Ramai yang bertanya bagaimana saya dahulu boleh berjaya menyusukan anak saya sehingga 2 tahun lamanya. Bagaimana saya dapat konsisten dengan hasil perahan yang banyak. Bagaimana saya mendisiplinkan diri mengepam mengikut jadual perahan/pam susu ibu dan merekod waktu dan berapa hasil perahan saya setiap hari. Malah ada yang menyangka saya mempunyai susu yang banyak sedari awal lagi.

Saya bermula dengan 0 oz, saya pernah beri anak saya susu tepung, dan saya pernah berjaya memeras susu sehingga 30 oz sehari. Rahsia penyusuan susu ibu ni akan saya kongsikan di sini.

Saya pernah ceritakan mengenai jadual perahan/pam susu ibu saya DI SINI.

Saya pernah ceritakan masalah dan cabaran penyusuan saya ibu saya  DI SINI.

Saya pernah ceritakan macam mana saya tangani masalah penyusuan susu ibu saya DI SINI.

Saya juga pernah ceritakan bagaimana pengurusan stok susu ibu saya DI SINI dan DI SINI.

Di sini saya ingin ringkaskan bagaimana jadual perahan/pam susu ibu saya sehingga saya dapat menghasilkan 30 oz susu sehari bermula dari 0 oz.

 

Kenangan Lama Bersama Iman

 >

>

Jadual Pam Susu Hari Tidak Bekerja - SABTU
Waktu Breast Kiri Breast Kanan
8.30 Pagi Pam Sehingga Habis Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Siang
2.30 Petang Pam Sehingga Habis Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Siang
8.30 Malam Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam Pam Sehingga Habis
2.30 Pagi Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam Pam Sehingga Habis

 

Jadual Pam Susu Hari Tidak Bekerja - AHAD
Waktu Breast Kiri Breast Kanan
8.30 Pagi Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Siang Pam Sehingga Habis
2.30 Petang Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Siang Pam Sehingga Habis
8.30 Malam Pam Sehingga Habis Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam
2.30 Pagi Pam Sehingga Habis Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam

 

Jadual Pam Susu Hati Bekerja - DAY 1
Waktu Breast Kiri Breast Kanan
8.30 Pagi Pam Sehingga Habis (Double Pumping) Pam Sehingga Habis  (Double Pumping)
2.30 Petang Pam Sehingga Habis (Double Pumping) Pam Sehingga Habis (Double Pumping)
8.30 Malam Pam Sehingga Habis Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam
2.30 Pagi Pam Sehingga Habis Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam

 

Jadual Pam Susu Hati Bekerja - DAY 2
Waktu Breast Kiri Breast Kanan
8.30 Pagi Pam Sehingga Habis (Double Pumping) Pam Sehingga Habis  (Double Pumping)
2.30 Petang Pam Sehingga Habis (Double Pumping) Pam Sehingga Habis (Double Pumping)
8.30 Malam Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam Pam Sehingga Habis
2.30 Pagi Direct Feeding Mengikut Kemahuan Bayi Sepanjang Malam Pam Sehingga Habis

 

Faham kan? Kesimpulannya, sehari hanya sebelah breast dipam, tapi diselang selikan dengan esok hari. Ada yang seanjang hari sebelah breast direct feeding sahaja, sebelah breast pam sahaja. Dengan cara ini, kedua-dua breast dapat distimulate dan kedua-dua breast dapat juga dipam dan ibu dapat membuat dan mengumpul stok susu ibu. Jadi, dapatlah kedua2 belah breast sama adil dan saksama bekerja, dan berehat. Hehe. Ramai yang saya dah consult dengan jadual perahan/pam susu ibu ini. InsyaAllah berkesan asalkan ianya dilakukan dengan konsisten.

Ingin Set Shaklee Penyusuan Susu Ibu boleh rujuk DI SINI

Ingin Pam Susu / Breastpump yang membantu anda mengumpul Stok Susu Ibu DI SINI

 

 

 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

 

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA

 >

Nama: Mama Iman @ IbuCergas; ID Shaklee: 854292; Emel: ibucergas@gmail.com; Phone: 013-3355598

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

  1. linda says:

    Salam…saya confuse….masa pam sblh kiri saja..kanan bfeed saja..inbbetween masa mengepam tak tukar ke kiri dgn kanan?

    1. admin <span itemscope= " class="avatar avatar-32 wp-user-avatar wp-user-avatar-32 alignnone photo" /> admin says:

      Aah x tukar. Sebab yang pam tu nak buat stok. Tujuan kite tukar kiri kanan tu untuk kite kosongkan breast dan stimulate both breast. Sbb tu saya buat jadual tu bergilir2 supaya both breast stimulate by baby dan dikosongkan pam :)

  2. suraya says:

    erm…mcm mana kalau guna single pumping masa di pejabat?

Previous post:

Next post: