makanan untuk kencing manis

Contoh Menu Makanan Untuk Kencing Manis

Kali ni saya nak share contoh menu makanan untuk kencing manis yang sihat.

Bila mana kita dah confirm kena kencing manis, makanan seimbang perlu dititik beratkan. Hatta sememangnya sedari awal sebelum diagnose sebagai kencing manis pon, kite perlu amalkan makanan yang sihat sepanjang masa. Itu lebih baik. Semua pengambilan portion makanan dari segi protein, karbohidrat dan lemak perlu seimbang. Dari segi pengambilan karbohidrat, cukup memadai 45 – 75 gram sahaja dalam setiap hidangan.

 

1 makanan untuk kencing manis

Oat dan Scrambled Egg

Jumlah kalori 294 calories, 40 g carbohidrat

Menu ini terdiri daripada sebiji teur scramble, boleh dicampur dengan sedikit bayam yang direbus, dan suun. dan semangkuk kecil oat disertai buah-buahan seperti buah beri (blueberry, atau strawberry). Oat sangat kaya dengan serat membantu menghalang bacaan gula meningkat dengan mendadak dalam darah. Pesakit kencing manis perlu berwaspada dalam mengambi karbohidrat seperti bijirin, roti, pasta, nasi, sayuran berkanji, gula, buah-buahan, susu, dan yogurt.Hidangan ini sesuai dijadikan sarapan pagi.

 makanan untuk kencing manis

Ayam, Brokoli dan Mashed Potato

Jumlah kalori 360 calories, 42 g carbohidrat

Satu hidangan dada ayam pejal, dengan semangukuk kecil brokoli yang direbus dan semangkuk kecil kentang rebus dilecek bersama puree kobis bunga. Sangat sesuai dijadikan sebagai hidangan makanan malam atau pun tengah hari untuk pesakit kencing manis.

 makanan untuk kencing manis

Pasta sihat dengan Udang

Jumlah kalori 369 calories, 48 g carbohidrat

Pasta yang diperbuat daripada 50% ke 100% wholegrain sangat bagus berbanding pasta biasa yang diperbuat daripada karbohidrat ringkas. Ditambah dengan udang segar yang dibuang kepala udang, tomato segar dan dicampurkan dengan feta cheese. Feta cheese adalah cheese yang diperbuat daripada susu kambing biri-biri atau pon kambing biasa. Kandungan lemak dalam feta cheese hanya 16% dan mengandungi kalsium sebanyak 493 mg untuk setiap 100 g cheese. 

Hidangan ini sesuai dijadikan makanan malam. 

 makanan untuk kencing manis

Sandwhich dengan Ayam dan Sayur

Jumlah kalori 445 calories, 55 g carbohidrat 

Kepingan ayam segar dengan roti gandum penuh dan sarat dengan sayur-sayuran. Kemudian dimakan bersama semangkuk kecil buah-buahan seprti buah beri, dan pisang serta susu rendah lemak. Fiber dari roti gandum penuh dan sayur-sayuran membantu mengawal gula dalam darah. Malah susu, buah dan sayur juga kaya dengan potassium untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. 

Hidangan ini sesuai dijadikan sarapan pagi. 

 makanan untuk kencing manis

Ayam Panggang Kurang Lemak

Jumlah kalori 312 calories, 29 g carbohidrat

Mudah jek nak masak ayam panggang. ambil bahagian dada ayam dan buang kulitnya. Tambahkan keledek merah dan asparagus. bakar bersama. Memang sangat sedap!! Keledek merah kaya dengan fiber dan vitamin A. Dan ia adalah manis semulajadi. Sebab tu namanya sweet potato. Cume tambahkan taburan cinnamon dan serbuk lada jika mahu, dan bakar dalam oven. Yummy.

Hidangan ini sesuai dijadikan makan tengahari ataupun malam.

 

Macam mana ? Tengok pon menarik kan? Sebenarnya makanan sihat ni tidak lah horror. Bagi saya semua hidangan di atas ni sangat lah nampak sedap tau. Cara olahan kita memasak akan menentukan rasanya. Sudah tentulah elakkan garam berlebihan termasuklah jenis-jenis sos seperti sos kicap, sos cili dan sos tomato.

 

<

DAPATKAN SET KAWAL GULA DALAM DARAH DI SINI

>

><

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge