Bagaimana Insulin Berfungsi?

Bagaimana Insulin Berfungsi? 

Untuk seseorang individu yang sememnagnya sihat, insulin (sejenis hormon dalam badan) membantu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Dalam perut kita, enzim di dalam perut akan menukarkan karbohidrat kepada gula (glucosa). Glucosa ini akan masuk ke dalam darah dan menstimulate (merangsangkan) pancreas kita untuk menghasilkan insulin dengan amount tertentu yang optimum untuk badan kita. Insulin ini akan mengawal gula yang masukd alam darah setiap hari untuk badan kita gunakan sebagai tenaga. Lebihan gula yang tidak diperlukan oleh badan akan disimpan di dalam hati.

Bila mana seseorang itu mengihidap diabetes, ia adalah sama ada pankreas tak menghasilkan cukup insulin ataupun insulin tetap dihasilkan tetapi badan dan sel badan tidak mampun menggunakan insulin sebaiknya.

Bila mana insulin tidak cukup dihasilkan oleh badan, maka insulin tambahan perlu ditambah ke dalam tubuh badan untuk menggantikan jumlah insulin yang tidak dapat dihasilkan oleh pankreas.

Disebabkan oleh sel badan tidak respons kepada insulin yang dihasilkan oleh pankreas ataupun insulin tidak dihasilkan dengan cukup, kedua-dua faktor ini akan menyebabkan kandungan gula tinggi dalam darah. Disebabkan oleh sel badan tak dapat terima gula dalam darah ni, badan akan ingat sel ini “lapar” atau tak cukup makan (tenaga). Sebab itulah badan akan fikir yang kita ni lapar (walhal kita dah makan, tapi sel tak dapat baca kandungan gula tu).

Kandungan gula dalam darah menyebabkan glucose ada banyak dalam air kencing. Ini menyebabkan buah pinggang perlu menapis banyak glucose. Bila mana kandungan glucose ni terlalu tinggi melampaui kandungan gula yang dibenarkan oleh penapis dalam buah pinggang kita, buah pinggang terpaksa bekerja overtime lebih masa. Ini menyebabkan komplikasi buah pinggang pula. Sebab itulah pesakit kencing manis mengalami tanda-tanda kencing yang sangat kerap.

<bagaimana insulin berfungsi?

9 Tanda Kencing Manis Tak Terkawal

Petua Turunkan Bacaan Kencing Manis

Tanda-tanda Awal Diabetes

 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!