Perlu Ke Makan Vitamin dan Supplement?

Soalan ni memang akan jadi perdebatan dari ramai orang yang berselisih pendapat dan juga ideology. Tetapi kenyataannya adalah, terlalu banyak antara kita yang sendiri pon tak nak mengaku dan in denial bahawa sebenarnya tak mampu pon dan tak dapat pon nutrisi yang betul-betul seimbang. Ya mungkin kita “rasa” macam dah cukup baik dah makan berkhasiat. Dan ada yang cukup yakin yang makanan yang kita ambil ni betul-betul sangat bagus dah untuk badan. Tapi sejauh mana keyakinan kita? Sebab badan kita tak ade pon skala yang boleh tunjukkan sama ada kita cukup nutrisi seimbang atau pon tidak. Betul tak?

Tapi, kita sendiri boleh menilai diri kita di tahap mana. Badan kita sendiri tak mampu menipu bila mana satu persatu kesan kekurangan nutrisi mula ditunjukkan. Ok takpe, kita cerita dulu sebenarnya siapa jek golongan yang berisiko tinggi untuk kekurangan nutrisi.

Golongan Yang Kemungkinan Kekurangan Nutrisi

  • Orang tua yang kurang selera makan (disebabkan kadar penyerapan makanan yang sudah lemah)
  • Mereka yang terlalu sibuk dan sangat aktif sehingga tidak menitik beratkan tentang pemakanan sihat
  • Mereka yang kerap stress (stress boleh mengundang pelbagai penyakit)
  • Mereka yang terpaksa melalui diet yang ketat dan terbatas (mungkin disebabkan penyakit)
  • Mereka yang mengidap allergic dan alahan pada mana-mana makanan
  • Mereka yang kerap sangat letih
  • Perokok
  • Mereka yang sering kali minum minuman beralkohol
  • Vegetarian
  • Mereka yang sering terdedah kepada pencemaran alam sekitar mahupun tempat kerja yang terdedah dengan pencemaran

Agak-agak kita tersenarai tak dalam list di atas.

Kenapa Sebenarnya Kita Memerlukan Vitamin?

Vitamin sebenarnya bukanlah pengganti makanan (seperti mana yang sering orang salah paham). Vitamin sebenarnya adalah nutrisi yang ditambah ke dalam badan kita untuk hanya TOPUP mana-mana nutrisi yang badan kita tak cukup. Ia membantu untuk mengurangkan kebarangkalian tubuh kita kekurangan nutrisi dan menjadi tua dengan lebih cepat. Sekiranya kita YAKIN ( read as; TERLALU YAKIN) yang kita cukup segala nutrisi setiap hari, dan kita jarang jatuh sakit dan lambat menjadi tua, sayajuga percaya yang kita tak kan perlukan vitamin. Malangnya, memang REALITINYA kebanyakan kita (majoriti) sangatlah tidak menitik beratkan diet makanan yang betul-betul sihat.

Vitamin hanyalah tambahan nutrisi untuk TOPUP mana-mana nutrisi yang berkemungkinan besar tubuh kita tak dapat menyerap dengan baik disebabkan banyak factor sekeliling untuk memastikan tubuh kita betul-betul menerima nutrisi optimum yang diperlukan untuk kekal sihat

Tanpa kita sedari, terdapat juga sumber vitamin dan nutrient yang sangat membantu tubuh untuk berfungsi dengan lebih baik. Sebagai contoh, nutrisi yang boleh meningkat immune system tubuh, untuk detox usus dan system penghadaman, untuk mempercepatkan pemulihan luka, untuk membantu menyokong sendi dan tulang. Tidak salah mengambil nutrisi tambahan jika ia sangat-sangat membantu betul tak?

Macam Mana Kita Nak Tau Samaada Kita Cukup Nutrisi Atau Tidak?

Tanay kepada diri sendiri. Jika kita betul-betul cukup nutrisi, masakan doctor memberikan extra supplement dan vitamin bila kita mengandung? Itu salah satu contoh yang paling mudah kita lihat. 

{focus_keyword} Perlu Ke Makan Vitamin dan Supplement? Dr Hamid Arshat   Set Bersalin Shaklee Terbaik 2

Contoh lain, katakn kita cukup nutrisi, cukup dah kiraan nutrisi harian. Tetapi, jerawat tetap jugak tak baik-baik. Walhal makan banyak sayur dan buah dah. Mungkinkah sumber makanan kita tu pulak cukup serba serbi dari segi kualitinya? Ia juga suatu kebarangkalian yang tak pasti. Maka, tidak salah sekiranya mengambil supplement dan vitamin sekiranya ia benar-benar membantu.

Tepuk dada, tanya badan. Semoga kita sentiasa sihat selalu, insyaAllah.

>

>

>

 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee {focus_keyword} Perlu Ke Makan Vitamin dan Supplement? Daftar ahli Shaklee

>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: