kesan gelgata yang teruk

Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives

Anda mencari Cara Hilangkan Gegata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives?

Cara Hilangkan Gelgata (Gegata), Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives gegata

Contoh Gambar Gegata, Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives (gambar dari Google)

<

Cara Hilangkan Gelgata (Gegata), Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives gegataa

Lagi Contoh Gambar Gegata atau Gelgata (gambar dari Google)

>

Dahulu saya hampir buntu bila mengalami keadaan ini. Tersangat gatal dan merenyam, malah ianya merebak apabila digaru. Kawasan yang gatal tu bila digaru akan semakin membesar dan mengembang serta timbul berbanding kulit yang normal. Dahulu saya tidak pernah mengalami masalah seperti ini. Pada umur 21 tahun bila mana saya mula mempunyai seorang roomate yang agak pengotor, barulah badan saya seolah-olah trigger dengan kekotoran sehingga tak tertahan langsung dengan hama dan habuk. Lantas badan saya menjadi allergik kepada kotor, hama atau habuk.

<

Bila mana saya duduk atas karpet atau kerusi lama yang berhabuk, nescaya badan saya akan terlalu bertindak-balas dengan kotoran dan membuatkan saya menjadi terlalu gatal dan mula timbul Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives ini. Bila mana muncul keadaan ini, ia adalah sebenarnya tindakan semulajadi biologi badan kita bila allergik terhadap sesuatu. Biasanya bila sistem immune meningkat, keadaan ini akan hilang. Dan bila bercakap pasal immune sistem, kadang kala immune sistem kita merosot dan kadang-kala ia meningkat. Ia tidaklah bahaya biasanya, cuma ia terlalu gatal dan merenyam pedih macam terbakar panas sehingga kadang-kala memang sangat mengganggu tidur. 

<

Bahaya ke Gelgata ni ? 

Biasanya Gelgata atau Gegata ni boleh jadi dalam masa beberapa jam sebelum hilang. Kalau simptom yang kejap timbul kejap hilang, kurang 6 minggu, tu dipanggil sebagai Acute Hives, dan kalau lebih dari 6 minggu, ia dah dikira sebagai Chronic Hives.

>

Punca Gelgata Berlaku?

Seperti mana yang saya cakapkan tadi, ia boleh berlaku disebabkan oleh allergik, perubahan suhu sekitar (seperti mengembara ke tempat lain), stress dan juga infection. Dalam keadaan yang lebih teruk, kesan allergik boleh menyebabkan angioedema iaitu pembengkakan di bahagian mata, bibir, tangan, kaki mahupun tekak. Meskipun jarang berlaku, tetapi ia memang ada berlaku, ia juga pernah berlaku kepada saya.

<

kesan gelgata yang teruk cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives Angioedema deep skin swellingContoh angioedema akibat allergik (gambar dari Google). Seriously saya pernah mengalami keadaan ini selepas makan makanan laut di sebuah hotel di Sunway. Allergik saya trigger sehingga sebegini teruk.

>

Bagaimana Gelgata Terbentuk?

Seperti mana yang saya cakapkan tadi, gelgata terbentuk tubuh kita membebaskan histamine, iaitu compound dalam sistem immune kita yang bertindak balas dengan patogen atau allergen dan menyebabkan pembengkakan. Immune sistem dalam badan tersalah anggap bahawa allergen ini sebagai sesuatu yang bahaya. Maka ia bertindak untuk melindungi badan dengan melepaskan histamine dan beberapa compound lain ke dalam salur darah. Sebab tu biasanya siapa yang ade mild allergik, simptom awal die macam bersin ataupunn berhingus. Sebab itulah biasanya rawatan untuk allergik ni, doktor akan berikan anti-histamine.

<

Contoh allergen atau benda yang trigger allergik adalah:

  • makanan laut, protein seperti ikan, ayam, daging,
  • susu lembu, susu soya
  • kekacang
  • buah-buahan tertentu
  • ubat-ubatan (ada sesetenagh individu memang ada allergik ubat)
  • bulu binatang seperti kucing, anjing atau arnab atau apa sahaja binatang berbulu
  • pollen dari debunga dan tumbuhan
  • gigitan serangga dan bisa serangga

Menyentuh, menghidu atau makan benda yang boleh trigger allegik ini boleh menyebabkan anda tumbuh gelgata @ gegata. Tetapi gelgata juga boleh tumbuh atas sebab-sebab lain yang tak ade kaitan pun dengan allergen di atas, seperti;

  • jangkitan kuman termasuk demam (immune sistem merosot)
  • stress
  • terdedah kepada matahari atau panas
  • terdedah kepada cuaca sejuk
  • terdedah kepada bahan kimia
  • menggaru

<

Cara Rawatan 1 : Ubat Doktor Untuk Gelgata atau Hives 

Jika simptom adalah mild dan ringan, biasanya doktor tidak memberikan ubat sebab ia akan hilang sendiri. Adakalanya doktor akan mencadangkan anti-histamine supaya badan berhenti menghasilkan histamine. Untuk jenis gelgata yang serious, wajiblah anda berjumpa dengan doktor untuk rawatan yang betul. Sebab setiap individu mempunya sejarah allergen yang berbeza. Malah sekiranya terlampau serious sehingga sesak nafas, wajiblah ke bahagian Emergency di hospital.

Antihistamin yang doktor bagi pulak ada macam-macam jenis. Ada yang diambil secara oral, dan ada juga yang terus melalui suntikan (jika keadaan pesakit semakin serious). Tapi ia hanya bertindak sementara sahaja. Saya sendiri pernah mengambil 3 kali suntikan, tapi hanya bertahan selama 2 minggu dan dalam tempoh 24 jam selepas suntikan, saya tidak dibenarkan menyusukan bayi kerana ia mengandungi steroid.

Perlu diingatkan bahawa pengambilan steroid untuk jangka masa panjang memang sangat memudaratkan. Sebab itulah akhirnya saya berjaya menjumpai cara penyelesaian gegata ini melalui rawatan semulajadi yang lebih selamat; iaitu dengan meningkatkan sistem imun badan.

<

Cara Rawatan 2: Menghilangkan Gelgata Dengan Meningkatkan Sistem Imun Badan

Ada orang tak pernah kena pon gelgata. Kadang 40 tahun hidup tak pernah kena pon, pun boleh tiba-tiba kena. Memang ia sangat-sangat berkaitan dengan sistem imun badan kita. Tapi kebanyakan kita tak sedar bahawa makanan yang kita ambil tidak mampu lagi untuk melengkapkan nutrisi badan kita ke tahap optimum. Sebab itulah ada orang yang tak pernah kena allergik pon boleh tiba-tiba sahaja kena. Jangan terkejut.

Kekurangan Vitamin C dalam tubuh pun boleh menyebabkan badan kita lebih senang dijangkiti pelbagai jenis penyakit. Jika imun sistem dalam badan kita kuat, memang kita akan lebih kebal dan kuat menentang segala macam microbes, bacteria dan virus. Begitu juga dengan segala jenis alahan, termasuklah gelgata. Tapi Vitamin C sangat fragile dan cepat hilang. Lagi-lagi kalau merokok dan banyak terdedah kepada persekitaran yang tak bersih. Memang minimum yang diperlukan badan cuma 65 mg sehari. Tetapi, dek kerana persekitaran kita sekarang dah tak sama dengan dulu, kita memerlukan lebih dari 500 mg sehari. Maksimum sehari adalah 2000 mg Vitamin C.

Disebabkan gelgata ni menjadikan kulit dan sebahagian tubuh membengkak, makanan yang kaya dengan sifat anti radang sangat membantu. Oleh itu, siapa yang ada sejarah allergik dan gelgata ni sangat disarankan untuk mengambil makanan yang kaya dengan sifat anti radang, iaitu makanan yang kaya dengan Omega 3 and Omega 6.

Ingat, gelgata ini muncul sebab kita tak cukup nutrisi untuk sistem imun yang sihat. Kalau dibiarkan lama-lama, gegata boleh melarat. Bermula dengan gatal sedikit, ia boleh menjadi Chronic Hives dan Acute Hives.

Shaklee menyediakan vitamin yang amat sesuai untuk meningkatkan sistem imun tubuh badan untuk mengurangkan simptom allergik yang menjadi sebab kepada gelgata ini. Alhamdulillah dengan mengamalkan vitamin Shaklee ini, gelgata saya sangat terkawal kini dan tidak keluar lagi. Saya yang asalnya dahulu semput dan lelah sehingga doktor membekalkan 2 inhaler untuk merawat lelah akibat allergik, kini saya tidak lagi perlu bergantung kepada inhaler lagi. Saya kini mengamalkan:

  1. Vitamin C Sustained Released  – untuk meningkatkan sistem immune badan
  2. Omegaguard – kaya dengan Omega 3 sebagai anti-inflammation (sekiranya bengkak terjadi, saya tingkatkan dosage Omegaguard)
  3. GLA Compex – juga mengandungi Omge-6 asid lemak perlu yang sangat membantu meningkatkan sistem immune. Gamma Linolecin Acid dalam GLA complex Shaklea sangat membantu mengurangkan allergik.logo-whatsapp_600x184 cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives logo whatsapp

>

Gatal Gelgata Sehingga Menyebabkan Kulit Berparut

Ini yang paling ditakuti. Ada sesetengah orang galak menggaru akibat gatal melampau sehingga tanpa sedsar parut dan mula amat banyak di kulit. Disebabkan gelgata ni tumbuh merata tak kira tempat, maka memang amat buruk sekali jika terlalu banyak parut yang disebabkan oleh gatal gelgata yang melampau. Ibu muda dalam video di bawah ini bukan pernah kena gelgata, tapi disebabkan oleh demam cacar menyebabkan kulitnya penuh dengan parut. Hatta parut cacar pon boleh hilang, apatah pulak kan parut yang disebabkan oleh gelgata. Saksikan.

<

 

 

Gelgata, Kaligata atau Urtikaria boleh hilang dengan pemakanan nutrisi yang betul. Jangan biarkan allergik anda menghantui diri, sebab ia akan sangat mempengaruhi sosial emosi kita. Dengan tidur yang sering tak cukup akibat gatal gelgata, bukan sahaja tak elok untuk minda, malah tidak elok untuk keseluruhan kesihatan fizikal. InsyaAllah, kita boleh berusaha mengurangkan gejala ini dengan ikhtiar Vitamin dari Shaklee.

 

 

cara-untuk-hilangkan-gelgata-gegata cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives cara untuk hilangkan gelgata gegata

logo-whatsapp_600x184 cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives logo whatsapp

>

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan seperti rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

<

1001 Sebab Kenapa Anda Wajib Jadi Ahli Shaklee

>

<

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya juga! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar seluruh malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke group Ekslusif di Facebook”

 

Daftar ahli Shaklee cara hilangkan gelgata Cara Hilangkan Gelgata, Kaligata atau Urtikaria (Urticaria) atau Hives Daftar ahli Shaklee

>

13 comments

    1. Salam puan.. Sy skrg tgh amalkan alfalfa, vita c, garlic dan b kompleks.. tp gelgata tu makin teruk, sy sabar je dulu sbb sy anggap healing crisis. Bole sy tau puan masa amalkan dlu, gelgata tu mmg akan keluar sgt teruk ye? Maaf mencelah.. Dh desperate sgt ni..

      1. Salam, cuba trace ape yang cik allergik. pemakanan dan persekitaran juga (macam hama) memainkan peranan. supplement bantu untuk boost immune sistem, memang take time. kene try tengok apa punca allergik tu juga.

  1. URTICARIA SAYA BERLARUTAN SUDAH LEBIH 6 BULAN BAGAIMANA NAK SELESAIKAN MASALAH INI TOLONG INFO JIKA TAHU

  2. Anak saya 3 tahun sedang mgalaminya sekarang dah 1 minggu…masuk.malam saaja dia dah start menggaru trus naik gelgata merebak 1 badan kadang muka pon penuh…ubat hospital sapu makan pun sama x jalan cuma tuk bertahan sementara saja.saya x pasti apakaah punca sebenarnya tiba2 ia boleh terjadi pada ànk sy…buntu jgk dah cuba mcm2

    1. Biasanya doktor hanya bagi ubat tahan gatal @ antihistamine sahaja. ia bersifar sementara. puan sendiri kene carik apa yang anak tu allergik. Allergik ni boleh jadi bila2, meskipon masa kecik2 baby dulu tak ada. boleh jadi hama, allergik sabun mandi, sabun basuh baju, makanan (terlalu banyak makanan yang boleh allergik). dan sebagainya.

  3. Assalamualaikum , saya Ada hives lebih 6 bulan , susah jumpa Doctor , check darah , tak Ada apa kesan. Steroids is the only medicine yang boleh bilang kan bengkak n gatal .. Tapi semetara dan Ada side effect. Bila saya membalas cerita awak . Saya pun ingin Cuba … Di mana saya boleh beli ubat yg awak kata kan itu , Ada Kah saya boleh dapat Nya di- Singapore . Harap awak dapat Bantu .. Ribuan terima kasih ?

    1. basically ya vitamin shaklee ada dijual di farmasi-farmasi di singapore.
      apa yang saya boleh cadangkan adalah Vitamin C dan Omegaguard
      semoga membantu

  4. Hi miss nama i jenny..saya punya BF ada masalah dalam masa 5 bulan..at 1st dia gatal kat kepala..chronic hives..then 1st admit…4 hari discharge..then dia tak hilang sepenuhnya..lagi teruk..admit dalam 2 minggu…then keluar dah sembuh..2 bulan takda..sekarang keluar balik…dia macam tak boleh hilang terus…please advice me on this..😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: