Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin

Selepas bersalin, siapa kata ibu bersalin ni seronok banget dapat cuti 2 bulan (atau 3 bulan tu)? Siapa kata?? :evil: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon evil. Busy amat weyh. Penat sangat-sangat. Jangan ingat ibu bersalin dok rilek2 jek kat rumah goyang kaki ya. Especially bos-bos yang jenis seksis ni. Menyampah mak. Kihkihkih. Cuba bagi dia rasa bersalin jap. Mesti dia tobat tak nak bersalin dah. Kalau tak, masakan ibu bersalin yang meninggal 40 hari selepas bersalin masih dikira mati syahid? Ye dak? :mrgreen: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon mrgreen

Tempoh berpantang sangat penting untuk ibu berehat. Masa ni, kene batulkan balik urat-urat yang putus masa bersalin tu. Sakit woo bersalin. Siapa yang amik epidural tu pon rasa sakit gak nak jaga after bersalin. Kehkehkeh.

  • Berurut
  • Bertungku
  • Betangas
  • Menyusukan Bayi

Itu tugas utama masa luka belum baik. Lepas 2 minggu, insyaAllah bila luka dah baik pula, tugasan bertambah.

  • Basuh berak baby (anggaran 10 kali sehari ya tuan2)
  • Menyusukan Bayi
  • Basuh baju
  • Mandikan bayi
  • Perah susu buat stok bila nak kerja ( 2-3 jam sekali kena perah susu)
  • Basuh botol buat stok tadi
  • Susun stok susu
  • Susukan bayi lagi
  • Bayi berak lagi
  • Angkat baju bayi (basuh setiap hari) di ampaian
  • Lipat baju
  • Menyusukan Bayi
  • Menyusukan Bayi
  • Menyusukan Bayi

…….
…………
………………the list is going on and on and on.. walaweh..

SIAPA KATA TAK PENAT! 

Haa.. nanti ada suara sumbang dok kata “Kalau tak nak penat, jangan jadi mak la wei”

Aku luku pala dia kang.. Grrr…:evil: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon evil

Bukan nak mengeluh ke apa. Tapi ia sekadar peringatan buat suami, betapa si isteri terkadang perlukan rehat. So, harap suami memahami ya, dan support lah isteri-isteri anda yang baru bersalin. Heheheh. :mrgreen: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon mrgreen

Okeh, done membebel. Sekarang saya kongsikan Tips untuk Hilangkan Keletihan Selepas bersalin. Bila bayi kecil baru lahir ni, ada kalanya selang sejam dia akan bangun. Berakla, kencinglah, laparlah. Lebih-lebih lagi jika menyusu susu ibu sebab susu ibu sangat mudah dihadam. So, baby lebih kerap menyusu. Tinggallah si ibu hanya 2, 3 jam je tidur sepanjang hari. Jika tak biasa, memang mata lebam kalah lah si panda. Hehe.

  1. Maka, tak salah kalau ibu bersalin just rilek jek golek2 atas katil, susukan bayi sekerap mungkin mengikut demand bayi. Susukan berbaring, nak take nap dengan bayi bila-bila masa pun tak pe ya. Tak perlu rasa serba salah. Sila abaikan rumah yang bersepah. Biar orang lain buat semua tu. Tak pon, ambil penjaga pantang untuk hari-hari pertama selepas bersalin (semasa luka masih belum sembuh). Ia amat membantu.
  2. Tutup mata anda dan berehat. Tak payah la dok kalut fikir pasal bil-bil, rumah, sekolah, atau apa-apa pun. Habiskan je masa dengan menghayati detik-detik dengan bayi manis di tangan anda. Oh ya. Abaikan juga mulut-mulut sumbang yang dok perli “Eh, orang pantang tak boleh asyik tidur je”. Ni nak marah ni.. abes, orang pantang kena basuh periuk belanga ke?? (pengalaman sendiri). Ku cili mulut tu kang :mrgreen: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon mrgreen. Dok sedap jek nak komen itu ini. Grr..
  3. Take your sweet time mandi manda dengan puas. Yang ni memang feveret saya. Dengan air panas yang mencurah ke kepala, turun ke badan menguruti badan yang masih sakit-sakit kesan bersalin, memang amat melegakan. Serasa seakan terapi sauna beb. Kalau cukup kaya tu, kot la ada jakuzi.. haa, pi la berurut jakuzi dengan air panas. Memang hilang stress dan sakit kepala dan badan. Masyuk sekali!! 10 minit sehari pon cukup selesa! :lol: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon lol
  4. Ambil lah udara segar di luar rumah barang 10 – 20 minit. Ia boleh melegakan anda. Eh, siang-siang tau. Malam toksah la. Kang nanti ada orang bebel “Awak tu masih dalam hari, buat pe keluar2 rumah malam-malam!”. Kihkihkih.
  5. Jangan gatei dok mengira atau track berapa jam malam anda tidur. Ia lebih membuatkan anda berasa lebih letih. Hehe. Just laluinya dengan tabah ya kalian. Hohoho.
  6. Tak payah lah bukak emel syarikat (jika ibu bersalin tu bekerja). Buat stress jek. Kihkihkih. Paling rajin pon, at least bagi la badan dah sihat sikit, barulah bersedia untuk hadapi stress yang itu ya :mrgreen: {focus_keyword} Tips Hilangkan Keletihan Selepas Bersalin icon mrgreen
  7. Last sekali, makan lah vitamin ibu bersalin untuk cepat pulihkan tenaga dan pulihkan luka-luka bersalin dengan cepat (sempat lagi promote). Hakhakhak.

Jom baca semua yang anda perlu tahu tentang Set Shaklee Selepas Bersalin (KLIK SINI)

<

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA RUNCIT (RETAIL) SHAKLEE

>

Nama: Mama Iman @ Farha @ IbuCergas
Emel: ibucergas@gmail.com
Phone/message/wassap: 013-3355598

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: