Detoxification – Detox kan Diri Anda dari Toksin!

Apa yang dimaksudkan dengan Detox?

Detox ialah proses membersihkan toksin-toksin yang berada di dalam tubuh badan kita.

Kalau ada tanda-tanda seperti berikut dalam diri anda, itu bermaksud banyaklah toksin dalam badan tu sebenarnya. Antara tanda kita perlu detox adalah:

  1. Masalah kulit seperti jerawat dan kulit kusam tidak ceria
  2. Lesu , sentiasa letih dan kurang bertenaga
  3. Kerap rasa sakit kepala
  4. Rasa gatal di sesetengah kawasan tubuh
  5. Fikiran bercelaru dan tidak keruan
  6. Radang pada kulit
  7. Alahan dan eczema
  8. Masalah penghadaman

Detoxification dengan erti kata lain ialah membersihkan diri, merehatkan tubuh dan menambahkan nutrien diperlukan tubuh dari dalam ke luar. Dengan menyahkan dan mengeluarkan sisa toksin dari tubuh badan, dan menambahkan pula nutrien yang diperlukan, proses ini dapat membantu tubuh dari diserang penyakit, meningkatkan sistem imun tubuh dan mengekalkan kesihatan yang optimum.

Analoginya adalah seperti kita mandi.

Rasanya setiap orang mandi setiap hari. Paling minimum pun 2 kali sehari iaitu pagi dan petang. Apa kita rasa kalau kita mandi? Segar dan hilang letih kan? Apa pula rasanya kalau tak mandi selama seminggu? Tentu kita rasa berlengas, geli, gelisah, tak sedap  badan kan? Macam jugalah dengan bahagian dalaman tubuh kita. Kalau kita detox setiap hari, badan akan rasa segar, sihat, dan bertenaga. Kalau toksin banyak sangat dalam badan, memang senang betul mengundang penyakit. Betul tak?

Fungsi Detox?

Basically, detox juga bermaksud membersihkan darah. Proses detox ni mengeluarkan bendasing dari darah daripada memasuki hati (organ dimana toksin diproses dan dinyahkan). Malah, tubuh kita juga membuang toksin-toksin ni melalui buah pinggang, usus, paru-paru, limpa dan juga kulit. Makna kata, semakin banyak toksin dalam tubuh, organ-organ ni dah tak dapat dah nak tampung dan tapis segala toksin ni. Inilah yang menjadi asbab musabab kerosakan sel-sel tubuh badan. Paling teruk, bila DNA rosak, ia boleh menyebabkan kanser.

Perkara asas sebelum memulakan Detox

  1. Buang tabiat pengambilan alkohol, rokok dan gula
  2. Kurangkan pengambilan gula dan lemak tepu
  3. Minimumkan penggunaan bahan kimia ( banyak terdapat dalam prosuk kosmetik, syampu, sabun, deodorant dan sebagainya)
  4. Mengenalpasti punca stress dan elakkan daripada stress. Sebab stress akan trigger tubuh badan untuk release kan hormon stress dalam badan. Hormon ni akan trigger pula “adrenaline rush”. Terlalu banyak hormone stress ni akan menghasilkan toksin dan memperlahankan enzim detox dalam hati.

Detox diri anda dengan:

  1. Makan makanan yang kaya dengan fiber dan serat termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran organik.
  2. Ambil Vitamin C kerana ia membantu tubuh menghasilkan glutathione iaitu komposisi di dalam hati yang berfungsi menyingkirkan toksin.
  3. Minum air 2 – 3 liter setiap hari.
  4. Tarik nafas dengan panjang untuk membenarkan oksigen masuk ke seluruh rongga paru-paru.
  5. Tukarkan stress menjadi “situasi yang memberi motivasi”.
  6. Amalkan hydrotherapy – iaitu mandi dengan air yang cukup panas selama 5 minit, lalukan air di bahagian belakang tubuh . Kemudian, lalukan pula air sejuk selama 30 saat. Lakukan selama 3 kali, dan cuba masuk tidur selama 30 minit. Anda akan berasa segar dan hilang letih.
  7. Senaman secukupnya.

Di Shaklee, kami menyediakan Set Super Detox yang amat membantu untuk menyingkirkan toksin dari tubuh badan anda. Tubuh akan sihat, bertenaga dengan wajah yang berseri.

Set ini terdiri daripada Alfafa, DTX Complex dan Garlic. Ia membantu untuk anda detox melalui usus dan buah pinggang setiap hari.

 

 

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge