Apa itu KAYAP (Shingles) sebenarnya?

Kayap atau Shingles ni sebenarnya adalah sejenis jangkitan yang disebabkan oleh virus varicella-zoster. Ini lah virus yang sama dengan virus yang menyebabkan cacar air (atau kita panggil Chicken Pox). Lepas kene chicken pox, virus terpendam di dalam sel saraf. Jadi, walaupun Chicken Pox dah habis keluar semua, mungkin masih ada virus masih hidup dalam sistem saraf kita selama bertahun-tahun lamanya. Virus ini boleh je jadi menjadi aktif balik bertahun- tahun kemudiannya. Bila aktif balik, ia dikenali sebagai penyakit kayap.

Penyakit kayap bukanlah jangkitan baru. Ia adalah wabak baru dari jangkitan lama (demam campak). Oleh itu, penyakit ini hanya ditemui di kalangan individu yang pernah dijangkiti demam campak.

Orang tua tua kata, sebab tu la kene bagi semua chicken pox keluar.

Disebabkan itulah, kayap pon boleh dirujuk sebagai herpes zoster.

Macam Mana Rupe Kayap?

Jenis jangkitan virus ini rupa dia macam ruam kulit merah; tapi bezanya ia sangat pedih dan sakit macam terbakar.  Sakit kayap ini boleh rasanya macam “kesemutan” (tingling sensation) atau sakit yang amat sangat seolah panas terbakar. Gejala ini disebabkan oleh kerosakan sel saraf. Kayap biasanya keluar macam jalur lepuh pada satu sisi badan, biasanya pada batang badan, leher, atau muka.

Sebab tu kadang orang tua kata, kalau kayap ni bersambung keliling badan, nanti akan mati.

Kebanyakan kes kayap biasanya akan hilang lepas 2 atau 3 minggu. Tapi serious saya ada jumpa kes yang parut kayap ni kekal. Dah la kat muka. Kesian kawan saya ni.

Bagaimana penyakit kayap boleh berjangkit?

Kayap tak berjangkit kepada orang lain. Tapi kalau seseorang tu tak pernah kene demam campak chicken pox, bisa dan air dari kayap ni boleh sebabkan dia terkena chiken pox sebab badan dia belum lagi immune dengan chicken pox. S

Tanda-tanda Kita Dijangkiti Kayap

Saya masih ingat kecil-kecil dahulu, ada ruam yang sangat pedih. Mak tanya, takkan sekecik ni menangis teruk. Saya cakap, sebab rasa pedih dan terbakar. Haa itu lah ruam kayap dan disahkan oleh doktor. Walaupun asalnya kecil, tapi pedihnya memang berbisa.

Ciri-ciri ruam Kayap termasuklah:

  • Ruam berwarna merah
  • Ruam gelembung berisi cecair yang mudah pecah
  • Ruam tu berada menjalar di kawasan tulang belakang ke badan (sebab mengikut sistem saraf manusia)
  • ruam pada muka dan telinga
  • gatal-gatal

Sesetengah orang pulak ada simptom lebih teruk macam:

  • demam
  • menggigil
  • sakit kepala
  • keletihan
  • rasa otot yang lemah

Bahaya dan Serious tak Sakit Kayap ni?

Ia akan jadi serious dan perlukan rawatan segera jika

  • sakit atau ruam yang melibatkan mata (sekiranya ia jadi dekat dengan muka dan kawasan mata), yang ini harus dirawat untuk mengelakkan kerosakan mata secara kekal
  • kehilangan pendengaran atau sakit bingit dalam satu telinga, pening, atau kehilangan rasa pada lidah
  • jangkitan bakteria, bila mana kulit jadi merah, membengkak dan rasa panas bila disentuh

Siapa yang Berisiko Terkena Kayap?

Sesiapa pun yang pernah kene Chicken Pox, memang berisiko kene kayap. Sebab ia adalah virus yang sama.

Risiko akan bertambah bila mana:

  • berumur lebih 60 an, sebab penyakit kayap sering berlaku di kalangan orang tua (sistem immun yang lemah).
  • ada penyekit yang boleh melemahkan immune sistem badan, macam HIV, AIDS atau kanser
  • ada mengambil apa-apa ubat yang melemahkan sistem immune badan

Rawatan Kayap

Memang ada ubat anti-viral untuk merawat pesakit kayap. Disebabkan kayap ni adalah sejenis virus, bukan bakteria, maka ubatnya adalah sejenis antiviral.

Ubat anti-viral yang selalu digunakan dalam rawatan kayap adalah acyclovir. Pesakit selalunya akan diberi makan ubat ini jika tempoh penyakit tersebut masih kurang daripada 3 hari. Tetapi andai kata dah lebih dari 3 hari, selalunya rawatan anti-viral tidak diberikan kerana ia tidak akan mengurangkan tempoh penyakit tersebut.

Maka antibodi badan sendiri akan recover dari penyakit kayap ni. Malang sekali, parut kayap ni sama mengerikan macam parut chiken pox. Kalau di bahagian badan, mungkin tak nampak. Tapi kalau di bahagian muka, memang boleh menyebabkan low self confident. 

 

Vitamin Yang Membantu Mengeringkan Kayap dan Menghilangkan Parut Kayap

  • Vitamin C

Membantu boostkan immune sistem dan menghilangkan parut dan meransang penghasilan sel kulit baru. Vitamin C amat pentig dalam penghasilan kembali colagen dalam kulit. Jadi amat penting Vitamin C ni untuk proses pemulihan kulit yang optimum.

  • Vitamin E

Vitamin E juga sama hebatnya dengan vitamin C. Malah ia juga antioksidan kuat yang melawan sel radikal bebas. Gabungan dengan Vitamin C mempercepatkan lagi penghasilkan kulit yang optimum dan melembabkan kulit.

  • Nutriferon

Membantu boost immune sistem, sebab ia merangsang interferon (iaitu askar immune dalam tubuh). Amat penting untuk menguatkan immune sistem yang lemah.

  • Vivix

Memberi tenaga pada sel, memberi tenaga pada badan dan mempercepatkan pemulihan.

Testimonial Pesakit Kayap dengan Produk Shaklee

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

testimonial ubat kayap secara semulajadi tradisional ubat kayap shaklee (2)

Testimonial Ubat Kayap Secara Semulajadi Tradisional Ubat Kayap Shaklee

 

 

Promosi Vivix Shaklee Klik Di Sini Harga Vivix Shaklee Beli Vivix Shaklee

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar Shaklee sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE dan SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee. “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook” 

error: Content is protected !!