20 Oktober 2012 adalah Hari Osteoporosis Dunia. Maka sempena Hari Osteoporosis Dunia hari ni, mari kita belajar mengenai Osteoporosis. Cegah sebelum terlambat!

Osteoporosis

Apakah Osteoporosis?

Osteoporosis adalah keaadaan di mana tulang menjadi rapuh dan lemah. Rapuh di sini bermaksud walaupun dengan hanya sedikit tekanan atau terjatuh ringan dah cukup untuk menyebabkan tulang retak. Biasanya keretakan tu berlaku di kawasan seperti di bahagian peha, pergelangan tangan dang tulang belakang.

Tulang sebenarnya merupakan tisu badan yang hidup. Density atau kepadatan tulang sentiasa berubah kerana ia silih berganti, diserap dan diganti dengan sel tulang yang baru. Osteoporosis berlaku bila mana kadar penggantian sel tulang yang baru lebih lambat berbanding kadar penyerapan atau kehilangan tulang yang lama.

Osteoporosis berlaku pada semua orang, baik lelaki mahupun wanita. Cuma terdapat kajian yang menyatakan bahawa wanita yang berkulit putih dan juga wanita Asia lebih cengderung berisiko menghidap keadaan ini. Walaubagaimanapun, Osteoporosis adalah sesuatu yang boleh dikawal sama ada melalui medication @ perubatan, pengambilan vitamin @ supplemen dan juga senaman-senaman yang berkaitan.

>

Tanda-tanda dan symptom-symtom Osteoporosis

  1. Sakit belakang, yang disebabkan oleh keretakan dan juga kerosakan otot vertebra
  2. Kehilangan ketinggian secara beransur-ansur
  3. Bongkok
  4. Keretakan tulang yang terlalu mudah walaupun dengan hanya sedikit tekanan

 <

Osteoporosis

 Bongkok dan kehilangan ketinggian merupakan tanda-tanda kekurangan Osteoporosis

<

Golongan yang berisiko menghidap Osteoporosis

  1. Menopause terlalu awal
  2. Mengalami kekurangan dari segi ketinggian
  3. Mendapat keretakan tulang walaupun dengan hanya sedikit tekanan
  4. Mengambil corticosteroids (bahan kimia yang steroid-based) dalam jangka masa yang lama
  5. Ada sejarah keluarga yang menghidap Osteoporosis
<

Capture the Fracture – Bagaimana kurangkan Risiko Osteoporosis – The Natural Way
Sebenarnya tiada ubat untuk osteoporosis. Maka, preventive cara untuk kurangkan risikonya adalah lebih penting. Membina tulang yang kuat semasa zaman kanak-kanak dan semasa muda adalah cara yang paling baik untuk mengelakkan osteoporosis dan memastikan pergerakan berjalan lancar bila menjelang hari tua nanti.

<

Tingkatkan pengambilan makanan yang tinggi kalsium
Produk susu rendah lemak, produk berasaskan soya dan sayur-sayuran hijau adalah antara makanan sihat yang berkalsium tinggi. Seseorang dewasa yang berumur 50 tahun memerlukan sehingga 1000 mg kalsium setiap hari, malah lebih berumur dari itu memerlukan lebih lagi kalsium dengan anggaran 1200 mg sehari. Jadi adalah amat penting untuk mengambil vitamin dan supplement tambahan sekiranya bekalan vitamin dan supplemen yang diambil dari makanan tidak mencukupi untuk menampung keperluan nutrient tubuh badan.

 
Pastikan Vitamin D mencukupi
Untuk negara tropical yang banyak sinaran matahari seperti Malaysia ni, insyaAllah Vitamin D yang diperlukan oleh tubuh badan adalah mencukupi untuk penyerapan kalsium yang optimum dalam tubuh. Antara sumber lain Vitamin D adalah kuning telur dan hati. Vitamin D yang diperlukan oleh seorang yang dewasa di bawah umur 50 tahun ialah antara 400 hingga 800 IU. Manakala untuk seseorang yang berumur lebih dari 50 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 800 IU setiap hari. Vitamin dan supplemen mengandungi Vitamin D3 perlu untuk penyerapan kalsium yang optimum.

 >

Bersenam
Bersenam Berjalan, berjogging, menaiki tangga adalah antara aktiviti yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kekuatan tulang dan melambatkan proses kehilangan ketumpatan tulang. Semakin aktif kita menggerakkan tulang-tulang, semakin tinggi ketumpatan tulang kita.

>

Berhenti Merokok
Berhenti merokok dan kurangkan pengambilan alcohol boleh mengelakkan kekurangan ketumpatan tulang dan meningkatkan penyerapan kalsium. Merokok mengurangkan ketumpatan tulang kerana ia mengubah kadar estrogen pada wanita. Pengambilan air beralkohol lebih dari 2 kali sehari sangatlah menjejaskan keupayaan badan untuk menyerap kalsium.

>

Lebih daripada Sekadar Kalsium
OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

 

 >

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!