Boleh Ke Luka Bersalin C-Section Baik Cepat?

Ramai ibu yang bersalin czer lambat baik luka bersalin nya. Ada banyak sebab sebenarnya kenapa luka pembedahan lambat baik. Itu saya aakan ulas di entry lain.

Antara cara lain untuk cepat pulihkan luke bersalin czer adalah:

1) Menyusukan Badan Sepenuhnya dengan Susu Ibu

Sebabnya breastfeeding memang terbukti mampu mengecutkan rahim dengan cepat. Jadinya, kalau rahim cepat kecut, maka cepatlah juga luka bersalin czer tu sembuh.

Memang agak susah untuk ibu czer terus menyusukan baby sejurus selepas berslin sebab ubat yang diberikan pada ibu, menjadikan ibu tak bebas bergerak, ditambah pula dengan luka pembedahan. Maka kebanyakan bayi akan diberikan susu melalui botol.

Boleh minta bantuan pakar laktasi atau nurse semasa di dalam wad untuk bantu menyusukan anak.

2) Banyakkan Bergerak Ringan

Yang ni agak contradicts dengan amalan berpantang orang melayu kita. Kalau orang kita, lagi disuruhnya duduk sahaja dan baring sahaja. Tapi sebenanrnya gerak perlahan-lahan dapat membantu peredaran darah mengalir dengan lancar.

Tidaklah bermaksud suruh bersenam, membongkok atau bercangkung pon. Tapi cuma berjalan perlahan-lahan sahaja. Tapi kalau lepas 6 minggu lepas pembedahan pon masih terasa sakit, better berjumpalah dengan doktor.

3) Penjagaan Luka Bersalin Luaran

Untuk luka czer luaran, pastikan tempat luka sentiasa kering dan bersih. Kalau basah dan lembab, boleh menyebabkan jangkita berlaku pada luka czer. Ini menyebabkan luka lagi lambat sangat sembuh.

Ada petua yang sangat baik iaitu gunakan pengering rambut untuk keringkan bahagian luka sebaik sahaja selepas mandi. Kalau doktor bagi antibitiok, sapukan sahaja mengikut arahan doktor.

4) Dapatkan Nutrisi yang Terbaik

Makan makanan yang seimbang amat penting untuk cepat pulihkan luka bersalin czer. Kalau tak selera makan, lagilambatlah luka akan baik. Fiber @ serat amatlah penting.

Selain dari set berpantang basic yang terdiri daripada Vitalea Multivitamin, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Energizing Soy Protein, Vivix Shaklee juga sangat digalakkan untuk diambil untuk luka lebih cepat pulih.

SET BERSALIN SHAKLEE, PAKEJ DAN HARGA BERPATUTAN (Klik Sini)

Ini kerana Vivix merupakan antioksidan yang kuat dan bagus untuk penyembuhan dari tahap sel lagi. Sebotol Vivix Shaklee ni ada 150 ml, sehari ambil 5 ml cukup sangat untuk sebulan lamanya.

 testimoni vivix berpantang1 luka bersalin bersalin c-section

testimoni vivix berpantang2 luka bersalin

Info Tentang Vivix Shaklee >> Klik SINI

logo-whatsapp_600x184

FARHA 013.335.5598

Pengedar Shaklee Shah Alam Set Bersalin Shaklee Harga Set Bersalin Shaklee Pengedar Vivix Shaklee (1)

error: Content is protected !!