Vitamin Untuk Kencing Manis

Tanda-tanda Awal Diabetes

Tanda-tanda awal Diabetes Jenis 2 Yang Anda Patut Tahu Disebabkan Diebetes Jenis 2 boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang sangat serius, sangatlah penting untuk kita ambil perhatian kepada tanda-tanda awal diabets ni. Sebab bila diabetes dirawat awal, dan bila rawatan tu effective, insyaAllah kompiasi serius boleh dielakkan. > Walaubagaimanapun, kadangkala Diabetes Jenis 2 ni tak ade …

Tanda-tanda Awal DiabetesRead More »

bagaimana insulin berfungsi

Bagaimana Insulin Berfungsi?

Bagaimana Insulin Berfungsi?  Untuk seseorang individu yang sememnagnya sihat, insulin (sejenis hormon dalam badan) membantu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Dalam perut kita, enzim di dalam perut akan menukarkan karbohidrat kepada gula (glucosa). Glucosa ini akan masuk ke dalam darah dan menstimulate (merangsangkan) pancreas kita untuk menghasilkan insulin dengan amount tertentu yang optimum untuk badan …

Bagaimana Insulin Berfungsi?Read More »

Bila dan Apa Makanan Untuk Kencing Manis

Pesakit kencing manis sering dibelenggu kerisauan tentang makanan untuk kencing manis. Sungguh, boleh dikatakan bila sahaja seseorang itu doktor sahkan menghidap kencing manis, sama ada Jenis 1 mahu pun Jenis 2, pesakit terus jadi takut-takut nak makan. Sedangkan hakikatnya, tak kiralah sakit atau tak, pemakanan yang baik dah sihat tetap perlu diteruskan. Bukanlah dengan terus menidakkan …

Bila dan Apa Makanan Untuk Kencing ManisRead More »

error: Content is protected !!