10 Kelebihan Teh Hijau Yang Terlalu Istimewa

Caffein Yang Lebih Baik Untuk Ibu Menyusu

Ibu menyusu sering kali risau nak minum kopi. Selalu sangat rasa was-was minum kopi ni ade side effect tak pada susu ibu. Nanti baby akan jadi cranky tak. Minum kopi ni nanti baby susah nak tidur tak. Macam-macam yang akan difikirkan kalau nak minum kopi ni. Lagi-lagi la ibu yang pertama kali melahirkan anak. lagi-lagi lah pulak ibu yang sebelum pregnant ni memang hantu kopi.

Minum kopi setiap pagi seakan-akan satu kenikmatan yang sukar sangat nak bendung. Seakan takkan lengkap sehari tanpa kopi. Rasa lemau semacam. Siapa ade yang sakit kepala tau kalau tak minum kopi.

Caffeine dalam kopi bagus sebenarnya untuk stimulate fungsi otak, meningkatkan mood yang baik dan meningkatkan memori [1]. Tapi disebabkan memilih untuk lebih selamat dan mengurangkan ketagihan terhadap kopi sintetik yang banyak ada di pasaran, saya kini beralih kepada Energy Tea Mix Cinch Shaklee. Serios ia sangat sedap dan diyakini selamat.

Teh ini mengandungi Teh Hijau, Teh Putih dan Rooiboos Tea (Teh Merah). Untuk Teh hijau sahaja, kebaikannya pon dah panjang berjela-jela. Jom tgk 10 manfaat utama Teh Hijau yang ada dalam Energy Tea Mix Cinch Shaklee.

10 Kelebihan Teh Hijau (Green Tea)

Teh Hijau adalah minuman terbaik di dunia. Ia sangat kaya dengan antioksidan dan kaya dengan nutrient untuk tubuh badan. Termasuklah meningkatkan fungsi otak, mengurangkan risiko kanser. Di bawah ini adalah 10 lagi kebaikan teh hijau;

  1. Teh hijau kaya dengan polyphenols seperti flavonoids and catechins yang merupakan antioksidan kuat[2].
  2. Bahan dalam Teh hijau menjadikan otak berfungsi dengan lebih baik. Bukan setakat jadikan segarkan mata, tapi boleh jadikan diri lebih bijak.
  3. Teh Hijau mengandungi kurang caffeine berbanding coffee biasa, tapi effect caffeine dalam teh hijau jauh lebih baik. Teh Hijau juga mengandungi amino acid L-theanine yang sangat bagus untuk meningkatkan fungsi otak [3,4,5].
  4. The Hijau meningkatkan pembakaran lemak dan meningkatkan performance dan prestasi fizikal. Ia juga bukan sekadar meningkatkan kadar metabolism badan, malah mengoptimumkan penggunaaan tenaga badan sehingga 4 % lebih tinggi [6,7,8]
  5. Antioksidan yang sangat banyak dalam Teh Hijau membantu mengurangkan risiko untuk sel kanser menjadi aktif [9].
  6. Kompaun di dalam Teh Hijau banyak membantu mengurangkan risiko Alzheimer’s and Parkinson’s yang merupakan masalah disebabkan oleh neurodegenerative disorders [10, 11, 12].
  7. Bahan catachins dalam Teh Hijau dapat membantu menghalang pembentukan bakteria dan virus. Ini mengurangkan risiko jangkitan dan memperbaiki kesihatan gigi dan mengurangkan bau mulut busuk [13,14,15,16]. Sebab tu banyak extract Teh Hijau diguna pakai dalam membuat Chewing Gum.
  8. Terdapat ujian yang menunjukkan bahawa teh Hijau dapat mengurangkan kadar gula dalam darah. Ia juga mampu mengurangkan risiko untuk mendapat Diabetes Jenis II untuk jika diminum dalam jangka masa ynag panjang [17,18, 19].
  9. Teh Hijau mampu mengurangkan kolsterol jahat LDL. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa peminum teh hijau kurang berisiko untuk mendapat sakit jantung [20, 21, 22].
  10. terdapat juga kajian di Jepun siapa yang sangat rajin minum Teh Hijau, umurnya lebih panjang[23]. Heheheheh.

Sejak saya diberitahu bahawa banyak kopi murah-murah di pasaran tu adalah kopi campuran yang bukan-bukan dan juga kopi sintetik yang bukan pun kopi sebenar, saya jadi takut. Sekarang ni, memang seram nak ambil kopi murah-murah. Patutlah juga kopi yang terbaik biasanya mahal-mahal belaka. Sebab itu adalah kopi sebenar yang kaya dengan antioksidan.

Selamat bercaffein. Dan pilih la caffein terbaik.

{focus_keyword} 10 Kelebihan Teh Hijau Yang Terlalu Istimewa 10352973 704885976214195 1706737018768291168 n

JK Niaga Beli Sekarang {focus_keyword} 10 Kelebihan Teh Hijau Yang Terlalu Istimewa JK Niaga Beli Sekarang

Rujukan

[1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x/full

[2] http://europepmc.org/abstract/MED/8617188

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328

[5] https://www.jstage.jst.go.jp/article/jphs/105/2/105_2_211/_article

[6] http://ajpregu.physiology.org/content/292/1/R77

[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176615

[8] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10584049

[9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1850635/

[10] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15350981

[11] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19040558

[12] http://link.springer.com/article/10.2165/00002512-200320100-00001

[13] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1472-765X.1989.tb00255.x/abstract

[14] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389172300800389

[15] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18388413

[16] http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=JP9202479

[17] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618952

[18] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803878

[19] http://nutrition.highwire.org/content/138/8/1584S.full

[20] http://jn.nutrition.org/content/138/8/1548S.short

[21] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021915099002397

[22] http://aje.oxfordjournals.org/content/154/6/495

[23] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279709001653

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: