Contoh Menu Makanan Untuk Kencing Manis

Contoh Menu Makanan Untuk Kencing Manis

Kali ni saya nak share contoh menu makanan untuk kencing manis yang sihat. Bila mana kita dah confirm kena kencing manis, makanan seimbang perlu dititik beratkan. Hatta sememangnya sedari awal sebelum diagnose sebagai kencing manis pon, kite perlu amalkan makanan yang sihat sepanjang masa. Itu lebih baik. Semua pengambilan portion makanan dari segi protein, karbohidrat dan lemak perlu seimbang. Dari

Baca Selanjutnya Klik Sini..
Petua Turunkan Bacaan Kencing Manis

Petua Turunkan Bacaan Kencing Manis

Kencing manis memang tak boleh dirawat. Cubalah cari mana-mana rawatan kencing manis, memang tiada. Ubat kencing manis yang doktor bagi, juga bergantung pada tahap serious mana penyakit kencing manis yang dihidapi. Jika teruk, mungkin sampai perlu cucuk insulin untuk kawal bacaan kencing manis. Jika bacaan kencing manis dan gula dalam darah tak terkawal langsung pula, memang akan berisiko menghidap komplikasi lain

Baca Selanjutnya Klik Sini..
Tanda-tanda Awal Diabetes

Tanda-tanda Awal Diabetes

Tanda-tanda awal Diabetes Jenis 2 Yang Anda Patut Tahu Disebabkan Diebetes Jenis 2 boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang sangat serius, sangatlah penting untuk kita ambil perhatian kepada tanda-tanda awal diabets ni. Sebab bila diabetes dirawat awal, dan bila rawatan tu effective, insyaAllah kompiasi serius boleh dielakkan. > Walaubagaimanapun, kadangkala Diabetes Jenis 2 ni tak ade pon tanda-tanda awalnya. Malah 1

Baca Selanjutnya Klik Sini..
Bagaimana Insulin Berfungsi?

Bagaimana Insulin Berfungsi?

Bagaimana Insulin Berfungsi?  Untuk seseorang individu yang sememnagnya sihat, insulin (sejenis hormon dalam badan) membantu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Dalam perut kita, enzim di dalam perut akan menukarkan karbohidrat kepada gula (glucosa). Glucosa ini akan masuk ke dalam darah dan menstimulate (merangsangkan) pancreas kita untuk menghasilkan insulin dengan amount tertentu yang optimum untuk badan kita. Insulin ini akan mengawal

Baca Selanjutnya Klik Sini..
Bila dan Apa Makanan Untuk Kencing Manis

Bila dan Apa Makanan Untuk Kencing Manis

Pesakit kencing manis sering dibelenggu kerisauan tentang makanan untuk kencing manis. Sungguh, boleh dikatakan bila sahaja seseorang itu doktor sahkan menghidap kencing manis, sama ada Jenis 1 mahu pun Jenis 2, pesakit terus jadi takut-takut nak makan. Sedangkan hakikatnya, tak kiralah sakit atau tak, pemakanan yang baik dah sihat tetap perlu diteruskan. Bukanlah dengan terus menidakkan makanan itu dan ini. Malah,

Baca Selanjutnya Klik Sini..
error: Content is protected !!