Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi bengkak 2Btonsil 2Bbengkak

Apa Itu Bengkak Tonsil (Tonsilitis)?

Tonsil tu sebenarnya adalah 2 nodus limfa yang ada dalam mulut, di bahagian belakang tekak kita. Fungsi tonsil ni sebenarnya untuk menghalang bakteria dalam tubuh badan kita. Tetapi bila tonsil ni sendiri dijangkiti kuman, ia dipanggil sebagai tonsilitis dan paling ketara ia akan bengkak dan merah. Sebab itu lah bila kita demam atau selsema, doktor akan suruh kita buka mulut dan cek dulu tonsil kita sama ada bengkak atau merah.

Tonsilitis boleh jadi pada sesiapa sahaja tak kira umur dan jantina. Simptom paling ketara adalah gatal di tekak, pedih dan sakit tekak, dan juga demam. Tonsil sebenarnya tak bahaya sebab ia menunjukkan sistem immune badan kita sedang berfungsi dengan baik. Biasanya, bila badan kita sihat, tonsilitis akan hilang selepas beberapa hari. Tapi, lain ceritanya bila selalu sangat terkena tonsilitis. Sebab ia bermaksud immune badan kita lemah sehingga asyik diserang penyakit.

tonsil bengkak tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi gambar 2Btonsil 2Bbengkak

<

Punca Tonsil Bengkak

Tonsil menghasilkan sel darah putih yang manbantu badan kita melawan jangkitan kuman, virus dan bakteria yang masuk melalui mulut. Disebabkan itu jugalah, tonsil juga mudah dijangkiti juga. Biasanya tonsil kanak-kanak berlaku sebab berjangkit dengan kawan-kawan di sekolah dan persekitaran. Tonsil pada orang dewasa pula biasanya disebabkan oleh sistem imun badan sendiri yang memang sedia lemah.

<
Simptom dan Tanda-tanda Tonsil Bengkak adalah:

  1. Sakit tekak,
  2. Tonsil yang membengkak dan merah
  3. Sakit apabila mahu menelan
  4. Disertai demam jika badan tak tahan sakit
  5. Batuk
  6. Sakit Kepala
  7. Selalu cepat letih dan penat
  8. Menggigil (sebab badan sakit dan tak selesa)

<
Simptom Tonsil Parah dan Kronik pula adalah:

  1. Keluar tompok putih atau kuning atau putih pada tonsil
  2. Bengkak pada kelenjar sekitar leher
  3. Turun berat badan
  4. Semakin sukar menelan makanan dan minuman
  5. Loya
  6. Letih berpanjangan
  7. Sakit Perut
  8. Muntah
  9. Nafas berbau
  10. Sukar membuka mulut
  11. Hilang selera makan
  12. Suara bertukar
  13. Berhenti bernafas ketika tidur (Sleep Apnea)

<

Rawatan Untuk Tonsil

Tonsil bengkak yang biasa (tidak serious) biasanya hanya akan diberikan antibiotik untuk melawan jangkitan bakteria. Jadi, bila doktor suruh makan ubat antibiotik tu, kenalah wajib habiskan. Kalau tak, memang tonsilitis mudah datang balik. Tetapi untuk tonsilitis yang serious sehinggakan apa ubat pun dah tak jalan, biasanya doktor akan mencadangkan supaya pembedahan membuang tonsil dilakukan. Pembedahan itu dinamakan sebagai Tonsillectomy.

<

Cara Mengelakkan Tonsilitis daripada Berulang

Cara yang paling baik untuk mengelakkan tonsil adalah dengan elakkan diri dari jangkitan kuman, bakteria dan virus. Sebab itulah kita sangat disarankan untuk basuh tangan dengan kerap, tidak berkongsi pinggan dan peralatan makanan dengan orang lain, dan juga menggunakan tisu dan sapu tangan sekiranya ingin batuk atau bersin. Tonsilitis sebenarnya sangat berjangkit. Jadi, kalau ada kawan atau saudara yang sedang batuk dan sakit, berhati-hati dan kekalkan jarak.

>

Testimonial Tonsil Bengkak Hilang Dengan Set Tonsil Shaklee:

Berikut adalah beberapa testimonial customer yang ternyata amat erpuas hati dengan keberkesanan antibiotik semulajadi, iaitu menggunakan Garlic Complex Shaklee. Oh sudah tentulah bagi mereka yang rajin, kunyah sendiri bawang putih (kalau lalu lah… hehehehhe :lol: tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi icon lol). Untuk saya yang tak lalu ni, memang Garlic Complex Shaklee ni menjadi penyelamat saya.

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 2015 02 03 2B19

 

 

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 2015 02 03 2B19

 

 

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi 2015 02 03 2B19

 

tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi shaklee 2Btonsil 2Bbengkak

logo-whatsapp_600x184 tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi logo whatsapp

Cara Mengelakkan Tonsilitis Daripada Dibedah @ Dibuang

Tonsillectomy adalah pembedahan membuang tonsil. Biasanya doktor akan suggest supaya tonsil ni dibuang bila ia dah pun menyebabkan masalah pernafasan (susah bernafas) dan juga tidur berdengkur. Lebih teruk lagi kalau sampai boleh jadi Sleep Apnea iaitu berhenti bernafas sewaktu tidur. Malah, nafas juga akan berbau sangat busuk jika tonsil dibiarkan.

shaklee elakkan tonsil dibedan dibuang cara elakkan bedah tonsil tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi shaklee untuk elakkan tonsil dibedah dibuang

<

ubat tonsil untuk kanak-kanak tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi ubat tonsil untuk kanak kanak

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

logo-whatsapp_600x184 tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi logo whatsapp

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee tonsil Derita Sakit Bengkak Tonsil Dan Ubat Sakit Tonsil Semulajadi Daftar ahli Shaklee

>

 

5 comments

    1. kalau memang bengkak teruk sampai ganggu pernafasan, memang kene operate.
      kalau rasa nak long term baik, tingkatkan imun sistem =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: