanje diri sendiri sesuatu yang best sebagai ganjaran 3 hari berhenti merokok.

<

2 Hingga 3 Minggu Selepas Berhenti Merokok

Selepas beberapa minggu pula, kita akan perasan yang kita lebih fit dan aktif membuat kerja dan boleh mula bersenam aktiviti fizikal tanpa rasa sakit. Semua ni sebab sel badan mula pulih dan peredaran darah berjalan lancar serta fungsi paru-paru juga bertambah effective dengan mendadak. Masa ni dah mula rasa senang sangat nak sedut udara dan tak ada rasa macam semput-semput. Withdarawal effect tadi pon dah mula berkurang bila masuk minggu ke 2 dan ke 3 ni. (AHA, 2012)

http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/2004/posters/20mins/index.htm

<

1 Hingga 9 Bulan Selepas Berhenti Merokok

Selepas sebulan, paru-paru akan bertambah baik dengan mendadak. Malah paru-paru mula perbaiki sel dirinya dan fungsi paru-paru semakin baik. Dengan itu batuk akan sangat mula berkurang. Sesak nafas atau rasa nafas pendek-pendek tu mula terasa hilang. Biasanya kalau perokok tegar sekalipon, paling cepat withdrawal effect akan memakan masa beberapa bulan. InsyaAllah selepas tu akan baik semuanya.

<

Setahun Selepas Berhenti Merokok

Kalau tadi berhenti merokok 24 jam pon dah bolrh turunkan risiko serangan sakit jantung, ini berhenti merokok selama setahun, kadar kene serangan sakit jantung ni turun sebanyak 50% berbanding perokok! Tadi kita cakap orang yang merokok berisiko dapat serangan sakit jantung 70% lebih tinggi berbanding bukan somker kan? Nah, berhentilah setahun merokok. Kita dapat 50% peratus turun berbanding mereka yang masih merokok. (CDC, 2004).

<

Lima Tahun Selepas Berhenti Merokok

Tahukah kita bahawa bahan kimia karbon monoksida yang bertoksik tu yang dilepaskan oleh asap rokok akan membuatkan salur darah kita bertambah sempit? Bila salur darah sempit, risiko untuk kene strok semakin meningkat. Nah, berhenti merokok selama 5 tahun akan kurangkan risiko untuk menghidap strok, sama sja macam orang yang tak pernah merokok. (CDC, 2004).

<

10 Tahun Selepas Berhenti Merokok

Orang yang merokok memang sangat berisiko menghidap kanser (pelbagai jenis kansr), dan kanser paru-paru adalah yang paling bahaya. Ok, mungkin untuk dapat kanser paru-paru tu mengambil masa sampai 10 tahun merokok baru boleh dapat. Tapi kalau berhenti merokok, kira 50% statistik kata takkan kene lah kanser tu (CDC, 2004). Malah, risiko kanser lain macam kanser mulut, kanser tekak, kanser salur makanan, kanser buah pinggang, kanser hempedu dan kanser pankreas pon sama-sama jadi rendah! Soalannya, nak kanser ke tak nak kanser?

benefits-of-quitting-smoking

<

15 Tahun Berhenti Merokok

Kalau dah 15 tahun berhenti merokok, kira macam sama betul dah dengan orang yang tak merokok langsung. Dari segi risiko serangan sakit jantung, kira sama dah macam orang yang tak pernah hisap rokok (CDC, 2004), dalam erti kata lain, memang rendah la untuk kena sakit jantung.

cdc-quit-smoking-facts-1024x643

<

Faedah Berhenti Merokok Jangka Masa Panjang

Dari segi jangka masa panjang, purata orang yang berhenti merokok akan hidup 14 tahun lebih lama berbanding orang yang merokok (AHA, 2011). Jadi, berhentilah merokok sekarang, akan dapat extra faedeah hanyat dan kesihatan lain.

<

Macam Mana? Dah Bersedia Untuk Berhenti Merokok?

Berhenti merokok memang tak mudah, tapi bukan lah mustahil. Memang banyak cabarannya terutama untuk melepasi tahap nicotine withdrawal tu. Tapi, hendak seribu daya, tak hendak memang berjuta dalih.

 

 

Promosi Vivix 2018, 2019, 2020, Harga Vivix Berapa, Kat Mana Nak Beli Vivix, Pengedar Vivix Shaklee

Lihat Banyak Lagi Testimonial Berhenti Merokok Dengan Vivix DI SINI  

 

Banyak lagi Testimonial Berhenti Merokok >> DI SINI

 

error: Content is protected !!