Ouch! Sakitnya Tarik Mengkarung !!

Kadang orang panggil ia sebagai Simpul Biawak. Ada juga yang panggil Kejang Kaki, Kejang Betis dan sebaginya. Sakit ni tak bahaya sebenarnya, tapi tak bahaya pon, ia sangat sakit!!! Seriously sangat sakit!

Dan biasanya memang akan kerap jadi kalau kita tak cukup nutrisi yang badan perlukan. Ia jadi bila mana otot meregang dan kejang, tapi tak dapat nak relax balik.

Ada setengah orang jarang rasa kejang kaki @ Simpul Biawak @ tarik mengkarung ni. Tapi ada ramai juga yang selalu kena.

Berikut adalah antara petua dan tips yang boleh dibuat untuk hilangkan kejang kaki ni.

1. Regangkan Balik Otot

Ada senaman kaki yang boleh dibuat untuk legakan cramp @ kejang kaki ni.

  • Naikkan Tumit. Sambil berdiri, naikkan tumit dari lantai supaya hanya jari-jemari sahaja di lantai. Kira macam menjingkit. Buat selama 5 saat dan buat sebanyak 10 kali.
  • Tarik Ibu Jari Kaki Ke Dalam. Bengkokkan ibu jari kaki ke arah dalam (ke arah badan kita sambil duduk). Pegang selama 5 saat dan ulang 10 kali. Memang akan lega cepat.

 

2. Gunakan Ice Pack Atau pun Hot Pack

Hot Pack

Haba akan membantu mengurangkan ketegangan otot supaya relax kembali. Sebab tu ada sesetengah mesin urut ada sediakan function haba. Letakkan towel yang hangat ataupun Heating pad pada bahagian yang kejang. Paling mudah, rendam kaki dalam air hangat.

Cold Pack

Kesejukan pulak boleh mengurangkan rasa sakit akibat kekejangan tu. Sebab tu kalau perasan, atlet sukan yang kejang otot akan letak botol sejuk pada bahagian otot mereka. Boleh juga balut ais dalam towel dan letak atas otot yang kejang.

3. Tingkatkan Pengambilan Mineral Dalam Badan

Kita boleh kehilangan banyak mineral semasa bersenam, dan semasa berpeluh. Antara mineral yang mudah hilang adalah kalsium, potassium, dan magnesium. Jadi boleh lah tingkatkan balik mineral-mineral ni dan kita perlukan sekurang-kurangnya kalsium (1,000 mg), potassium (4,700 mg), and magnesium (400 mg) setiap hari.

Semua ini boleh didapati dari:

  • yogurt, low-fat milk, dan cheese semua ni tinggi kalsium
  • Makanan yang kaya dengan postassium dan magnesium pula adalah bayam dan brokoli
  • Kacang badam juga kaya dengan magnesium
  • Pisang tinggi dengan potassium dan amat sesuai untuk dimakan sebelum bersenam @ workout

 

4. Tukar Jenis Kasut

Kadang-kadang penggunaan kasut yangs alah juga menjadi penyebab kekjangan kaki dan otot. Jadi, gunakan kasut yang selesa dan selamat. Elakkan penggunaan high heels.

 

Vitamin Yang Membantu Mengurangkan dan Kejang Kaki, Cramp, Tarik Mengkarung, Simpul Biawak

OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

Ostematrix yang terbukti secara klinikal membekalkan zat-zat penting yang unik bukan sekadar kalsium untuk membina dan memelihara tulang dan gigi yang kuat. Di samping pembentukan tulang dan gigi, Ostematrix berfungsi:

  1. Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  2. Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  3. Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air,, mudah meradang dan kemurungan
 OsteMatrix
Pengambilan hanya 2 biji sahaja Ostematrix sudah cukup membuktikan peningkatan ketara dari segi saintifik kandungan kalsium dalam darah dalam tempoh 12 jam. Bagi membolehkan badan menggunakan kalsium untuk membina dan memelihara kekuatan tulang dan gigi, kalsium perlulah diserap terlebih dahulu.

 

 

 

 

 

 

Promosi Vivix Shaklee Klik Di Sini Harga Vivix Shaklee Beli Vivix Shaklee

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar Shaklee sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE dan SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee. “Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga!Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook” 

error: Content is protected !!