Jadual Tambah Susu Ibu, Untuk Bayi Yang Sangat Kuat Menyusu! Sehingga 30 oz Sehari!

Saya menyusukan Iman dahulu, saya terpaksa pam sehingga 8 kali sehari! Hanya sebab Iman sangat banyak minum susu ibu! Bayangkan lah, saya sangat terkejut kerana Iman mampu menghabiskan sehingga average 27 oz ke 30 oz sehari susu ibu semata-mata bila saya tinggalkan Iman untuk bekerja pada usianya 3 bulan. Saya bukanlah jenis yang sedari awal bersalin ada banyak susu melimpah-limpah macam air terjun. Saya adalah sangat naif masa awal kelahiran Iman dahulu. Saya pernah ceritakan masalah penyusuan susu ibu saya di sini >> Cabaran Saya dalam Penyusuan Susu Ibu

<

jadual tambah susu ibu

3 sesi untuk 24 oz, belum sampai sesi malam lagi, Alhamdulillah

>

Kat sini saya nak share Jadual Tambah Susu Ibu, yang selalu sangat saya ajar pada rakan taulan saya, customer saya dan juga mana-mana ibu yang selalu bertanya pada saya. Resepi ini… (ops8O), jadual ini alhamdulillah dah terbukti boleh sangat meningkatkan kuantiti susu ibu, dengan syarat semua pesanan saya dipatuhi ya. Kalau sikit pon tak patuhi, memang anda akan mendapat result yang kurang memuaskan lah. Apa yang kita beri (usaha), akan reflect apa yang kita akan dapat (result). Kan kan? :mrgreen: > Dengan jadual ini, meskipon asalnya anda seorang ibu yang asalnya susu sikit (seperti saya dahulu sebelah breast hanya 1 oz sebelah breast hokeh), insyaAllah anda akan dapat susu sehingga 30 oz sehari (seperti saya juga).

>

>>

 Jadual Menyusukan dan Pump Susu Ibu, Untuk Bayi Yang Sangat Kuat Menyusu! 

Anda boleh klik download di bahagian bawah PDF

Jadual Pumping IbuCergas - 8 kali

Faham kan? Ini bermaksud, sehari hanya sebelah breast dipam, tapi diselang-selikan dengan esok hari. Iaitu, ada yang sepanjang hari sebelah breast direct feeding sahaja, sebelah breast pam sahaja. Dengan cara ini, kedua-dua breast dapat distimulate dan kedua-dua breast dapat juga dipam dan ibu dapat membuat dan mengumpul stok susu ibu. Jadi, dapatlah kedua2 belah breast sama adil dan saksama bekerja, dan berehat. Hehe. Ramai yang saya dah consult dengan cara ni. InsyaAllah berkesan asalkan ianya dilakukan dengan konsisten.

Di samping itu, saya melakukan power pumping bila masa ada prestasi merosot (seperti cuti yang panjang dan jadual ke laut :lol:), menjadikan susu merudum 2, 3 oz. Sesi power pumping ni biasanya saya buat berturut-turut sehingga 2 minggu lamanya, setiap malam.

>

POWER PUMPING
Pam selama 1 jam setiap hari (waktu yang sama). Ambil waktu malam, setiap malam.
Selepas 15 minit mengepam
Berhenti 10 minit
Pam lagi 15 minir
Berhenti 10 minit
Pam lagi 15 minit
berhenti lagi 10 minit
Pam lagi 15 minit

Maka, cukup 1 jam mengepam.
InsyaAllah, selepas 2 minggu diamalkan, anda akan rasa susu banyak tanpa disedari.
Sangat penting istikomah, jadual makan vitamin diikuti
Wajib minum air masak 2 – 3 liter sehari (ini sgt2 penting)

 

<

Disclaimer:

  1. Post ini bukanlah untuk berlumba-lumba kompol stok siapa punya susu paling banyak (ini bukan pertandingan)
  2. Post ini untuk educate ibu yang ada anak yang minum sehingga 30 oz sehari (saya ada kenalan yang anaknya minum up to 50 oz sehari) dan alhamdulillah memang ibunya mampu menghasilan susu sebanyak itu.
  3. Susu terbaik ialah susu paling segar. Jadi, tak semestinya kita perlu ada stok susu berkoyan-koyan ya.

>

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Peer Counselor Laktasi Terjebak Dengan Shaklee Sehingga Lebih Banyak Membantu Ibu Menyusu Yang Lain 

 

Tonton Video di Bawah, Ibu Ini Berjaya Tambah Susu Ibu Meskipon Sibuk bekerja

 

error: Content is protected !!