Jaga-jaga, Batuk Yang Berterusan Mungkin Adalah Petanda Anak Anda Ada Asthma Atau Lelah

Pernahkan anda dalam situasi di mana anak-anak anda sedang bermain happy-happy, tiba-tiba mula batuk tak berhenti. Sedangkan semalamnya sihat sahaja, malam tadi pon sihat walafiat sahaja. Tak ada pulak tanda-tanda seperti demam atau selsema. Tapi batuknya seakan tak berhenti.

Pernah tak pulak anak anda mula-mula aktif sangat. Tiba-tiba bila mula batuk, anak terbaring, dan mula macam letih dan lesu. Batuk masih juga tak berhenti. Anda mungkin sangka ia batuk biasa. Anda mungkin sangka jika beri ubat batuk, anak akan berhenti batuk. Anda silap.

Hati-hati, kadang ibu tak perasan dan tak tahu, bahawa batuk itu bukan batuk biasa. Batuk itu adalah tanda anak anda sebenarnya ada allergik, asthma atau pun lelah.

Ia terjadi kepada anak saya, Husnul Iman. Iman kadang-kadang tanpa disedari, boleh tiba-tiba sahaja menjadi batuk-batuk tak henti-henti. Sedangkan baru seminit tadi dia sangat aktif dan bernyanyi-nyanyi.

toddlercoughremedies

Bagaimana Nak mengenali Tanda Batuk akibat Lelah dan Asthma?

Memang agak sukar nak membezakan batuk biasa (jangkitan) ataupun batuk akibat lelah dan asthma.

Batuk Biasa – adalah disebabkan oleh reaksi badan kita disebabkan oleh kehadiran virus. Bila mana virus masuk ke dalam badan kita, sistem immune badan kita akan cuba melawan virus tadi. Antara tanda cara imun badan kita bertindak adalah dengan tanda-tanda seperti batuk, dan selsema. Batuk dan selsema disebabkan virus ini adalah berjangkit, dan mungkin terjangkit dari persekitaran. Selepas beberapa hari, biasanya simptom ini akan hilang (tanda imun sistem berfungsi dengan baik) dan anda akan sihat kembali.

Batuk Allergik @ Asthma – Ini adalah disebabkan sistem imune badan terlampau bertindak secara overactive. Menyalah anggap sesuatu sebagai virus (padahal bukan). Sebagai contoh, menganggap debu sebagai virus, atau bulu kucing sebagai virus. Ini menyebabkan badan menghasilkan sejenis bahan kimia yang dipanggil sebagai histamine yang bertindak untuk melawan bahan tadi (sama seolah-olah melawan virus dalam kes biasa). Kesannya, batuk dan juga mungkin selsema. Dlam sesetengah kes yang terlampau reaktif, ia boleh menyebabkan sesak nafas (tandanya ada batuk berterusan), bengkak, dan juga ruam.

Pernah terjadi satu kes di mana seorang bayi ini lelah teruk sehingga mengalami Angioedema (pembengkakan muka dan badan) akibat kesan allergik yang sangat teruk. Saya sertakan di sini kisah kanak-kanak ini. Beliau allergik pada almond dan juga soya. Berikut adalah kisah benar. Terima kasih kepada ibunya atas kisah ini. Kisah ini boleh di dapati dari link asal di SINI (Sila Klik)

<

Atasi lelah dan asthma 1

Atasi lelah dan asthma

Sangat menyedihkan bila kita tahu anak kita sebenarnya ada allergik. Itulah apa yang saya rasa dahulu, pada mana saya tak tahu yang Iman juga ada allergik. Iman ada allergik pada Gandum dan Telur.

Ini Husnul Iman,allergik telur dan gandum dan sadisnya masa tu saya pon tak tahu ia adalah allergik reaction.

<

Apakah benda yang boleh jadikan kita allergik?

Ia dipanggil sebagai allergen. Antara senarai allergen adalah seperti berikut:

Allergik pada haiwan:

 • bulu kucing dan bulu anjing
 • lipas
 • hama dan habuk

Allergik pada ubat dan dadah

 • penicillin
 • sulfonamides
 • salicylates (also found naturally in numerous fruits)

Allergik pada makanan 

 • celery
 • jagung
 • telur (biasanya telur putih)
 • labu, terung
 • beans
 • peas
 • kekacang
 • soybeans
 • susu lembu
 • makanan laut
 • sesame
 • soy
 • tree nuts
 • pecans
 • almonds
 • wheat

Allergik pada gigitan serangga

 • bee sting venom
 • wasp sting venom
 • mosquito stings
 • Mold spores

Dan sebenarnya memang ada banyak sangat benda yang boleh menyebabkan allergik pada badan seseorang. Ia terlampau subjektif. Malah ada rakan sekerja saya sangat allergik pada cahaya matahari (itu kita ulas kemudian ya).

Berikut adalah satu lagi contoh di mana kesan allergik berlaku pada seorang kanak-kanak sehingga beliau mengalami anaphylactic shock (sesak nafas yang mengancam nyawa). Berhati-hati. Kita tak tahu betapa lelah dan asthma sungguh boleh membawa mati. 

<Atasi lelah dan asthma 3

Bacaan penuh boleh didapati dari LINK INI (Sila Klik) Sumber http://www.dailymail.co.uk/

Bagaimana Cara Nak Mengawal Lelah dan Asthma?

Bila nyawa dipertaruhkan, memang kita sanggup buat apa sahaja yang boleh menyelamatkan nyawa. Lelah dan asthma biasanya tak boleh sembuh sepenuhnya 100%, kerana ia sangat melibatkan keupayaan sistem imun tubuh badan kita. Malah, ada sesetengah kes di mana lelah dan asthma bertambah teruk (bila mana imun sistem merosot). Sebab tulah pernahkah anda mendengar di kalangan saudara anda sedari kecil tak pernah lelah dan asthma, tiba-tiba sahaja bila dah tua ada pulak asthma dan lelah. Berikut adalah cara yang paling mudah untuk mengelakkan berlakunya reaksi allergik

 1. Mengenal pasti pemakanan apakah yang boleh menyebabkan allergik. Gunakan 4 day rule untuk cek sama ada reaksi allergik ada berlaku atau tidak jika mulakan makanan yang baru untuk anak anda.
 2. Cuaca sejuk juga boleh menyebabkan allergik dan batuk-batuk lelah untuk sesetengah anak. Pastikan suhu yang sesuai untuk tidur terutama bagi anak yang sensitif.
 3. Kerap kemas rumah dan sentiasa tukar cadar bagi anak yang ada allergik pada hama dan debu.
 4. Tingkatkan imun sistem anak anda dengan menambah baik nutrisi dalam makanan harian mereka.

<

Apakah Nutrisi yang Boleh meningkatkan Imun Sistem?

Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan komposisi berikut

Nutrisi Bagaimana ia mengawal lelah dan asthma Remark
Gamma Linolenic Acid Oleh kerana allergik adalah disebabkan pembengkakan yang berlebihan, sifar anti bengkak atau anti radang dari Gamma Linolenic Asid sangat membantu dalam mengurangkan kesan radang.  malah, kajian mandapati anak-anak yang allergik (terutamanya eczema), biasanya kurang kandungan  Gamma Linolenic Asid dalam tubuh mereka. Lemak perlu ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, maka ia perlu diambil dalam pemakanan harian. GLA Complex Shaklee
Omega 3 asid lemak Disebabkan minyak ikan omega 3 juga mempunyai sifat anti bengkak dan anti radang, ia sangat membantu mereka yang mempunyai allergik. Namun pengambilan omega 3 perlu berhati-hati terutaman jika ia merupakan dari sumber ikan laut dalam kerana mungkin mempunyai kandugan merkuri yang tinggi. Oleh itu pemilihan jenama dan jenis minyak omega 3 perlu diambil berat. Omegaguard Shaklee
Vitamin C Vitamin C adalah antihistamin semulajadi. Ia membantu mengawal tubuh daripada menghasilkan histamine secara berlebihan. Dengan itu apabila reaksi allergi berlaku, pengeluaran histamine dapat terkawal. Vitamin C juga membantu meningkatkan sistem immune tubuh. Vitamin C Sustained Released dan Vitamin C Chewable for Children

 

Sesungguhnya lelah dan asthma mahupun eczema agak sukar dikawal. Prevention itu sangat penting supaya keadaan lebih terkawal. Pada mereka yang mempunyai sejarah ahli keluarga yang pernah ade lelah, asthma mahupun eczema, langkah berjaga-jaga perlu diambil. Sebarang makanan sekiranya anda menyusukan bayi anda perlu diperhatikan. Kadang memang kita tidak perasan bahawa anak kita sebenarnya allergik. Ingat ya, kita hanya akan tau tentang allergik bila mana badan mula bertindak dan menunjukkan kesan-kesan yang tidak normal seperti lelah, ruam, bronchiotis dan sebagainya. Usah dipandang remeh, kerana tanpa kawalan, allergik sebenarnya boleh membawa maut.

>

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Ibu Mengatasi Masalah Anak Kurus Kering Dan Sering Sakit di Taska

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!