Pengenalan tentang Gamma-linolenic acid (GLA)

Gamma-linolenic acid (GLA) adalah asid lemak omega-6 yang biasanya dijumpai dalam minyak sayuran seperti borage seed oil, evening primrose oil, and black currant seed oil. Asid lemak Omega-6 merupakan asid lemak perlu dan penting untuk kesihatan kita tetapi tubuh badan kita tak boleh menghasilkannya secara semulajadi dalam tubuh. Maka kita perlu mengambil asid lemak omega-6 ini melalui pemakanan.

Sama penting dengan asid lemak omega-3, omega-6 ini amat penting untuk fungsi otak. Ia juga dikenali sebagai polyunsaturated fatty acids (PUFAs), yang membantu untuk meransang pertumbuhan kulit dan rambut, mengekalkan kesihatan tulang, menyeimbangkan kadar metabolisme dan mengekalkan kesihatan sistem pembiakan.

Ada banyak jenis asid lemak omega-6 ni. Kebanyakan asid lemak omega-6 ni boleh didapati dari minyak sayur, tetapi kebanyakannya dalam bentuk linolenic asid (LA). Badan kita pula menukarkan linolenic asid ni kepada Gamma-linolenic acid (GLA) dan kemudiannya kepada arachidonic acid (AA). GLA pulak didapati dari sayuran termasuk lah evening primrose oil, borage oil, and black currant seed oil yang man dalam masa yang sama sayur-sayur ini juga mengandungi linolenic asid.

Diet yang sihat seharusnya cukup dengan asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6 yang seimbang. asid lemak omega-3 sangat membantu mengurangkan keradangan dan bengkak, manakala sebahagian asid lemak omega-6 pula boleh menyebabkan keradangan atau bengkak.

Tetapi tak semua asid lemak omega-6 jahat dan boleh menyebabkan keradangan atau bengkak. Linolenic asid dan arachidonic acid (AA) memang boleh menyebabkan bengkak terjadi, namum Gamma-linolenic acid (GLA) sepatutnya bertindak sebaliknya, iaitu mengurangkan bengkak dan keradangan. Gamma-linolenic acid (GLA) adalah anti-radang. Ini kerana apabia kita mengambil GLA, tubuh badan kita akan menjadikannya sebatian DGLA yang bersifat anti-radang. Dan, sekiranya kita mengambil cukup nutrisi terutama magnesium zinc, vitamin C, B3 dan B6, maka ia dapat membantu tubuh untuk menukarkan Gamma-linolenic acid (GLA) kepada DGLA.

>

Sumber semulajadi Asid Lemak Omega-6 Gamma-linolenic acid (GLA)

GLA biasanya dijumpai dalam minyak sayuran seperti borage seed oil, evening primrose oil, and black currant seed oil. Spirulina juga mengandungi GLA. Supplement GLA juga biasanya dibuat dalam bentuk gel sebab mengandungi minyak.

Gamma-linolenic acid

Inilah bunga borage yang kaya dengan asid lemak omega-6

<

????????????????????????????

Inilah pula bunga evening primrose yang kaya dengan asid lemak omega-6

<

Kegunaan Gamma-Linolenic Acid

Secara amnya, GLA digunakan dalam mengubati dan merawat pelbagai penyakit termasuklah;allergies

  • alergik
  • eczema
  • sindrom keletihan melampau (chronic fatigue syndrome)
  • depression @ tekanan
  • tinggi kolestrol
  • menopause
  • masalah metabolik (metabolic syndrome)
  • psoriasis
  • rheumatoid arthritis

Malah, dalam beberapa keadaan, ia juga membantu untuk menghalang kanser dan penyakit jantung.

><

><>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!