Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!!

Ngeri kan kalau cerita pasal diet. Sebab memang bukan senang nak diet. Yang pelikny, kita gain berat selama bertahun-tahun dan berbulan-bulan:mrgreen: cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon mrgreen. Tapi ironinya kalau boleh nak turun berat tu sekelip mata, TANPA DIET pulak tu?? 8O cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon eek Heheheh. Takpe, jom kita tengok apa cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet jom!

Pilihan Makanan Yang Betul Ketika Berdiet – Tanpa Berlapar!

Makan dengan perlahan-lahan.

Hehehe. Makan perlahan-lahan, dan bukan gelojoh. Makan dan kunyah sehingga makanan tu hancur. Dahulu kononnya makan hendaklah sehingga 40 kunyah kera aia kononnya sunnah Nabi Muhammad SAW. Namun sebenarnya tiada hadis shahhih mengenai perkara ini. Nak senang macam ni, allocatekan masa lebih kurang 20 minit untuk setiap meal. Maksudnya 20 minit sarapan, 20 minit makan tengah hari, 20 minit makan malam. Makan sikit-sikit dan enjoy setiap butir makanan tu. Heheheheh. Dengan cara ini, kita dapat trigger hormon badan kita untuk beritahu badan kita baha kita dah kenyang. Kita juga dapat menikmati makanan tu dengan sungguh-sungguh setiap rasanya. Sebab tu juga kita dianjurkan supaya jangan sampai perut lapar betul, sebab bila lapar sangat, kita akan rasa nak gelojoh makan.

<
Perbanyakkan Makan Sayur dan Buah-buahan

Pelbagaikan jenis sayur untuk dimakan. Jangan sediakan 1 jenis jek. Sebab bila ada banyak pilihan, kita rasa macam nak cuba rasa yang lain-lain. Lagipun, sayur mengandungi lebih banyak air, dan kaya dengan serat. Maka, ia menjadikan perut rasa lebih kenyang cepat dan semestinya kalori sayur adalah kecil. Dan kalau boleh hidanglah sayur tanpa dressing yang high kalori macam mayonese atau butter ya.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet 1

<
Mulakan Menu Dengan Hidangan Bersup

Sebab kalau makan sup, kita akan kenyang dulu dan kalorinya rendah berbanding menu sajian utama. Tapi bukan sup jenis krim ya!! Bukan macam sup di pizza hut tu. Bukan juga sup yang pakai susu atau krim. Apa yang dimaksudkan kat sini adalah sup macam sup sayur, atau sup tauhu. Hehehe:D cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon biggrin.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet 2

<
Gantikan Karboidrat Ringkas dengan Whole Grain

Whole grin atau karbohidrat komplex boleh didapati dari brown rice, oats, barley, dan gandum penuh. Sebabnya karbohidrat komplex mempunyai index glisemik yang ringkas. Ia mudah diurai menjadi tenaga berbanding karbohidrat ringkas. Elakkan karbohidrat ringkas seperti gula putih, tepung putih dan nasi putih.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet 3

<
Kurangkan Minuman Bergula

Minuman soda bikarbonat sepatutnya memang tak patut ada langsung dalam diet harian. Bayangkanlah 1 tin minuman soda tu ade 10 sudu teh gula. Baik lagi minum sirap bancuh sendiri, gula pon tak sebanyak tu. Heheheh:roll: cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon rolleyes.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet 4

>
Minum Air Teh Hijau

Air teh hijau boeh meningkatkan kadar metabolisma, sebab mengandungi phytochemical yang dipanggil sebagai catechins. Teh Hijau tanpa gula adalah sangat baik kerana ia kosong kalori.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet 6

>
Masak sendiri di Rumah

Biasanya kalau kita perhatikan, orang yang berjaya kuruskan badan daripada bersaiz besar merupakan orang yang disipling untuk masak sendiri di rumah. Cubalah masak sekurang-kurangnya 5 kali seminggu. Masak ringkas-ringkas pon tak apa. Contohnya masak ayam bakar ke, ikan bakar ke, yang simple-simple sudah. heheehh:mrgreen: cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon mrgreen.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! depression 2

<
Pilih pinggan yang kecik.

Sebabnya bila pinggan besar kita rasa selagi tak penuh pinggan tu, rasa nak ambil lagi banyak makanan. Heheeh. Percaya atau tak, dengan cara ni sebenanrnya paing-paling koman pon boleh turun 5 – 10 kilo setahun tau (kalau buat konsisten la):mrgreen: cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon mrgreen.

Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet 5

>

So, macam mana? Easy said than done? Apa kata kita mulakan sekarang bersama-sama :D cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! icon biggrin

>

>

>

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee cara menurunkan berat badan tanpa perlu berdiet Cara Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet!! Daftar ahli Shaklee

>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: