Vitamin Ibu Hamil

Vitamin Ibu Hamil

Makan makanan yang berkhasiat semestinya adalah yang terbaik. Tak kiralah sama ada kita hamil mahupun tidak. Tapi ibu hamil tentulah lebih-lebih lagi perlukan makanan berkhasiat. So apa pulak keperluan vitamin ibu hamil? Tujuannya adalah suapaya ia dapat melengkapkan lagi nutrisi makanan harian ibu hamil yang mana-mana terkurang tu. Maklumlah manusia, tak perfectly kira berapa kuantiti nutrisi yang masuk. Malah, masa dah masuk pon ada jugak kemungkinan nutrisi tu tak diserap badan.

Biasanya Doktor akan membekalkan Asid Folik, Zat Besi dan juga Kalsium kepada ibu-ibu hamil.

Asid folik membantu mengurangkan risiko neural tube defect (NTD), iaitu kecacatan saraf tunjang sehingga ke pembentukan otak.

Vitamin Ibu Hamil vitamin ibu hamil Vitamin Ibu Hamil NTD

Contoh kecacatan NTD disebabkan kekurangan asid folik. 

>

Biasanya NTD terbentuk dalam 28 hari selepas persenyawaan berlaku. Masa ni kebanyakan wanita sendiri tak tahu yang mereka sudahpun hamil. Lebih-lebih lagi pada kehamilan yang tidak dirancang. Sebab itulah, sesiapa wanita yang ingin hamil dinasihatkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 400 mcg asid folik setiap hari. Dan diteruskan sehingga sekurang-kurangnya sehingga usia bayi dalam kandungan mencecah 12 minggu.

Bagi wanita yang pernah mempunyai sejarah melahirkan bayi NTD pula, pengambilan asid folik seharusnya ditingkatkan sehingga 4000 mcg sehari, sebulan sebelum ingin merancang hamil dan diteruskan sepanjang tempoh trimester pertama.

Makanan yang kaya dengan asid folik adlaah sayur-sayuran berdaun hijau, kekacang, dan buah-buahan citrus. Meskipun dah makan semua tu, disarankan juga mengambil tambahan asid folik sebagai back up ya.

Kalsium amatlah penting untuk ibu hamil. Kalsium yang mencukupi boleh membantu si ibu dari kehilangan kepadatan tulang, sebab bayi dalam kandungan menyerap kalsium untuk pembentukan tulang mereka. Oh, risaunya osteoporosis di kemudian hari. Sangat bahaya.

Zat besi pula amat penting untuk pembentukan hemoglobin dalam darah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh si ibu dan bayi yang dikandung. Kebanyakan ibu hamil biasanya mengalami masalah HB yang terlalu rendah. Tambahan zat besi amat penting untuk membantu masalah ini.

So, dalam mencari vitamin ibu hamil, sedikit sebanyak kena ambil tau tentang minimum dosage yang diperlukan ya. Berikut adalah dosage yang diperlukan oleh ibu hamil

  • 400 mcg asid folik (folate)
  • 400 IU vitamin D
  • 200 ke 300 mg kalsium
  • 70 mg vitamin C
  • 3 mg thiamine
  • 2 mg riboflavin
  • 20 mg niacin
  • 6 mcg vitamin B12
  • 10 mg vitamin E
  • 15 mg zinc
  • 17 mg iron

Dalam sesetengah kes, ada kemungkinan doktor akan menyuruh penambahan certain dosage of the vitamins, bergantung kepada keadaan ibu yang hamil tersebut. Maklumlah, setiap badan juga berbeza.

Sekiranya vitamin ibu hamil menyebabkan ibu hamil mengalami alahan yang teruk, mungkin jenis vitamin perlu ditukar. Sama ada berbentuk cecair, atau pun pil.

Shaklee insyaAllah mengandungi semua keperluan vitamin ibu hamil yang diperlukan. Nak bentuk pil pon ade, nak bentuk diminum juga ada.

Disahkan halal dan diiktiraf KKM dan badan Islam disahkan JAKIM. Cubalah. Pasti tak menyesal 8) vitamin ibu hamil Vitamin Ibu Hamil icon cool Kami di Shaklee Malaysia dah pun 20 tahun (dan 50 tahun worlwide) memberikan pilihan terbaik untuk Ibu Mengandung. Bacaan lanjut tentang Shaklee dan Ibu Mengandung boleh didapati di link di bawah ini.

<

Senarai Vitamin yang Perlu Diambil oleh Ibu Hamil / Ibu Mengandung 

Set Mengandung Shaklee – Terbaik Buat Ibu Mengandung

Tabiat Pemakanan yang Baik Buat Ibu Mengandung

Vitamin Paling Diperlukan Untuk Ibu Hamil/ Mengandung

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

<

Vitamin Ibu Hamil vitamin ibu hamil Vitamin Ibu Hamil SET 2520J  2520trimester 2520ii

<

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas

Emel: ibucergas@gmail.com

Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: