Apa itu PCOS

PCOS adalah singkatan kepada Polycystic Ovary Syndrome. Dalam Ovari yang normal, folikel akan matang dan membebaskan telur melalui tiub fallopio dan seterusnya bergerak ke rahim apabila disenyawakan.

Ovari yang mempunyai masalah PCOS ini berbeza dengan ovari yang normal kerana ia mempunyai banyak folikel-folikel telur yang tidak membesar dan tidak matang. Folikel-folikel telur ini tidak terovulasi (tidak melepaskan telurd), maka dengan itu, telur tidak boleh disenyawakan. Apabila ovulasi tidak berlaku, maka hormon progesterone juga tidak akan dilepaskan. Tanpa hormon progestrone, kitaran haid wanita penghidap PCOS menjadi tidak menentu, dan ada juga yang memang langsung tidak keluar darah haid.

Tidak semua wanita yang mempunyai Polycystic Ovary menghidap PCOS (bermaksud keseimbangan hormonnya tidak terganggu). Tetapi kesemua penghidap PCOS akan mempunyai Polycystic Ovary. Harap ini semua boleh paham. Hehe.

Folikel mengeluarkan telur yang matang dalam ovari

<<

Ultrasound dalam rahim penghidap PCOS

<

Normal Ovari dan Polycystic Ovary

<

Simptom PCOS

  1. Overweight – mempunyai berat badan yang tinggi.
  2. Kitaran haid yang tidak menentu (terlalu sedikit haid, atau tiada langsung)
  3. Mudah tumbuh jerawat
  4. Pertumbuhan lebih banyak bulu roma di tubuh, muka, payudara, kaki
  5. Mood swing (mood tidak menentu)
  6. Masalah kesuburan dan juga boleh menyumbang kepada keguguran yang berulang.
  7. Wanita yang menghidap PCOS juga mungkin berisiko tinggi menghidap diabetes disebabkan oleh kandungan gula dalam darah yang tidak seimbang.
>

Vitamin dan Supplement sangat membantu penghidap PCOS
Pengambilan Vitamin dan Supplement sehingga 3 bulan lamanya sangat membantu.

❤ Multivitamin dan Mineral [Produk Shaklee berkaitan = Vitalea Multivitamin]
A little bit of everything. Kerana muntivitamin mengandungi kandungan vitamin dan mineral dalam dosage yang paling minimum diperlukan oleh tubuh badan kita. Maka, multivitamin yang berkualiti menjadi asas paling baik untuk membantu penghidap PCOS.

❤ Chromium [Produk Shaklee berkaitan = Vitalea Multivitamin]
Chromium adalah mineral yang tersangat penting untuk penghidap PCOS. Ia membantu menggalakkan pembentukan GTF (iaitu Glucose Tolerance Factor) iaitu suatu bahan yang dibebaskan oleh hati yang membantu insulin supaya bekerja dengan lebih efisien. Kekurangan chromium boleh menyebabkan insulin resistance – badan tidak bertindak balas terhadap insulin untuk mengawal gula dalam darah (masalah paling ustama penghidap PCOS). Malah, chromium juga merupakan mineral yang banyak digunakan dalam rawatan menurunkan berat badan. Ia membantu mengawal rasa craving untuk makan, dan mengurangkan rasa lapar. Chromium juga membantu mengawal lemak dan kolestrol dalam darah.

Amaran – penghidap diabetes harus berbincang tentang pengambilan chromium dengan doktor yang merawat.

❤ Vitamin B Complex [KLIK]
Vitamin B complex sangat penting untuk membantu simptom PCOS. Vitamin B2, B3, B5, dan B6 sangat penting untuk pengawalan berat badan. Vitamin B2 membantu menukarkan gula, lemak dan protein kepada tenaga. Vitamin B3 pula merupakan komponen GTF yang dilepaskan setiap kali paras gula dalam darah meningkat dan menstabilkan paras gula ini. Vitamin B5 pula membantu menurunkan berat badan kerana ia membantu memetabolismekan lemak.

❤ Zinc Complex [KLIK]
Zink merupakan salah satu mineral utama yang diperlukan dalam diet harian kita. Malangnya, overfarming mejandikan kandungan tanah kita kekurangan zinc semulajadi, maka, zinc yang terdapat dalam makanan harian kita biasanya mempunyai kadar zinc yang rendah dan tidak mencukupi. Peprosesan makanan yang tidak betul dan berlebihan pulak mengurangkan lagi kandungan zinc ini. Jadi, adalah agak mustahil kita dapat bekalan zinc yanebg mencukupi hanya dari pemakanan. Terdapat 2 cara untuk mengatasi maslaah kekurangan zinc, iaitu sama ada membeli makanan organic di mana proses farming adalah sangat strict, ataupun dengan mengambil supplement zinc tambahan. Mengapa ia begitu penting? Zink merupakan mineral penting untuk mengawal selera makan dan kekurangan zinc boleh menyebabkan kehilangan rasa dan bau. Ini menyebabkan kita merasa nak makanan yang lebih berasa, lebih manis, lebih pedas atau dengan erti kata lain, lebih segala-gala yang tak sihat tu – lantas mungkin menggemukkan!!. Zink juga diperlukan untuk mengawal hormon, termasuk insulin, jadi ia adalah sangat penting dalam menyeimbangkan gula dalam darah. Ia juga bertindak bersama-sama dengan vitamin A dan E dalam pengeluaran hormon tiroid.

❤  Magnesium [KLIK]
Orang yang menghidap diebetes bisanya mempunyai paras magnesium yang rendah. Dengan itu, ia mengakibatkan insulin resistance.Jadi, bagi mereka yang menghidap PCOS, pengambilan magnesium amatlah penting ya.

❤ Co-Enzyme Q10
Co-Q10 adalah bahan yang dihasilkan oleh setiap sel dalam badan kita. Ia adalah penting untuk memecahkan karbohidrat dan menukarkan karbohidrat menjadi tenaga dan bukannya disimpan sebagai lemak. Ia juga membantu untuk mengimbangi gula darah.

❤  Vitamin D [KLIK]
Vitamin D, iaitu vitamin yang diperolehi dari cahaya matahari, adalah sangat penting dalam mengawal gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin. Sama seperti magnesium, kandungan vitamin D yang rendah juga berkait rapat dengan insulin resistance bagi penghidap diebetes dan juga wanita yang menghidap PCOS.

❤  Asid lemak Omega 3 [KLIK]
Asid lemak amat membantu badan supaya lebih sensitif terhadap insulin. Pengambilan Asid lemak omega 3 sangat membantu menurunkan hormon testosterone pada wanita penghidap PCOS.

❤  Asid Amino [KLIK]
Asid amino adalah protein. Sesetengah asid amino boleh sangat membantu untuk PCOS kerana mereka boleh meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin. Ia juga mempunyai kesan ke atas penurunan berat badan.

Shaklee dah 20 tahun di Malaysia. Disahkan halal dan diiktiraf KKM dan badan Islam disahkan JAKIM. Cubalah. Pasti tak menyesal 8)

>

KOLEKSI TESTIMONIAL SET KESUBURAN SHAKLEE

Recommended Vitamin Shaklee untuk Penghidap PCOS

Koleksi Testimonial Set Kesuburan Lelaki Shaklee

dan 

 Cara Tambah Sperma Suami 

 

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

 

error: Content is protected !!