Cara Menghilangkan Strecth Mark Cepat Pantas Kulit Elastik

Cara Menghilangkan Strecth Mark Dengan Vitamin~!

Strecth Mark adalah sesuatu yang memang kita tak nak pun dalam kehidupan ni. Hmm… masa dia tak de, tak terfikir pun ia akan muncul. Tau-tau jek dah ade kang. Betul tak? Betul tak? Hahaha:lol:. Strecth mark jadi bukan je disebabkan oleh mengandung ok? Kalau kita menggemok pun, badan berkembang lantas terjadilah strecth mark tu.

cara menghilangkan strecth mark

Kegemukan juga boleh menyebabkan kesan strecth mark, bukan hanya disebabkan oleh mengandung. Jadi strecth mark juga boleh jadi pada lelaki okeh?

Jadi, Macam Mana Nak Nak Elakkan Strecth Mark ?

Ada je cara untuk hilangkan strecthmark ni. Lagi best, ade jek cara untuk elakkan dia jadi dari awal lagi (of course prevention is better than cure). Elakkan strecth mark jadi tu lebih baik berbanding dia dah jadi baru nak hilangkan. Jadi nak katanya, kat sini ada vitamin yang boleh bantu mengelakkan strecth mark, dan kalau dah jadi pun, senang nak hilang balik.

Apa Vitamin Yang Bantu Hilangkan Strecth Mark ni?

Dah tentulah kalau kita makan makanan yang berkhasiat tu jauh lebih penting ke arah menuju kulit yang cantik dan sihat. Dan makanan yang sihat kaya dengan kesemua vitamin-vitamin ni.

  1. Vitamin E

Vitamin E memang popular sebagai salah satu vitamin untuk kecantikan. Asal nak hilang parut jek orang dok fikir pasal vitamin E. Vitamin E ada mengandungi bahan aktif yang dinamakan sebagai  “tocopherol”. Vitamin E juga dikenali sebagai “Vitamin Cantik”. Ia membantu kulit jadi lembab dan gebu. Ia juga merupakan sejenis antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas (radikal bebas ni tak bagus sebab ia menyebabkan kulit cepat menua).

Vitamin E juga terkenal sebab sangat membantu mengurangkan parut luka dan memulihkan cacat cela. Strecth ni kira parut luka jugak la ni (luka kulit mengembang – hahah). Vitamin E bukan sahaja boleh dimakan, malah ia juga boleh digunakan untuk sapu direct terus pada kulit. Sebab tu la banyak krim marketing ada tulis “mengandungi Vitamin E”.

Makanan yang kaya dengan Vitamin E adalah: Kacang badam, sawi, sweet potato, avocado, biji matahari dan banyak lagi.

  1. Vitamin A

Yang ni ramai tak tahu bagus untuk kulit. Vitamin A banyak dalam makanan yang kaya dengan beta carotene. Beta carotene adalah sebatian makanan iaitu carotenoid yang jadikan makanan kita tu berwarna macam kuning, orang, dan merah. Tau kat mana? Ye.. tomato! Dan orange! Dan lobak! Dan Pisang! Dan betik dan banyak lagi!

Pernah dengar, “Makan tomato banyak-banyak nanti kulit cantik”

Haa betul la tu.

Ramai yang tak tahu yang Vitamin A sangat-sangat penting untuk pemulihan kulit dan perbaiki kulit. Terlalu sikit Vitamin A dalam badan juga menjadi sebab kenapa kulit kering dan tak hidrat. Sebab kan Vitamin A ni penting, sebab tu lah derivative vitamin A (dinamakan sebagai tretinoin) selalu ada dalam krim-krim untuk kulit. Krim strecth mark paling natural adalah shea butter dan juga cocoa butter? (sebab tu diorang mahal). So, jangan lupa beli shea butter atau cocoa butter untuk sapu pada strech mark ok.

  1. Vitamin K

Yang ni kurang famous. Ramai tak tahu ia boleh bantu kulit pon. Tapi sebenanrnya Vitamin K sangatlah berkesan mengurangkan lingkaran gelap bawah mata dan mengurangkan kesan urat-urat salur darah dari timbul (spider vein). Vitamin K juga membantu mengurangkan strecth mark!! Vitamin K membantu dalam pembekuan darah dan menjadikan proses pemulihan luka menjadi lebih cepat. Jadi, makan lah makanan yang kaya dengan Vitamin K untuk repair balik kulit-kulit yang luka (jerawat terutamanya).

Makanan yang kaya dengan Vitamin K adalah: Kale, Spring Onions, kobis, brussel sprouts, dan buah prunes.

  1. Vitamin C

Vitamin C paling famous selain dari Vitamin E tadi. Pernah dengar pasal collagen membantu menghilangkan strecth mark? Haaa kalau tak tau, badan kita boleh hasilkan collagen semulajadi dengan dibantu oleh Vitamin C. Vitamin C membantu menggantikan collagen dari tahap sel lagi. Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan vitamin C untuk membantu menghasilkan kulit baru yang cantik boostkan penghasilan collagen dan mengurangkan strecth mark dari awal-awal lagi.

Makanan yang kaya dengan Vitamin C adalah: Orange, grapefruits, brokoli, strawberries, sayur berdaun hijau, dan cili!

Konsultasi doktor

Berjumpa doktor dulu sebelum ambil apa-apa supplement. Sebab tak semua orang boleh makan benda yang sama. Vitamin K contoh nya tak boleh diambil oleh pesakit darah tinggi sebab ia akan memekatkan darah. Jadi, jumpa dulu doktor sebab ada orang allergik juga pada sesetengah supplement.

Untuk Vitamin terbaik untuk kulit Jenama Shaklee seperti di atas ni, bleh hubungi saya dengan klik sahaja icon di bawah. Anda akan terus boleh direct wassap saya tanpa perlu simpan nombor saya.

logo-whatsapp_600x184

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge