Diabetes cara kurangkan kencing manis dengan shaklee risiko diabetes

Diabetes adalah penyakit yang tidak boleh dipandang ringan. Jika tidak dijaga dengan baik, ia boleh mengakibatkan penyakit berbahaya lain seperti serangan penyakit jantung, sakit buah pinggang, disfungsi erektil bahkan kanser. Selain faktor keturunan, diabetes mellitus juga berkait rapat dengan gaya hidup pesakit yang malas bersenam dan tidak mengamalkan cara pemakanan yang sihat. Seringkali, diabetes dikesan hanya setelah ia sudah parah.

Diabetes terbahagi kepada tiga bahagian. Diabetes jenis 1 dihidapi apabila sistem imun tubuh yang sepatutnya berfungsi melawan bakteria dan virus berbahaya, bertindak menyerang dan memusnahkan insulin yang menghasilkan sel-sel pankreas. Keadaan ini menjadikan jumlah insulin berkurangan dan kadar gula dalam darah meningkat.

Bagi diabetes jenis 2 pula, insulin masih dapat dihasilkan namun jumlahnya tidak mencukupi atau tidak dapat digunakan dengan baik oleh tubuh. Keadaan ini juga disebut sebagai kerintangan insulin (insulin resistance) yang menyaksikan kadar gula dalam darah, meningkat.

Diabetes jenis ketiga pula ialah diabetes kehamilan. Sepanjang tempoh kehamilan, plasenta menghasilkan hormon tertentu yang membuatkan sel-sel tubuh menentang insulin.

Langkah utama dalam mencegah dan merawat diabetes ialah dengan mengawal pemakanan, selain melakukan aktiviti riadah dan sering memeriksa kadar gula dalam darah. Berikut beberapa cara mudah untuk mencegah diabetes:

>

1. Beriadah.
Lakukan riadah atau bersenam sekurang-kurangnya setengah jam setiap hari, lima kali seminggu. Beriadah dapat membantu mengekalkan kadar normal gula darah dan menjaga berat badan.

2. Makan beras merah.
Selain kaya dengan serat, beras merah juga dapat mengurangkan kerosakan pada pembuluh darah.  Justeru anda disyorkan untuk mula menggantikan nasi putih dengan nasi merah.  Memang ramai yang mengatakan rasa beras merah tidak sesedap nasi putih.  Namun demi kesihatan, apa salahnya mencuba, bukan?

3. Meningkatkan pengambilan vitamin C.
Antara sumber vitamin C semula jadi ialah brokoli, oren dan strawberi.  Jika dirasakan masih kurang, barulah ambil vitamin C tambahan. Rujuk dengan doktor terlebih dahulu mengenai dos yang tepat untuk anda.

4. Rempah semula jadi.
Lebih kurang 24 jenis rempah semula jadi ternyata kaya dengan antioksidan yang mampu mencegah radang yang mempunyai kaitan dengan diabetes.  Kayu manis dan cengkih mengandungi kadar antioksidan yang paling tinggi.

5. Pilih makanan yang sihat.
Amalkan pemakanan yang rendah lemak dan rendah kalori. Makanan yang kaya dengan serat dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Rehat yang cukup, mengurus stres dengan baik, dan berhenti merokok juga dapat membantu menghindari diabetes.

 >

Stephanie Firdaus
Diulas oleh Dr. Adhiatma Gunawan
www.meetdoctor.com

 

Kami di Shaklee mencadangkan OstematrixVitamin B-complexVitamin E Complex dan Vita-C Sustained Released sebagai membantu mengurangkan risiko diabetes yang semulajadi dan bermutu tinggi.

mengurangkan kencing manis cara kurangkan kencing manis dengan shaklee

>

Bagaimana Vitamin dalam Set Kawal Kencing Manis bertindak dalam mengurangkan kencing manis?<

Vitamin E

Kajian mendapati pesakit kencing manis atau diabetis yang mengambil sehingga 400 IU vitamin E sehari, risiko untuk mereka menghidap penyakit yang berkaitan dengan sakit jantung, dan kardiovaskular berkurang sehingga 50%. Sifat antioksidan Vitamin E ni membantu meningkatkan pengawalan gula dalam darah dan membantu melindungi blood vessel iaitu salur darah dan sistem saraf daripada dirosakkan oleh radikal bebas. Radikal bebas ni sememangnya kalau tak dikontrol, akan menjadikan kencing manis lebih teruk.

Tapi perlu berhati-hati dalam memilih Vitamin E. Kerana Vitamin E semulajadi yang adalah dalam bentuk d-alpha-tocopherol atau d-alpha-tocopheryl. Sedangkan kalau Vitamin sintetik pula, ia dalam bentuk dl-alpha-tocopherol atau dl-alpha tocopheryl (perhatikan lebihan “l”) dalam bentuk yang kedua tu.

Vitamin E Shaklee adalah semulajadi dan dalam bentuk d-alpha-tocopherol. Boleh rujuk link SINI (sila klik).<

Vitamin C

Vitamin C membantu pesakit kencing manis dengan mengurangkan kerosakan blood vessel yang disebabkan oleh kencing manis. Vitamin C juga membantu mengurangkan tekanan darah tnggi dan mengurangkan kekejangan arteri dengan merelakskan salur-salur darah. Dalam erti kata lain, Vitamin C membantu mengurangkan pesakit kencing manis menghidap komplikasi-komplikasi lain seperti darah tinggi, komplikasi pada mata dan juga komplikasi pada saraf. Malah kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan stress pada saraf dan pengerasan arteri (atherosclerosis).

Boleh rujuk Vitamin C Shaklee di link SINI (sila klik).

B Complex

Vitamin B complex dapat membantu pengihidap diabetes daripada menghidap neuropathy, iaitu keadaan di mana keadaan gula yang tak terkawal dalam tubuh, yang boleh merosakkan sistem saraf. Bila mana keadaan gula yang tidak terkawal dan sentiasa tinggi dalam darah, radikal bebas akan semakin banyak terhasil. Radikal bebas ni boleh menyebabkan kerosakan sel-sel dalam badan dan boleh juga merosakkan organ. Biasanya bila seseorang itu kekurangan vitamin B complex, gula dalam darah akan naik dengan sangat mendadak selepas mengambil makanan. B complex yang mencukupi akan mengurangkan rasa nyeri dan nyilu pada saraf malah mengurangkan rasa kebas-kebas yang biasanya dihidap oleh pesakit diabetes. Malah, vitamin B complex yang mencukup membantu saraf berfungsi dengan baik, menggalakkan fungsi otak dan juga membantu badan mengawal paras gula dalam darah.

Boleh rujuk Vitamin B Complex Shaklee di link SINI (sila klik).

>

Atau anda merasakan ia terlalu banyak? Mudah sahaja. Simplekan dengan hanya pengambilan Shaklee VIVIX untuk kawal kencing manis anda tanpa perlu menelan terlalu banyak pil!! Ianya mudah, ringkas dan tak menyusahkan. Lebih-lebih lagi untuk ibu-bapa kita yang dikasihi. Kasihan mereka kalau perlu telan banyak sangat pil. Harganya memang mahal sikit, tapi amat-amat berbaloi! hubungi saya untuk konsultansi harga.

>

vivix 6

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

 

Daftar ahli Shaklee

>

 

error: Content is protected !!