Asid Urik Tinggi Menjadi Punca Gout?

Asid Urik Tinggi atau lebih dikenali sebagai “Hyperuricemia” adalah merujuk keadaan di mana kandungan asid urik yang tinggi di dalam saluran darah. Ia boleh berlaku sama ada disebabkan oleh tubuh badan tidak dapat membuang lebihan asid urik, ataupon, urik asid yang dihasilkan oleh badan melebihi nilai yang sepatutnya.

Kenapa Asid Urik Tinggi? 

  1. Asid urik tinggi bila mana HATI hasilkan banyak asid urik,
  2. Asid urik tinggi juga bila mana BUAH PINGGANG tak buang banyak asid urik.

Asid Urik ni Buruk jek Ke? Tak Ada ke Kebaikan Asid Urik?

Sebenarnya, Asid Urik ni pon diperlukan badan. Ia adalah sejenis antioksidan. Antioksidan ni diperlukan untuk neutralizekan radikal bebas dalam badan kita. Tapi kita tak perlu banyak asid urik ni.

Kebiasaannya bacaan normal asid urik sepatutnya di antara 2mg/dl ke 4 mg/dL. Sekiranya bacaan lebih dari bacaan ini, ia dianggap lebih dari bacaan normal dan perlu diambil perhatian. Sekiranyanya bacaan sudah pun melebihi 7mg/dL untuk lelaki dan 6mg/dL untuk wanita, ini bermakna bacaan tersebut sangat tinggi dan sangat-sangat perlu menerima rawatan selanjutnya.

<

Bagaimana Asid Urik Terbentuk? Mengapa Kita ada Asid Urik?

Asid Urik adalah sejenis bahan kimia yang dibuat oleh tubuh badan kita (ia adalah waste product) bila mana badan memproses dan memetabolismakan makanan yang mengandungi bahan purine. Purine terdapat dalam setengah bahan makanan seperti ikan bilis, hati, rardin, asparagus, bacon, daging lembu, ayam, sup ayam, ikan cod, ketam, itik, angsa, kacang merah, lobster, cendawan, kambing, oatmeal, tiram, arnab, salmon, kambing biri-biri, kerang, Bayam, dan tuna. Secara ringkasnya ia banyak terkandung dalam makanan yang tinggi protein.

Biasanya asid urik akan masuk ke dalam darah dan pergi ke buah pinggang, lalu ditapis dan dibuang melalui air kencing. Jika badan terlalu banyak menghasilkan purine tetapi tidak mengeluarkannya melalui air kencing, kandungan asid urik ini akan menjadi tinggi di dalam darah. Keadaan ini dipanggil sebagai “hyperuricemia”.

Asid Urik Tinggi

<

Bahaya Tinggi Asid Urik Dalam Darah?

Tingginya Asid Urik dalam darah boleh membawa kepada pelbagai jenis penyakit. Asid urik yang tinggi boleh menyebabkan Gout iaitu pembengkakan sendi-sendi dan juga kegagalan fungsi buah pinggang, ataupun kidneystones.

Gout : Gout berlaku disebabkan oleh pembentukan kristal asid urik di antara sendi-sendi kita. Gout ni rasanya seperti kesakitan yang amat sangat di bahagian sendi. Kesakitan ini termasuklah pembengkakan, rasa panas di sendi, dan juga penggelupasan kulit di sekitar sendi. Sekiranya bacaan asid urik melebihi 10 mg/dL, maka berhati-hatilah kerana risiko untuk anda menghidap Gout adalah sangat tinggi.

Batu Buah Pinggang : Pembentukan batu dalam buah pinggang atau dikenali sebagai “Kidney Stones”. Biasanya penghidap tak perasan akan gejala Kidney Stones ini sehinggalah bila mana rasa kencing tu amatlah sakit, kencing tak lawas, kencing berdarah, rasa loya dan muntah-muntah. Kandungan batu dalam buah pinggang ni merupakan komposisi yang sama dengan asid urik.

Kegagalan Buah Pinggang : Kegagalan buah pinggang bermaksud gejala seperti kurangnya kencing, sesak nafas, pembengkakan di bahagian kaki, pening dan sakit kepala, keletihan dan juga kesakitan di bahagian dada. Ia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan kerosakan organ-organ lain kerana apabila buah pinggan gagal berfungsi, toksin tidak dapat dikeluarkan dengan sempurna. Biasanya proses dialisis diperlukan untuk menggantikan fungsi buah pinggang.

>

Asid urik tinggi

<

Rawatan untuk Asid Urik Tinggi?

Sekiranya kita disahkan menghidap Asid Urik Tinggi atau hyperuricemia ni, cara berikut dapat membantu. Walaubagaimana pun, perlulah consult dengan doktor anda dahulu untuk sebarang presription ubat dan supplement.

Diet: Disebabkan oleh asid uric terbentuk oleh makanan yang kaya dengan purine, maka kenalah kurangkan makanan jenis ini. Termasuklah makanan kaya dengan protein, makanan yang bergoreng dan juga gula putih, dan alkohol. Banyakkan minum minuman citrus seperti strawberry dan blackberry juice boleh membantu mengurangkan asid uric tinggi.

Rawatan dadah : Dalam kes yang kronik, cara terbaik untuk asid uric inggi adalah, dengan block/ halang/ sekat terus keupayaan tubuh badan untuk menghasilkan purine. Atau cara lain ialah dengan meningkat keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik dari badan. Dadah Probenecidblocks mempunyai ability untuk menyerap asid uric, manakala dadah Allupurinol, febuxostate dan sulfinpyrazone, terus block/ halang/ sekat penghasilan asid urik dalam badan.

<

asid urik tinggi

<

<

Cadangan Vitamin untuk Kurangkan Asid Urik Tinggi dari Darah adalah?

Vitamin C
Berdasarkan kajian oleh kajian [1], mereka yang mempunyai kandungan Vitamin C darah darah yang tinggi dan optimum kurang mempunyai risiko sebnyak 45% untuk mengalami kesakitan sendi. kajian ini dijalankan berdasarkan 46,994  lelaki yang sihat dari tahun 1986 sehingga tahun 2006. Kajian ini diterbitkan dalam Archives of Internal Medicine, pada March 9, 2009. Dalam tempoh kajian itu, sebanyak 1,317 kes gout ditemui dari sample yang diambil. Dalam kajian tersebut. lelaki yang menganbil Vitamin C sebanyak 1,500 mg atau lebih dalam sehari mempunyai 45% risiko lebih rendah menghidap gout berbanding mereka yang mengambil Vitamin C kurang daripada itu. Ini berksud sekiranya kita mengambil Vitamin C 500 mg sehari, risiko untuk membentuk gout itu rendah sebanyak 15%. Dari sini disimpulkan bahawa siapa yang mengambil Vitamin C yang mencukupi, boleh mengurangkan risiko untuk mengidap gout. Ia lebih kepada pencegahan sedari awal, bukan dah kena gout baru mengambil Vitamin C. Itu kurang effektif:mrgreen:

>

Alfafa Complex
Daun Alfafa kaya dengan minerals, asid amino penting dan pelbagai nutrient seperti phosphorous, calcium, magnesium, potassium, dan carotene yangs angat bagus untuk buah pinggang. Semua mineral dalam alfafa ini adalah diuretic (iaitu bahan yang menggalakkan penghasilan air kencing – urin). Maka ini bermaksud bahawa mineral ini boleh membantu untuk membunag dan meneluarkan pengumpulan cecair di dalam otot, tisu dan sendi.
Alfafa merupakan sumber terbaik Vitamin A, B1, B6, B8, B12, C, D, dan E. Alfafa juga kaya dengan protein berbanding tumbuhan lain. Alfafa membantu untuk meneutralkan dan mengurangkan kandungan asid urik di dalam darah. Malah Alfafa juga merupakan antioksidan dan juga anti-radang, menjadikan ia vitamin terbaik untuk pesakit gout. Pengamal Alfafa biasanya akan cek kandungan asid urik tinggi dalam air kencing menandakan pengeluaran asid uurik dari dalam darah.

>

Omegaguard 
Pesakit gout dan penghidap asid urik yang tinggi digalakkan untuk makan minyak ikan yang kaya dengan EPA dan DHA sekurang-kurangnya 2,000 mg sehari. Tetapi perlu berhati hati dalam memilih minyak ikan. Hanya pilih minyak ikan yang sangat tulen, rendah kandungan purine (kerana purine meningkatkan kandungan asid urik) sahaja yang boleh diambil. Jenis minyak ikan ini biasnaya mahal kerana memerlukan penyulingan yang berperingkat. Oleh itu OmegaGuard sememangnya calon terbaik kerana ia melalui penyulingan bertekanan tinggi proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 paling tulen  dan paling semulajadi untuk tujuan ini. Sebiji omegaguard mengandungi 905mg  EPA dan DHA. Kaedah ini berjaya menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl  – sejenis bahan kimia industri yang sangat toksik).  

Omegaguard diekstrak daripada ikan air laut sejuk (ikan sardin, ikan bilis, ikan kembung dan ikan herring) diperairan negara Jepun. Ianya tidak diambil dari minyak hati ikan kerana hati ikan mengandungi kandungan purine yang tinggi. 

<

Performance Drink 
Disebabkan oleh pesakit gout dan darah tinggi mempunyai kandungan asid urik yang tinggi, kunci utama untuk mengurangkan keadaan ini adalah membunag lebihan asid urik yang berada dalam darah dan otot, Oleh itu pengambilan air yang mencukupi amat penting untuk memastikan kandungan elektrolit dalam darah adalah optimum dan bekersama dengan bahan diuretic tadi supaya lebih banyak air kencing dapat dihasilkan dan pada masa yang sama menggalakkan fungsi buah pinggang dan tidak membebankan buah pinggang.

 

Pautan Entry Berkaitan

 

Testimonial #1 Pesakit Gout

testimoni-vivix

logo-whatsapp_600x184

Sumber : IbuZarith.com

Intipati entry ini merupakan input bersama Dr. Anya Tan.

<

Testimonial #2 Pesakit Gout

screenshot-2016-10-03-23-23-52

logo-whatsapp_600x184

<

<

Testimonial #3 Pesakit Gout

13007167_1270209019674395_8935775584671329045_n

logo-whatsapp_600x184<

<

>

asid urik tinggi

JK Niaga Beli Sekarang

logo-whatsapp_600x184

>

[1] Choi, H. Archives of Internal Medicine, March 9, 2009; vol 169: pp 502-507.

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!