Cara Mengecilkan Pori Wajah Supaya Tiada Blackhead

Apa itu Bleackhead?

Blackhead ni bende menggerutu kecil-kecil yang ada kat kulit kita yang mana dia ni sumbatkan folikel rambut (ruang rambut). Mereka ni dipanggil sebagai blackhead sebab permukaannya jadi warna hitam.  Sebenarnya blackhead ni kir adik beradik dengan jerawat, cuma mild.

Apa penyebab Blackhead?

Blackhead ni jadi sebab pembukaan pori wajah (folikel rambut). Setiap folikel rambut sebenarnya ada 1 helai rambut (dipanggil juga sebagai bulu roma). Dan ada sebaceous gland yang menhasilkan minyak . Minyak ni dipanggil juga sebagai sebum minyak. Secara semulajadinya, minyak ni membantu kulit jadi lembut.

Masalah jadi bila pori kulit ni terbukak dan sel kulit mati dan minyak berlebihan terperangkap dalam liang roma tu dan jadilah apa yang dinamapak sebagai komedo (atau comedo). Atau senang cakap, whitehead. Tapi kalau ia terdedah pada udara, ia jadi teroksida, tu yang jadi hitam warnanya.

Punca Kenapa Jadinya Whitehead, Blackhead ni?

Kenapa ada sesetengah orang tak ada pon benda ni, kenapa ada banyak pula pada orang lain? Banyak faktor sebenarnya. Antaranya adalah:

  1. Badan hasilkan minyak yang berlebihan
  2. Bakteria yang dinamakan sebagai Propionibacterium acnes.
  3. Tersumbatnya liang roma folikel rambut oleh kulit-kulit mati
  4. Perubahan hormon, macam period atau pengambilan pil perancang
  5. Pengambilan ubat-ubatan macam cortisteroids lithium dan androgens

Ada orang berpendapat makanan pon mempengaruhi jerawat. Contohnya macam karbohidrat, dan gula.

Cara Mengecilkan Pori Wajah Supaya Blackhead dan Whitehead Tak Terbentuk

Cara Mengecilkan Pori Wajah

Cara semulajadi ada banyak untuk Buang Black Head dan Mengecilkan Pori Wajah

  1. Pakai mask menggunakan putih telur

Pecahkan telur dan ambil putihnya sahaja. Campurkan dengan 1 sudu kecil madu, jus lemon (untuk mencerahkan kulit) dan kacau rata. Masukkan VCO dan minyak zaitun sekali. Celupkan cotton ball dan sapu rata kat muka. Biarkan kering selama 20 minit sebelum bilas. Cara ni dapat menghilangkan jerawat juga sebab putih telur mengandungi lysozyme yang merupakan antibakteria yang boleh bantu menghalang jerawat dari berlaku!

  1. Mask dari lobak merah

Lobak merah kaya dengan Vitamin A dan beta-carotene. Vitamin ini dapat membantu mengecilkan proti wajah dengan merangsang perrumbuhan kulit baru. Caranya mudah sahaja. Stimkan lobak merah dan hancurkan. Campurkan sedikit madu dan sapu rata pada kulit. Biarkan selama 10 minit dan bilas bersih.

 

Vitamin Untuk Mengecilkan Pori Wajah

Vitamin A

Vitamin A mampu membantu menghasilkan sel kulit baru, repair balik dan juga kuatkan ketegangan kulit. Vitamin A pun merupakan antioksidan, bagus untuk lawan toksin dan kurangkan penghasilan minyak berlebihan. Sebab tu vitamin A bagus untuk jerawat. Sebab tu jugaklah Vitamin A banyak terdapat dalam krim-krim jerawat. Jadi, kalau sapu pon vitamin A, makan apatah lagi sangat membantu. Shaklee ada Vitamin A iaitu Carotomax.

Vitamin C

Vitamin C juga merupakan kumpulan antioksidan bagus untuk lawan sel radikal bebas yang boleh merosakkan sel kulit. Vitamin C juga membantu menyokong penghasilan kolagen yang menjadikan kulit tegang dan menghasilkan sel kulit baru. Shaklee ada Vitamin C iaitu Sustained Released Vita-C Plus.

Omega 3 Fatty Acids

Kurang asid lemak omega 3 sebenarnya memang boleh menyebabkan kulit cepat rosak. Ia melindungi kult dari kering dan melindungi keanjalan kulit supaya lebih elastik. Minyak omega 3 kaya dengan docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA). Minyak omega-3 Shaklee adalah dikenali sebagai Omegaguard.

Pakai Produk YOUTH SHaklee

Produk Penjagaan Muka Terbaik 2018 Produk Kecantikan Kulit Terbaik 2018 Youth Shaklee Pengedar Youth shaklee Kat Mana Nak Beli Youth Shaklee (2)

Kesimpulannya

Jadi semua vitamin ni memang sangat membantu mengecilkan pori wajah menjadikan kulit ternyata lebih halus dan dengan itu sudahlah jadinya blackhead dan whitehead nak melekat. Ini sekaligus menjadikan kulit susah nak tumbuh jerawat sebab minyak pada kulit juga jadi seimbang dan terkawal.

Nak vitamin mengecilkan pori wajah ni? Hubungi saya dengan hanya klik butang hijau di bawah. Anda akan terus boleh wassap bersama saya tanpa perlu taip nombor saya satu persatu.

logo-whatsapp_600x184

 

error: Content is protected !!