Peningkatan hormon tertentu semasa hamil boleh menghalang insulin, iaitu hormon yang mengawal paras glukosa darah untuk berfungsi dengan betul, mengakibatkan diabetes yang dipanggil Gestational diabetes mellitus atau GDM ketika hamil.

GDM adalah bersifat sementara dan kira-kira 4% daripada wanita GDM ketika hamil. Walaupun ia bersifat sementara, tetapi ia tetap boleh  menimbulkan beberapa risiko, seperti:

 1. Meningkatkan risiko kencing manis kepada si ibu dan bayi yang boleh menyumbang kepada kerosakan kepada organ dan saluran darah jika tidak dirawat dengan betul.
 2. Meningkatkan risiko diabetes jenis kedua kepada si ibu dalam tempoh 10-20 akan datang.
 3. Purata berat bayi yang lebih besar (dipanggil sebagai macrosomia) keranan bayi di dalam kandungan menerima lebihan glukosa melalui plasenta dan kemudiannya disimpan sebagai lemak.
 4. Bayi yang lahir kepada ibu-ibu yang menghidap diabetes juga lebih cenderung untuk menghidap hipoglisemia, iaitu masalah pernafasan, dan penyakit kuning ketika lahir, serta meningkatkan risiko obesiti kanak-kanak.
<

 <

Siapa yang berisiko menghidap GDM ketika hamil? 

 1. Berlebihan berat badan atau obes
 2. Berumur lebih daripada 30 tahun
 3. Mempunyai sejarah GDM pada kehamilan sebelumnya
 4. Mempunyai sejarah ahli keluarga yang menghidap diabetes jenis kedua
<

Simptom GDM ketika hamil adalah?

 1. Keletihan yang melampau
 2. Kerap membuang air kecil
 3. Penglihatan yang kabur
 4. Sering lapar dan dahaga
 5. Tekanan darah tinggi

Sekiranya ibu dikhuatiri menghidap GDM ketika hamil, diet dan senaman amat membantu, tetapi haruslah di bawah seliaan doktor. Ibu hamil juga perlu tahap gula dalam darah dengan membuat ujian darah sepanjang hari, dan dalam beberapa kes, ibu mempunyai GDM ketika hamil juga mungkin memerlukan suntikan insulin. GDM biasanya hilang selepas bayi dilahirkan, tetapi si ibu tetap berisiko untuk menghidap diabetes jenis kedua ini, di masa akan datang.

Kami di Shaklee pernah menangani kes GDM ketika hamil dan mengandung dan alhamdulillah si ibu berjaya mengekalkan kandungan gula dalam darah sehingga bayi dilahirkan. Antara vitamin Shaklee yang membantu GDM ketika hamil dan mengandung adalah:

 1. Energizing Soy Protein
 2. Alfafa Complex (dalam kuantiti yang sedikit)
 3. B Complex
<

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas
Emel: ibucergas@gmail.com
Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”


 

error: Content is protected !!