Punca Dan Cara Hilangkan Eye Bag @ Lingkaran Gelap Bawah Mata

Punca Jadinya Eye Bag dan Mencari Cara Hilangkan Eye Bag dan Lingkaran Bawah Mata?

Ada banyak faktor penyebab lingkaran bawah mata dan juga eye bag. Antaranya adalah:

  • Water retention
  • Hormon
  • Makan makanan yang tinggi garam
  • Allergik atau sakit kulit (yang ini melibatkan gatal dan merah)
  • Faktor keturunan

Cara Mudah Untuk Hilang kan Eye Bag Dan Lingkaran Bawah Mata

Keadaan mata ni tak bahaja pon. Ia cuma melibatkan kosmetik atau ketakcantikan pada wajah. Biasanya ia tak menyebabkan masalah kesihatan yang serious. Rawatan dan petua di rumah boleh mengurangkan kejadian lingkaran gelap bawah mata dan juga eye bag ni.

Antaranya:

1. Minum Banyak Air Masak/ Air Putih

Beg bawah mata tu jadi kadang kala disebabkan oleh water retention. Iaitu kandungan garam yang tinggi di kawasan tersebut. Sebab tu lah kadang kalau kita banyak menangis, haaa bengkak lah mata sembab. Sebab garam kat situ banyak. So, untuk hilangkan, selalu lah minum air masak, kurangkan makanan yang masin dan kurangkan lah minum air kopi.

cara hilangkan eye bag dan lingkaran gelap bawah mata cara hilangkan eye bag Punca Dan Cara Hilangkan Eye Bag @ Lingkaran Gelap Bawah Mata cara hilangkan eye bag dan lingkaran gelap bawah mata 2 1

2. Legakan Mata Dengan Benda Sejuk

Selalu kan kita dengar letakkan timun kat mata kononnya untuk hilangkan eye bag dan gelap bawah mata. Sebenarnya tujuan letak timun adalah untuk sejukkan suhu bawah mata tu. Letak dalam peti sejuk dulu lagi bagus. Ada juga orang letakkan uncang teh. Letak sudu sejuk pon ok. Sudu diletakkan dalam freezer semalaman lepastu letak kat mata 10 – 15 minit.

cara hilangkan eye bag dan lingkaran gelap bawah mata cara hilangkan eye bag Punca Dan Cara Hilangkan Eye Bag @ Lingkaran Gelap Bawah Mata cara hilangkan eye bag dan lingkaran gelap bawah mata 3

3. Dapatkan Tidur Yang Mencukupi

Dapatkan tidur malam yang mencukupi. Untuk dewasa, biasanya 7-8 jam semalaman. Tidur dengan keadaan kepala dinaikkan sedikit. Pakai bantal yang tinggi sikit. Ibni supaya air tak terkumpul di bahagian mata semasa tidur.

4. Vitamin Untuk Hilangkan Eye Bag dan Lingkaran Bawah Mata

Niacin – atau Vitamin B3 dalam B complex Shaklee – Membantu mengurangkan lingkaran gelap bawah mata sebab ia membantu peredaran darah dan membantu mengurangkan bengkak.

Vitamin E dan Vitamin C – Untung mengurangkan kedutan wajah. Lagipon kedua-dua vitamin ini membantu dalam menghasilkan kolagen dalam kulit.

Vitamin A – sememangnya vitamin A sangat bagus untuk mata. Vitamin A bukan sahaja membantu menghalang kerosakan dari matahari, malah ia sangat penting untuk mengekalkan kolagen dalam kulit supaya kekal lama dan lambat menua. Untuk yang ada jerawat, makan lah vitamin A, memang akan banyak berkurang jerawat tu.

cara hilangkan eye bag Punca Dan Cara Hilangkan Eye Bag @ Lingkaran Gelap Bawah Mata cara hilangkan eye bag dan lingkaran gelap bawah mata 5

Vitamin terbaik adalah vitamin yang didapati daripada makanan semulajadi. Semua jenis Vitamin C dan E ini banyak terdapat dalam buah-buahan kita seperti Orange, Citrus, mango, papaya dan juga nenas. Vitamin A pulak banyak terdapat daam labu, kentang carrots, dan dedaunan hijau. Untuk kulit yang cantik, 700 hingga 900 micrograms  vitamin A; 75 to 90 micrograms vitamin C and 15 milligrams of vitamin E diperlukan setiap hari.

Kalau berminat untuk vitamin-vitamin yang disebutkan ni, boleh hubungi saya ya. Klik jek icon kat bawah ni, terus boleh direct wassap saya tanpa perlu simpan nombor saya sebiji-sebiji.

cara hilangkan eye bag Punca Dan Cara Hilangkan Eye Bag @ Lingkaran Gelap Bawah Mata logo whatsapp

 

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: