Kulit Yang Cantik

5 Tips Menjaga Kulit Yang Cantik dan Sihat

Kalau katakan kita tak ade masa sangat nak jaga betul-betul kulit yang cantik, at least penjagaan paling basic dan asas kenalah betul. Sebab kulit ni aset kita dan kalau boleh kita nak proses penuaan kita tu taklah berlaku dengan pantas.

Kulit Yang Cantik

5 Tips Kulit Sihat dan Cantik

1. Lindungi diri dari Sinaran Matahari

Ini cara termudah dan paling basic dalam penjagaan kulit. Elakkan cahaya matahari. Terdedah terlalu banyak cahaya matahari boleh menyebabkan kerosakan kulit sebab sinar UV dari matahari boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit termasuklah kanser.

Cara melindungi diri dari sinar matahari

  1. Guna sunscreen. Kalau boleh gunakan yang mengandungi sekurang-kurangnya SPF 15. Lagi tinggi kandungan SPF, lagi bagus. Kalau SPF yang rendah, kenalah appy setiap 2 jam sekali. Lebih-lebih kalau memang jenis bekerja di luar dan sangat terdedah dengan cahaya matahari.
  2. Cari tempat berteduh. Terutamanya pada pukul 10 sehingga 4 petang di mana sinaran matahari paling terik dan merbahaya.
  3. Pakai pakaian yang menutup kulit. Kalau boleh sentiasa lah pakai baju yang berlengan panjang, seluar panjang. Malah ade juga pakaian yang ada protection layer dari sinar UV (mungkin hilang selepas beberapa kali basuhan). Hebat betul teknologi kini. 8)

Kulit Yang Cantik

2. Berhenti Merokok

Merokok menyebabkan kulit menjadi lebih cepat tua berbanding usia sebenar. Malah merokok menyumbang kepada kedut pada kulit. Sebabnya merokok sebenarnya menipiskan salur-salur darah yang halus di permukaan kulit lantas menyebabkan peredaran darah sihat menurun di sekitar kulit. Ini menyebabkan oksigen tak dapat disalurkan dengan betul dan optimum kepada kulit. Dengan itu, nutrisi yang optimum juga tak dapat diberikan kepada kulit. Merokok juga menyebabkan kerosakan collagen dan elastin, iaitu gentian yang membantu kuit menjadi tegang dan kukuh. Malah, merokok kan selalu menyebabkan pergerakan otot muka (masa sedut dan hembus rokok tu), menyumbang lagi kepada kedut pada wajah 8O

>

3. Berlemah Lembut kepada Kulit

Jangan layan kulit dengan kasar. Masa basuh kulit wajah, gosok lembut jek dengan tangan. Bukan memberus muka :mrgreen:.

Tips membersihkan kulit dengan betul

  1. Limitkan masa mandi. Sebab air panas dan tempoh mandi yang lama boleh menyebabkan minyak semulajadi pada kulit yang melindungi kulit hilang.
  2. Elakkan sabun pencuci muka yang terlampau kuat. Sebab sabun yang kuat boleh menyebabkan minyak semulajadi ini hilang juga. Gunakan sabun pencuci muka yang lembut pada kulit.
  3. Cukur muka dengan berhati-hati. Biasanya applicable pada lelaki. Pakai krim pencukur, lotion atau gel sebelum bercukur. Cukur pada arah tumbuhnya rerambut. Bukan pada arah bertentangan.
  4. Gunakan teknik “dab” atau “tab” masa keringkan kulit muka. Bukan gosok keras-keras dengan tuala. Ini bertujuan supaya kelembapan kulit kekal berada pada permukaan kulit.
  5. Pakai pelembab. Jika kulit terlalu kering, pakailah pelembab. Setiap kulit berbeza. Untuk kegunaan hari siang, pakailah pelembab yang mengandungi SPF.

<

4. Makan Makanan Yang Sihat 

Makanan yang sihat sangat membantu mengekalkan kulit yang sihat. Makanlah makanan yang kaya dengan buah, sayur dan protein.

<

5. Atasi Stress

Stree yang tidak ditangani boleh menyebabkan kulit menjadi sensitif dan menyebabkan tumbuhnya jerawat. Jadi, sentiasalah kawal stress dan tangani stress dengan bijak.  Buatlah to-do-list, dan buat perkara-perkara yang menyeronokkan anda.

<

Kulit Yang cantik

>

Tunggu Dulu!!

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Yang Menderita Jerawat Teruk Selama 7 Tahun Berjaya Mendapatkan Kulit Cantik, Gebu dan Lebih Cerah. Hanya di Group IbuCergas dan Ireach

Berikut adalah Set Vitamin dan Set Luaran Yang beliau Ambil Untuk Mendapatkan Kulit Cantik, Gebu, dan Lebih Cerah. Pengambilan set adalah berdasarkan konsutansi. Kerana setiap kulit adalah unik dan setiap kes adaah berbeza.

Set kulit Cantik, Gebu dan Leih Putih

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge