Bahaya Pewarna Makanan Tiruan?

Bahaya Pewarna Makanan Tiruan?

Terlalu banyak sangat pewarna makanan dalam makanan kita sekarang. Hipster la sangat katanya. Bermula dengan rainbow cake, rainbow coookies, laksam rainbow, rainbow roti, dan macam-macam lagi. Memang sebenarnya ngeri sangat tengok. Apa perasaan korang tengok? Sebelum wujud makanan-makanan hispter ni pon, pewarna makanan sebenarnya dah merata-rata pon wujud kat pasaran. Kalau diikutkan, sejak 50 tahun lepas lagi, penggunaaan pewarna makanan

Baca Selanjutnya Klik Sini..
Sushi: Makanan Sihat @ Tak Sihat?

Sushi: Makanan Sihat @ Tak Sihat?

Alhamdulillah banyak dah cawangan Sushi King, restaurant makanan Jepun terkemuka di Malaysia ni, yang dah dapat halal diiktiraf JAKIM! Ramai nau kegirangan Kalau bercakap pasal sushi, memang ramai akan anggap secara generalnya sushi ni makanan sihat (dan sedap lagi mahal – haha). Maklumlah, diperkaya dengan omega-3 sebab kita dok pikir main ingredient die adalah ikan. Tapi, ada beberapa perkara kena

Baca Selanjutnya Klik Sini..
Krimer Dalam Kopi Serious Tak Sihat – Gantikan Dengan Apa?

Krimer Dalam Kopi Serious Tak Sihat – Gantikan Dengan Apa?

Memang selalu dengar mitos yang kata kopi segera ni tak sihat. Betul ke salah? Sebenarnya, serious bahan dalam krimer memang langsung tak sihat. Itu lah yang jadikan kopi-kopi segera kat pasaran sebenarnya tak elok untuk kesihatan. Kopi tu sendiri tak salah. Kopi tu sendiri kaya dengan antioksidan. Yang salahnya adalah krimer. Sebabnya, krimer ni bahannya dibuat dari hydrogenated oil (minyak

Baca Selanjutnya Klik Sini..
error: Content is protected !!